Vianočné pupáky
Vianočné pupáky

Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše fotorecept

mirko67 - bez fotkymirko67, 15. februára 2018
Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept)
Foto: mirko67

Toto jedlo bolo u nás ako prvé na vianočnom stole. Jedli sme ich z misy, v ktorej boli pripravené. Čo spadlo na stôl, ostalo Zobraziť celý popisToto jedlo bolo u nás ako prvé na vianočnom stole. Jedli sme ich z misy, v ktorej boli pripravené. Čo spadlo na stôl, ostalo anjelikom. Pripravovali sme ho z vianočky, lúpačiek, prípadne rožkov. Dá sa použiť, aj keď ostané pečivo. Ja používam suché rožky.

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 kusov
1,2 litra
200 gramov
200 gramov
200 gramov
100 gramov




Postup

  1. 1

    Nakrájam rožky.

    Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mak kupujem pomletý, orechy povaľkám v sáčku.

    Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polovicu rožkov posypem polovicou maku, orechov a tretinou cukru.

    Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám druhú vrstvu. Mlieko dám prevariť s tretinou cukru a maslom.

    Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prelejem. Zakryjem, nechám 10 minút "zapariť". Keď dávam staré pečivo, mlieka dám len liter. Cukor podľa chuti, môžte si pridať aj vanilkový. Dobrú chuť.

    Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
Obavam sa, ze k tomuto rcp. budes mat len tento moj koment, lebo co si budeme oci smirglovat, moc vabne to nevyzera, ale ja viem, aka je to dobrota. Babka to obcas robila, ale len s makom, dodnes netusim, preco tomu hovorila lokse, nevies preco sa na Turci tak tomu hovori? Robila to do velkeho smaltovaneho vandla a jedli sme to lyzicami rovno z neho.
radost
...a ja to robievam stále-pamiatka na predchodcov..voláme to rožkové bobále -robíme len s makom..s orechami veru ešte som neskúšala...náhrada koláča v rekordnom čase hotová..ráno nakrájam rožky-posypem makom a cukrom-zalejem horúcim mliekom pred jedením..dokonca i manžel si obľúbil sladkú rýchlovku...
torticka
Aj ja som z Turca, aj u nas sa to vola lokse. Neviem preco. Vyzera to, ako keby to uz raz niekto jedol, ale chuti to vyborne.My sme to robievali s makom. Kto to este nejedol, nech to skusi, je to fakt dobre.
katka78
Veľmi dávno mi toto jedlo spomínala kolegyňa a ja som nechápala ako to môže jesť, predstavovala som si to celé rozmočené.. vtedy som však ešte nepoznala ani bobaľky/pupáky, kde je obdobný princíp. Hoci jedlo nevyzerá vábne, ochutnať by som sa nebála :-)
havino
toto je štedrovečená maškrta aj u nás, štedráky, bez nich by sme nemali Vianoce a tak isto aj krupicová, ježišková kaša.
@Mirko nemá vydarenú fotku, ťažko si chuť predstaviť, kto nepozná. s orechami nepoznám, nejedla som, nerobila, kedysi som aj bobalky na to piekla, ale nechutilo nám to, bolo to viac suché, alebo až moc rozmočené, ako ked mama robila z rožkov a teraz už aj ja, čo rožky doma pečiem 5 rokov, na tento účel som musela vždy kupiť, domáce sa rozmočili až moc, viac maku do nich, ja aj medu, cukru, aj masla, rožky krájať na hrubšie kolieska, aby konce bolo cítiť a striedka sa zvlhčila horúcim mliekom, takže aj kúsky, aj kaša, ale aká dobrá na sladko s makom a musí ostať aj na Božie narodenie na raňajky na studeno, ako koláč :-) sa delíme s mladším synom
janealli
U nás sa tiež toto štedrovečerné jedlo volá lokša (v nárečí uokša), ale pridávali sa do neho ešte uvarené sušené slivky a hrozienka. Žiaľ, nejedla som ho odkedy som sa vydala, lebo okrem mňa nechutila lokša nikomu.
janara
poznám, my to voláme pupáčky, jedávali sa na Vianoce, ale aj mimo nich, ako dieťa som ich jedávala aj s tvarohom, ktorý mama doma vyrábala, je to veľmi dobré a rýchle jedlo
evanaaa
Pre nás pupáky, ale ako potom hovoríte lokšiam, myslím tým pravým zo zemiakového cesta?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Štedrovečerné sú pupáky, rožky s makom sa robili počas bežných dní roka, a je to strašne dobré.
alenka25
Ono sa to má len "spariť"? Myslela som, že zapiecť :) Mimo iného, skúšal to niekto aj zapiecť?
pivonka
O takomto jedle som v živote nepočula a to už veľa pamätám. Tiež som automaticky predpokladala, že sa to bude piecť, až dodatočne som si všimla, že nie. Môže to byť veľmi chutné.
silvia68
Chutné , rýchle, sladké. Dnes som to urobila na obed. Spotrebovali sme staršie rožky a pochutili sme si. Masla som dala len polovičku, kalorické je to aj tak dosť. Určite som to nerobila poslednýkrát.
lucka123456
Dlho som hľadala, či túto dobrotu na Vianoce robí aj niekto iný ako my doma. Som rada, že som našla, pretože som tiež z Turca a aj u nás sa toto volá lokše. Iné lokše som nikdy nemala. Zaujímavé ako sa to v rôznych oblastiach môže líšiť. Inak my používame normálne čerstvé rožky a orechy nedávame.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia