Orechový zákusok
Orechový zákusok

Zákusok Opitý Izidor videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 10. februára 2024

Úžasný a obľúbený zákusok je známy ako Opitý Izidor ale aj františkánske rezy. Nech by sa volal akokoľvek, chutí fantasticky. Okrem marhuľového Zobraziť celý popisÚžasný a obľúbený zákusok je známy ako Opitý Izidor ale aj františkánske rezy. Nech by sa volal akokoľvek, chutí fantasticky. Okrem marhuľového džemu sme doň pridali aj marhuľový kompót, vďaka čomu je ešte chutnejší.

24 -30
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
225 g
225 g
6 ks
120 g
30 g
1,5 bal.
150 g mleté
štipka
Na potretie:
200-250 g
1,5 pohára
Orechová vrstva:
300 g mleté
150 g
2 bal.
130 ml
Krém:
600 ml
50 g
1,5 bal.
375 g
Poleva:
200 g
2 ČL




Postup

  1. 1

    Na cesto rozdelíme vajcia na žĺtky a bielky. V robote vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny a potom po jednom zašľaháme žĺtky.

  2. 2

    Múku spojíme s práškom do pečiva a s kakaom a potom postupne zašľaháme do cesta. Na záver zapracujeme aj mleté orechy. Cesto je husté.

  3. 3

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a potom po častiach zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na pudingový krém uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingového prášku. Hustý puding prelejeme do misky, prekryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu, a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding.

  5. 5

    Na orechovú vrstvu v mise zmiešame mleté orechy, práškový a vanilkový cukor a tiež rum.

  6. 6

    Na vychladnutý upečený korpus, z ktorého sme stiahli papier na pečenie, natrieme marhuľový lekvár. Navrch rozdelíme odkvapkané marhule. Na marhule navrstvíme orechovú plnku a na ňu rozotrieme čokoládový krém. Zákusok dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.

  7. 7

    Poleva: Čokoládu nasekáme a vo vodnom kúpeli rozpustíme spolu s kokosovým olejom. Necháme mierne vychladnúť a potom nalejeme na zákusok. Rozotrieme a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

evanaaa
Určite je výborný, stačí vidieť a aj prečítať si suroviny na jeho upečenie. Aj moja mama, pokiaľ sa pamätám, dávala okrem lekváru aj kompót (marhule)......