Opečený losos so zeleninovou salsou v cuketových plátkoch

Patrik Majerník
šéfkuchár hotela Zelená Lagúna, Domaša–Dobrá, 14. augusta 2022
Opečený losos so zeleninovou salsou v cuketových plátkoch
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

4 filety aj s kožou (po 200 g)
2 ks
1 ks veľká
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vodu, ktorú necháme zovrieť a po zovretí do nej dáme celé paradajky, ktoré predtým jemne narežeme nožom do kríža. Po niekoľkých sekundách paradajky vyberieme z vriacej vody, ponoríme do studenej a potom ich ošúpeme. Po ošúpaní paradajky narežeme na malé kocky, jadierka odstránime.

  2. 2

    Očistené papriky a červenú cibuľu nakrájame na malé kocky. Cesnak a koriander nasekáme najemno. Všetku zeleninu zmiešame s paradajkami, ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a vínnym octom.

  3. 3

    Cuketu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky, osolíme, okoreníme a grilujeme z obidvoch strán. Grilované cuketové plátky uložíme vedľa seba, na ne naukladáme pripravenú zeleninovú salsu a zrolujeme.

  4. 4

    Lososa osolíme. Pripravíme panvičku a poriadne ju nahrejeme. Pridáme pár kvapiek olivového oleja, na ktorý dáme kožou dole piecť lososa. Po pár sekundách stlmíme plameň na minimum. Pečieme na koži dovtedy, kým nie je losos takmer hotový. Potom pridáme maslo, tymian a strúčik cesnaku. Lososa párkrát prelejeme maslom, stiahneme z plameňa a pretočíme. Hotového môžeme servírovať s cuketou so salsou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia