Opitý Izidor podľa Jožky Zaukolcovej
cukrárka, dnes 17:30
Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024
Populárny orechový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
Orechovo-kakaový korpus: | |
75 g |
|
75 g |
|
2 ks (veľkosť L) |
|
60 g mleté |
|
35 g |
|
7 g |
|
10 g |
|
Orechová plnka: | |
100 g mleté |
|
50 g |
|
75 ml |
|
10 g |
|
Na potretie korpusu: | |
50 g |
|
Kakaový krém: | |
170 ml |
|
50 g |
|
1 ks |
|
20 g |
|
150 g |
|
20 g |
|
Čokoládová poleva: | |
55 ml (33 %) |
|
65 g |
|
12 g |
|
Postup
-
1
Orechovo-kakaový korpus: Maslo necháme zmäknúť, pridáme 35 g preosiateho práškového cukru a 2 žĺtky a vymiešame dopenista. Z 2 bielkov a 40 g práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- 2
Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok a premiešame. Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechmi a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.
- 3
Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (15x30 cm) a pri teplote 160-180 °C pečieme 25-30 minút.
- 4
Orechová plnka: Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, prilejeme rum a zamiešame.
- 5
Vychladnutý plát potrieme džemom, rozotrieme orechovú plnku a necháme krátko odstáť. Potom s korpusu s plnkou vykrajujeme kolieska.
- 6
Kakaový krém: Dve tretiny mlieka a kryštálový cukor dáme variť. V jednej tretine mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtok. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding).
- 7
Krém za občasného premiešania vychladíme. Môžeme miešať priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu.
- 8
Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém. Krém dochutíme preosiatym kakaovým práškom. Nastriekame na vykrojené kolieska a necháme stuhnúť.
- 9
Čokoládová poleva: Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame. Nevaríme. Zákusky polejeme čokoládou a vhodne dozdobíme.
Tiež opitý izidor:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu