Kysnuté opekance alebo pupáky fotorecept

patricia8 - bez fotkypatricia8, 29. decembra 2020
Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept)
Foto: patricia8

Pridávam recept na opekance, ktorý ma naučila moja starká. Opekance máme veľmi radi a preto keď pečiem, tak aj z troch dávok, lebo to ide ako teplé rožky.

80-90 minút
príprava
5-6 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
50 g
50 g
štipka
1 ks
30 g
250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások - do zohriateho mlieka (aby bolo vlažné, nie veľmi teplé) rozdrobíme droždie a necháme 5-10 minút postáť.

  2. 2

    Zatiaľ si odvážime 500 g múky, 50 g masla a práškového cukru, pridáme žĺtok, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru.

  3. 3

    Do múčnej zmesi pridáme kvások a všetko poriadne zmiešame. Cesto posypeme múkou len tak jemne po vrchu a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť aspoň 30 minút na teplejšom mieste.

    Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cesto pekne nakysnuté, môžeme sa pustiť do vaľkania. Z cesta postupne odoberáme a šúľame šúľky, ktorú nakrájame menšie kúsky. Tie ešte jemne pomúčime a rozložíme na plech s papierom na pečenie.

    Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 220 °C a pečieme 5-6 minút tak, aby mali peknú farbu.

    Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak si pečiete opekance vopred, treba ich nechať poriadne vychladnúť a nechať odstáť. Kľudne môžu byť aj tvrdšie, pri varení v mlieku zmäknú.

    Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na úvodnej fotografii sú opekance pripravené z dvojitej dávky a na fotke v bode 3. je nakysnuté cesto. Upečené sú v tej istej nádobe ako nakysnuté cesto - len na porovnanie. Prajem Vám dobrú chuť:-*♡

    Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu