Bezlepkové veterníky
Bezlepkové veterníky

Bezlepkové veterníky fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 8. októbra 2020
Bezlepkové veterníky (fotorecept)
Foto: elisticka

Kto má rád veterníky, vyskúšajte si ich urobiť doma. Sú výborné...

12
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 200/175 °C

Suroviny

Cesto:
120 g (Cake mix)
100 g
100 ml
1/2 KL
4 ks
Plnka žĺtková:
2 ks
500 ml
1 bal.
250 g
6 PL
Karamelová šľahačka:
300 ml
50 g
50 ml
Karamelová poleva:
50 g
50 ml
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do kastrola dáme variť vodu, stíšime sporák a pridáme Plamarin, aby sa rozpustil.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rozpusteného vsypeme múku a miešame na miernom ohni asi 5 minút až sa cesto dobre odpáli.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom po 1 vajci prišľahávame vajcia až je cesto jemné ale husté.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom robíme kruhy podľa toho, aké veľké veterníky chceme. Začíname vždy od stredu a točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh a pokvapkáme vodou - asi 2 PL.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť na 200 °C teplovzdušne asi 10 minút, rúru nesmieme otvárať, stíšime na 175 °C a ešte pečieme 15 minút.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené necháme mierne vychladnúť a rozkrojíme zúbkovaným nožom.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žĺtková plnku: Dáme variť 400 ml mlieka a cukor a v 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtky. Keď zovrie mlieko, vlejeme zmes Zlatého klasu a uvaríme kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo. Žlkovú plnku nastriekame ozdobnou špičkou na spodnú časť rozkrojeného veterníka.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Karamelová šľahačka: Urobíme si karamel z cukru a zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu smotany, odstavíme a necháme vychladnúť, najlepšie do 2. dňa. Potom prilejeme ostatnú smotanu a vymixujeme. Karamelovú šľahačku nanesieme na žĺkovú plnku a zakryjeme vrchnou časťou veterníka poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridávame práškový cukor a vymiešame.

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu sú hotové... Dobrú chuť

    Bezlepkové veterníky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Skvělé! Moc pěkný receptík, k tomu ještě bezlepkový, to též není sranda dosáhnout dobrý výsledek s takovým těstem. Zvlášť si cením obě náplně - to je stará dobrá klasika, která se dnes už nevidí a neochutná. Jsi úžasně šikovná! Děkuji za sdílení, nadělala jsi mi chutě, milá @elisticka !