Opitý Izidor bez lepku
Foto: novalim
Klasika, ktorej sa nedá odolať. Je tu ešte niekto, kto nepozná zákusok s poetickým názvom Opitý Izidor? Kakaové nadýchané cesto, vrstva orechovo-rumovej plnky, čokoládový Zobraziť celý popisKlasika, ktorej sa nedá odolať. Je tu ešte niekto, kto nepozná zákusok s poetickým názvom Opitý Izidor? Kakaové nadýchané cesto, vrstva orechovo-rumovej plnky, čokoládový krém a na vrchu čokoládová poleva. A to všetko bez lepku.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g (alebo tuk rastlinný) |
|
4 ks |
|
120 g mleté |
|
70 g |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
100 g |
|
150 ml |
|
1 bal. |
|
Kakaový krém: | |
2 bal. |
|
2-3 PL |
|
800 ml (môže byť aj rastlinné) |
|
100 g |
|
250 g (alebo tuk rastlinný na krémy) |
|
Na polevu: | |
150 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krému, postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
- 2
Pridáme orechy a Promix PK špeciál s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi. Gumenou varechou ďalej vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
- 3
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
- 4
Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi štvrťhodinu odstáť.
- 5
Na kakaový krém uvaríme Zlaté Klasy v 800 ml mlieka a s cukrom na hustý puding. Necháme ho úplne vychladnúť. Vychladnutý puding postupne všľahávame do mäkkého masla.
- 6
Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch.
- 7
Dáme do chladničky stuhnúť.
- 8
Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu z čokolády a tuku, ktoré spolu roztopíme nad parou a necháme na koláči stuhnúť.
- 9
Táto dávka vystačí na menší plech, ak budete piecť na klasickom plechu, odporúčame spraviť jej 1,5-násobok.
Tiež opitý izidor:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu