Kysnuté opekance alebo pupáky fotorecept
Foto: patricia8
Pridávam recept na opekance, ktorý ma naučila moja starká. Opekance máme veľmi radi a preto keď pečiem, tak aj z troch dávok, lebo to Zobraziť celý popisPridávam recept na opekance, ktorý ma naučila moja starká. Opekance máme veľmi radi a preto keď pečiem, tak aj z troch dávok, lebo to ide ako teplé rožky.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Pripravíme si kvások - do zohriateho mlieka (aby bolo vlažné, nie veľmi teplé) rozdrobíme droždie a necháme 5-10 minút postáť.
- 2
Zatiaľ si odvážime 500 g múky, 50 g masla a práškového cukru, pridáme žĺtok, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru.
- 3
Do múčnej zmesi pridáme kvások a všetko poriadne zmiešame. Cesto posypeme múkou len tak jemne po vrchu a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť aspoň 30 minút na teplejšom mieste.
- 4
Keď je cesto pekne nakysnuté, môžeme sa pustiť do vaľkania. Z cesta postupne odoberáme a šúľame šúľky, ktorú nakrájame menšie kúsky. Tie ešte jemne pomúčime a rozložíme na plech s papierom na pečenie.
- 5
Rúru predhrejeme na 220 °C a pečieme 5-6 minút tak, aby mali peknú farbu.
- 6
Ak si pečiete opekance vopred, treba ich nechať poriadne vychladnúť a nechať odstáť. Kľudne môžu byť aj tvrdšie, pri varení v mlieku zmäknú.
- 7
Na úvodnej fotografii sú opekance pripravené z dvojitej dávky a na fotke v bode 3. je nakysnuté cesto. Upečené sú v tej istej nádobe ako nakysnuté cesto - len na porovnanie. Prajem Vám dobrú chuť:-*♡
Tiež opekance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu