Makové pupáky
Makové pupáky

Maková guba fotorecept

redakcia - fotkaredakcia, 6. decembra 2019
Maková guba (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Kvások:
1/2 kocky
100 ml vlažné
1 PL
Cesto:
500 g
1/4 KL
2 PL
1 ks
150 ml vlažné
2 PL
Okrem toho:
100 g
50 g
100 g mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor a nadrobíme doň droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, kvások, vajíčko a mlieko. Nakoniec pridáme roztopené maslo. Cesto vypracujeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Na pomúčenej doske z vykysnutého cesta vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20–25 minút.

  3. 3

    Na panvici rozpustíme maslo, pridáme vychladnuté upečené pupáky.

    Maková guba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K opečeným pupákom prilejeme troška teplého mliekoa, dávame pozor na množstvo, aby sa pupáky nerozmočili.

    Maková guba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme pomletým makom...

    Maková guba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a práškovým cukrom. Ihneď podávame.

    Maková guba (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Guba? Pod tým som si predstavila niečo iné, nie makové pupáky....len nemám také rukavice, čo s tým? :)
2x 45678, haji
Za môjho detstva sme na Štedrý deň robievali zjednodušenú verziu pupákov: nakrájali sme biele rohlíky na kolieska, tie sme trochu opiekli na masle, poliali vriacim mliekom a potom zasypali mletým makom a cukrom.