Odpaľované veterníčky bez lepku
Foto: novalim
Odpaľované veterníčky bez lepku? Odpaľovaného cesta sa veľa ľudí bojí, o bezlepkovom nehovoriac. My dlhodobo vypekáme rôzne dobroty z odpaľovaného cesta podľa nášho overeného Zobraziť celý popisOdpaľované veterníčky bez lepku? Odpaľovaného cesta sa veľa ľudí bojí, o bezlepkovom nehovoriac. My dlhodobo vypekáme rôzne dobroty z odpaľovaného cesta podľa nášho overeného receptu, ktorého základ tvorí ryžová múka Novalim. Postup je rovnaký ako pri klasickom odpaľovanom ceste, používame však suroviny, vďaka ktorým si môžu tento koláčik vychutnať aj celiatici, zároveň je aj bezlaktózový a neobsahuje klasický biely cukor, použili sme kokosový. Vyskúšajte a neoľutujete.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V hrnci roztopíme tuk vo vode. Pridáme soľ a pomiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky Novalim, zemiakového škrobu a guarovej múky a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10-20 minút chladnúť.
- 2
Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- 3
Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare malých veterníčkov, vyšlo nám ich na dva plechy. Pečieme najprv 15 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút do zlatohneda. Venčeky by mali byť po dopečení vo vnútri suché a na povrchu tvrdé.
- 4
Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Na plnku si v miske vyšľaháme žĺtky s kokosovým cukrom dopenista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame. Dáme variť kokosové mlieko. Prevreté mlieko prilejeme k žĺtkovej zmesi a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späť do hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
- 5
Necháme trochu vychladnúť, potom zmes rozmiešame a po úplnom vychladnutí vmiešame do krému do tuha vyšľahanú šľahačku. Upečené veterníčky pozdĺžne rozrežeme a naplníme krémom. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak, aj ja som prekvapená, aké pekné venčeky sa dajú robiť z odpaľovaného cesta bezlepkový spôsob.
Guarova guma je zhaustovadlo, ktore ma funkciu "spojiva" a v mukach, kde sa prirodzene nenachadza lepok, nahradza jeho technicku funkciu. Namiesto guaru sa da pouzit aj xantan. Ak ich vynechate, moze sa vam stat, ze cesto sa bude drobit a nedosiahnete jeho hladk texturu.
Guarova guma (alebo aj xantanova) sa pouzivaju v bezlepkovej kuchyni pomerne casto. Su to zahustovadla, ktore maju funkciu "spojiva", nahradzaju vlastne lepok a sposobuju, ze aj bezlepkove cesto drzi pokope. Daju sa nahradit napriklad aj psyliom napucanym vo vode. Pre tento konkretny recept mame odskusanu guarovu muku a ak ju pouzijete, recept sa vam podari ;-).