Omáčka zo štaveľa a hubovo-žihľavová fašírka

nelajsia - fotkanelajsia, 6. apríla 2012
Omáčka zo štaveľa a hubovo-žihľavová fašírka
Foto: nelajsia

Pôstne dni, zelený štvrtok - a tak som si dnes vymyslela toto jedlo...veľmi chutné

2
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
2 polievkové lyžice
1 ks
2 lyžice
150 ml
1 lyžica
fašírka:
2 hrste
2-3 ks (2-dňové)
1 ks
1 hrsť
1 ks
200 ml
 , korenie čierne mleté, solčanka
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Na fašírku si pokrájame suchšie rožky na menšie kúsky a zalejeme mliekom, necháme postáť. Medzitym si na oleji speníme cibuľku, pridáme pokrájané huby(ktoré sme namočili do vody na cca 15 min.), osolíme, okoreníme, pridáme podľa chuti solčanku, podusíme 20 min, podľa potreby podlejeme troškou vody. Masu vložíme do misy.

  2. 2

    Namočené rožky vyžmýkame, opečieme na oleji alebo na masle na panvici a pridáme k hubovej mase. Žihľavu sparíme vriacou vodou, scedíme, odstránime hrube stonky a lístky podusíme na masle alebo na oleji cca 10-15 min. Pridáme k hubovo - rožkovej mase. Všetko dobre premiešame, pridáme žĺtky a z bielkov vyšľahany tuhy sneh, dochutime podľa potreby korenim a soľou, solčankou. Masu pečieme vo vymastenej a struhankou vysypanej forme na biskupsky chlebik, alebo v inej forme cca 30 min, na 180 °C

    Omáčka zo štaveľa a hubovo-žihľavová fašírka - obrázok 2
  3. 3

    Na prívarok si speníme na oleji cibuľku, pridáme šťaveľové lístky zbavené stoniek, necháme spariť cca 5 min.

    Omáčka zo štaveľa a hubovo-žihľavová fašírka - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme zátrepkou - mlieko, smotana, múka(dobre rozmixujeme), za stáleho miešanie necháme prejsť varom, dochutíme soľou, štipkou cukru(nemusí byť), šťaveľ je kyslý, ale kto má chuť, môže dochutiť citronom.

    Omáčka zo štaveľa a hubovo-žihľavová fašírka - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia