Pečené pupáky s makom
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 24. decembra 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
1/2 kocky |
|
100 ml vlažné |
|
1 ČL |
|
Cesto: | |
500 g |
|
2 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 ks |
|
150-200 ml vlažné |
|
2 PL rozpustené |
|
Navrch: | |
150 g mletý |
|
100 g |
|
200 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Kvások: Vo vlažnom mlieku rozpustíme kryštálový cukor, nadrobené droždie a necháme postáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások.
- 2
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, kvások, vajíčko, mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, malo by byť hladké a tvoriť sa v ňom bubliny. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
- 3
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske pokrájame na menšie kusy. Vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 20 až 25 minút.
- 4
Tesne pred podávaním pupáky prelejeme teplým mliekom, pozor, aby sa nerozmočili! Posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Môžeme podávať.
Tiež opekance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu