Bezlepkové veterníky
Bezlepkové veterníky

Odpaľované veterníčky bez lepku

novalim - fotkanovalim, 7. februára 2018. Komerčný recept.
Odpaľované veterníčky bez lepku
Foto: novalim

Odpaľované veterníčky bez lepku? Odpaľovaného cesta sa veľa ľudí bojí, o bezlepkovom nehovoriac. My dlhodobo vypekáme rôzne dobroty z odpaľovaného cesta podľa nášho overeného receptu, ktorého základ tvorí ryžová múka Novalim. Postup je rovnaký ako pri klasickom odpaľovanom ceste, používame však suroviny, vďaka ktorým si môžu tento koláčik vychutnať aj celiatici, zároveň je aj bezlaktózový a neobsahuje klasický biely cukor, použili sme kokosový. Vyskúšajte a neoľutujete.

40
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
250 ml
1/2 KL
30 g
100 g
4 ks
1 KL
4 ks
100 g
400 ml
30 g
250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci roztopíme tuk vo vode. Pridáme soľ a pomiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky Novalim, zemiakového škrobu a guarovej múky a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10-20 minút chladnúť.

  2. 2

    Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.

  3. 3

    Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare malých veterníčkov, vyšlo nám ich na dva plechy. Pečieme najprv 15 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút do zlatohneda. Venčeky by mali byť po dopečení vo vnútri suché a na povrchu tvrdé.

  4. 4

    Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Na plnku si v miske vyšľaháme žĺtky s kokosovým cukrom dopenista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame. Dáme variť kokosové mlieko. Prevreté mlieko prilejeme k žĺtkovej zmesi a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späť do hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

  5. 5

    Necháme trochu vychladnúť, potom zmes rozmiešame a po úplnom vychladnutí vmiešame do krému do tuha vyšľahanú šľahačku. Upečené veterníčky pozdĺžne rozrežeme a naplníme krémom. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Fííííha? To by som vôbec neskúšala z bezlepkovej múky a dá sa? Asi kúpim múku ryžovú,len tá guma....je nutné ju použiť?Ďakujem za odpoveď.
Viem, že guarová guma sa používa v určitých receptoch ( aj v diabetických), ale stále neviem čo to je, akú to má funkciu a účinok, a či je nevyhnutné ju v receptoch použiť?
Inak, aj ja som prekvapená, aké pekné venčeky sa dajú robiť z odpaľovaného cesta bezlepkový spôsob.
@Frezia68 (8.2.2018 12:15)

Guarova guma je zhaustovadlo, ktore ma funkciu "spojiva" a v mukach, kde sa prirodzene nenachadza lepok, nahradza jeho technicku funkciu. Namiesto guaru sa da pouzit aj xantan. Ak ich vynechate, moze sa vam stat, ze cesto sa bude drobit a nedosiahnete jeho hladk texturu.
@Evanaaa (8.2.2018 18:37)

Guarova guma (alebo aj xantanova) sa pouzivaju v bezlepkovej kuchyni pomerne casto. Su to zahustovadla, ktore maju funkciu "spojiva", nahradzaju vlastne lepok a sposobuju, ze aj bezlepkove cesto drzi pokope. Daju sa nahradit napriklad aj psyliom napucanym vo vode. Pre tento konkretny recept mame odskusanu guarovu muku a ak ju pouzijete, recept sa vam podari ;-).

Pridaj komentár k receptu: