Pečené pupáky s makom

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 24. decembra 2021
Pečené pupáky s makom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5-6
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1/2 kocky
100 ml vlažné
1 ČL
Cesto:
500 g
2 PL
1/4 ČL
1 ks
150-200 ml vlažné
2 PL rozpustené
Navrch:
150 g mletý
100 g
200 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kvások: Vo vlažnom mlieku rozpustíme kryštálový cukor, nadrobené droždie a necháme postáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, kvások, vajíčko, mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, malo by byť hladké a tvoriť sa v ňom bubliny. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

  3. 3

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske pokrájame na menšie kusy. Vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 20 až 25 minút.

  4. 4

    Tesne pred podávaním pupáky prelejeme teplým mliekom, pozor, aby sa nerozmočili! Posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Môžeme podávať.

Diskusia k receptu

evanaaa
Bobálky, u nás pupáky sú nejako veľké, skôr ako menšie buchty :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha