Opitý Izidor
Opitý Izidor

Opitý Izidor podľa Jožky Zaukolcovej

Jozefína Zaukolcová
cukrárka, dnes 17:30
Opitý Izidor podľa Jožky Zaukolcovej
Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024

Populárny orechový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.

18
porcií
100 (+ chladenie) minút
príprava
25-30 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Orechovo-kakaový korpus:
75 g
75 g
2 ks (veľkosť L)
60 g mleté
35 g
7 g
10 g
Orechová plnka:
100 g mleté
50 g
75 ml
10 g
Na potretie korpusu:
50 g
Kakaový krém:
170 ml
50 g
1 ks
20 g
150 g
20 g
Čokoládová poleva:
55 ml (33 %)
65 g
12 g




Postup

  1. 1

    Orechovo-kakaový korpus: Maslo necháme zmäknúť, pridáme 35 g preosiateho práškového cukru a 2 žĺtky a vymiešame dopenista. Z 2 bielkov a 40 g práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh.

  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok a premiešame. Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechmi a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.

  3. 3

    Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (15x30 cm) a pri teplote 160-180 °C pečieme 25-30 minút.

  4. 4

    Orechová plnka: Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, prilejeme rum a zamiešame.

  5. 5

    Vychladnutý plát potrieme džemom, rozotrieme orechovú plnku a necháme krátko odstáť. Potom s korpusu s plnkou vykrajujeme kolieska.

  6. 6

    Kakaový krém: Dve tretiny mlieka a kryštálový cukor dáme variť. V jednej tretine mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtok. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding).

  7. 7

    Krém za občasného premiešania vychladíme. Môžeme miešať priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu.

  8. 8

    Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém. Krém dochutíme preosiatym kakaovým práškom. Nastriekame na vykrojené kolieska a necháme stuhnúť.

  9. 9

    Čokoládová poleva: Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame. Nevaríme. Zákusky polejeme čokoládou a vhodne dozdobíme.

Diskusia k receptu

mamka4
Noo pred pani porotkyňou mám veľký rešpekt, teraz mám už nepečené ,ale do budúcna je to výzva, ďakujem a skúsim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia