Bezlepkové veterníky
Bezlepkové veterníky

Bezlepkové veterníky fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 8. októbra 2020
Bezlepkové veterníky (fotorecept)
Foto: elisticka

Kto má rád veterníky, vyskúšajte si ich urobiť doma. Sú výborné...

12
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 200/175 °C

Suroviny

Cesto:
120 g (Cake mix)
100 g
100 ml
1/2 KL
4 ks
Plnka žĺtková:
2 ks
500 ml
1 bal.
250 g
6 PL
Karamelová šľahačka:
300 ml
50 g
50 ml
Karamelová poleva:
50 g
50 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do kastrola dáme variť vodu, stíšime sporák a pridáme Plamarin, aby sa rozpustil.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rozpusteného vsypeme múku a miešame na miernom ohni asi 5 minút až sa cesto dobre odpáli.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom po 1 vajci prišľahávame vajcia až je cesto jemné ale husté.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom robíme kruhy podľa toho, aké veľké veterníky chceme. Začíname vždy od stredu a točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh a pokvapkáme vodou - asi 2 PL.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť na 200 °C teplovzdušne asi 10 minút, rúru nesmieme otvárať, stíšime na 175 °C a ešte pečieme 15 minút.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené necháme mierne vychladnúť a rozkrojíme zúbkovaným nožom.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žĺtková plnku: Dáme variť 400 ml mlieka a cukor a v 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtky. Keď zovrie mlieko, vlejeme zmes Zlatého klasu a uvaríme kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo. Žlkovú plnku nastriekame ozdobnou špičkou na spodnú časť rozkrojeného veterníka.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Karamelová šľahačka: Urobíme si karamel z cukru a zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu smotany, odstavíme a necháme vychladnúť, najlepšie do 2. dňa. Potom prilejeme ostatnú smotanu a vymixujeme. Karamelovú šľahačku nanesieme na žĺkovú plnku a zakryjeme vrchnou časťou veterníka poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridávame práškový cukor a vymiešame.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu sú hotové... Dobrú chuť

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Skvělé! Moc pěkný receptík, k tomu ještě bezlepkový, to též není sranda dosáhnout dobrý výsledek s takovým těstem. Zvlášť si cením obě náplně - to je stará dobrá klasika, která se dnes už nevidí a neochutná. Jsi úžasně šikovná! Děkuji za sdílení, nadělala jsi mi chutě, milá @elisticka !
dolja
Horší recept som v živote nevidela.. cele zle.. a to piecť viem!!!
Vajíčka ste dali prepeličie?? 4 sú strašne veľa!!!!
Karamelový krém je úplne hnusný.
Fuj.
mata3636
@dolja (27.8.2021 14:44)

Najprv sa treba pozrieť na seba, či ste niečo posr....nepokazili. Veď vidíte na fotkách, ako vyzerajú veterniky pred upečením a po. Karamelová šľahačka je klasika, takto sa robí. Asi ste mali veľké vajíčka, preto to riedke cesto. Cukor na karamel ste mohli viac skaramelizovať, až zhorkol. Aj majster tesár sa utne.
blissofplants
@dolja (27.8.2021 14:44)

Vždy ma 'pobaví' že najviac kritiky je od ľudí bez receptov a bez fotiek..
Viete, človeku trvá kým niečo napečie a nafotí, skúste to😉
Určite by vás po toľkej snahe viac potešili milé slová!💌





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia