Opekance videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 11. decembra 2019

Vianočné opekance určite nesmú chýbať na štedrovečernom stole. Sú z kysnutého cesta a v rôznych častiach Slovenska ich poznáme pod názvami ako pupáky, pupáčiky, Zobraziť celý popisVianočné opekance určite nesmú chýbať na štedrovečernom stole. Sú z kysnutého cesta a v rôznych častiach Slovenska ich poznáme pod názvami ako pupáky, pupáčiky, či bobáľky.

40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks uvarené v šupke
125 g
500 g
2 KL
1 ks
20 g
3-4 dcl
3 PL
 (na potretie)
Posýpka:
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti
 (na poliatie)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor, rozdrobíme droždie a v teple necháme asi 10 minút vzísť.

  2. 2

    Do múky rozbijeme vajíčko, pridáme soľ, rozpustené maslo, pripravený kvások a uvarené zemiaky. Miesením vypracujeme vláčne cesto.

  3. 3

    Vrch cesta posypeme múkou, nádobu prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.

  4. 4

    Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme dlhší valček, z ktorého krájame menšie kúsky, vytvarujeme do guľôčky a kladieme na plech. Okraje opekancov natrieme olejom, aby sa pri pečení nezlepili.

  5. 5

    Pred pečením ich necháme v teplej miestnosti kysnúť na plechu cca 10 minút. V rúre pečieme približne 20 minút pri teplote 180 °C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote.

  6. 6

    Hotové opekance pred podávaním namočíme do vriacej osolenej vody na 5 minút. Čerstvé stačí namočiť na 1 minútu. Počas máčania je treba opekance miešať. Ak sú dostatočne zmäknuté, scedíme ich do misky.

  7. 7

    Podávame posypané s cukrom zmiešaným makom alebo orechami, prípadne postrúhaným oštiepkom. Na záver polejeme roztopeným maslom.

  8. 8

    Bezlepkové alebo bezlaktózové opekance môžeme pripraviť nahradením obyčajnej múky za bezlepkovú, prípadne výmenou mlieka za bezlaktózové.

Diskusia k receptu

motyka
Robíme, ale až ráno na Štedrý večer. S makovou polevou, do ktorej pridávam hrozienka, hrsť orechov, vanilkový cukor a trošičku rumíku. Mňaaam. Už sa neviem dočkať.
Výborné sú aj s kyslou kapustou a slaninkou alebo s tvarohom - na slano. Tie robíme na Trojkráľovú večeru, alebo vo vianočnom období, keď sa upečie naviac.
1x isar
ada13
topka pre mna sú s tvarohom a spusteným maslom - ziaden olej,neviem sa dojest...