Likérová bábovka
Likérová bábovka

Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou fotorecept

petullka - fotkapetullka, 28. novembra 2022
Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept)
Foto: petullka

Rýchla, vláčna a neskutočne chutná bábovka. Nazvala som ju adventná a zahájila ňou vianočné pečenie 😀

10 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

5 ks
200 g
1 bal.
250 ml (vaječný)
250 ml
300 g
1 bal.
1 PL
Na formu:
 (rozmixované)

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme bábovkovú formu. Vymažeme ju tukom a zvyčajne vysypeme múkou, ale keďže mne tá múka na upečenej bábovke vadí, používam jemnučko rozmixované piškóty, ideálne bezlepkové. Kdesi som to čítala a stále to tak robím.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celé vajcia vyšľaháme s cukrami do svetlej nadýchanej peny. Ak chceme menej cukru, miesto vanilkového pridáme lyžičku vanilkovej pasty.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho miešania som priliala tenkým prúdom olej a likér, prepla som mixér na najnižšie otáčky a po lyžiciach prisypala múku s kypriacim práškom. Použila som írsky likér, ale už som skúšala aj s vaječným a aj karamelovým. Takže likér sa dá použiť akýkoľvek.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    2/3 cesta nalejeme do pripravenej formy.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zvyšného cesta som lyžicou primiešala kakao, použila som čierne a vliala do svetlého cesta. Kto chce mramorový efekt, premieša si to špajdľou.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som na 170 stupňov s ventilátorom presne 40 minút, vypla som a ešte nechala 5 minút v rúre. Ale ja mám takú rýchlopiecku, takže každý podľa svojej rúry. Istí to skúška so špajdľou.

  7. 7

    Upečenú bábovku som nechala asi 10 minút vo forme, vyklopila na tanier a nechala vychladnúť.

  8. 8

    Polevu pripravíme podľa návodu a polejeme ňou bábovku. Ja som ju ozdobila už tak vianočne, s hviezdičkami a zlatým prachom 🙂

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ak to chceme podávať ako slávnostnejší dezert, potrieme lekvárom, čerstvo vyšľahanou šľahačkou a posypeme Grankom. Neuškodí jej ani jahoda, či malina.

    Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, krásná bábovka, spojení kakaa a skořice v polevě mě dostala, už jsem googlila, je to novinka. Ke kafíčku bych s chutí dala testovací vzoreček. Milá inspirace!
petullka
@haji (28.11.2022 20:41)
Ďakujem, milá haji. Áno, tá poleva je ru už zopár mesiacov a veľmi rada a často ju používam. Napríklad aj medovým krémešom dodá skvelú chuť.