Foto: nika8
Ako som prešla na bezlepkovú diétu, veterníky som skúšala len raz a bohužiaľ sa nepodarili. Zaujal ma však jeden recept z knihy Dr. Zobraziť celý popisAko som prešla na bezlepkovú diétu, veterníky som skúšala len raz a bohužiaľ sa nepodarili. Zaujal ma však jeden recept z knihy Dr. Oetker, tak som sa rozhodla to ešte raz skúsiť v upravenej bezlepkovej verzii. Nakoľko som bola spokojná, chcem sa s vami o tento recept podeliť, možno sa niekto inšpiruje :)
na 180 °C
Postup
-
1
Cesto: múku zmiešame so škrobom, kypriacim práškom a guarovou gumou. V hrnci privedieme do varu vodu s maslom (pri niektorych bezlepkových cestách mám lepšiu skúsenosť s margarínom, ako s maslom. Preto som aj tu použila palmarín - to je len moja skúsenosť, samozrejme to nie je podmienkou :).
- 2
Hrniec odložíme zo sporáka a primiešame zmes múky, škrobu a kypriaceho prášku a vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraj nádoby.
- 3
Horúce cesto hneď dáme do misky a postupne zapracujeme vajcia elektrickým šľahačom. Cesto necháme vychladnúť.
- 4
Cesto bolo tuhšie, preto som mokrými rukami vypracovala bochníky, ktoré som naukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. (veľkosť si prispôsobíte podľa toho, aké veľké veterníky chcete).
- 5
Pečieme pri 180 °C cca 25-30 min. Minimálne počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame. Zo začiatku sa mi zdalo, že cesto nerastie, ale ku koncu sa pekne nafúklo :). Necháme vychladnúť.
- 6
Plnka akú som robila ja: množstvo surovín pre plnku si upravíme podľa počtu upečených veterníkov - preto nepíšem presné množstvo.
- 7
1. plnka: uvaríme zlatý klas podľa návodu na obale. Do horúceho pudingu som dala trochu bielej čokolády (len tak pre lepšiu chuť) a miešala, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnúť. Puding sa mi zdal hustý, tak som ho potom zjemnila ešte malým množstvom vyšľahanej šľahačky.
- 8
2. plnka: šľahačku vyšľaháme do tuha. Aby lepšie držala, môžme pridať jeden stužovač. Môžme dosladiť podľa chuti.
- 9
Veterník som pozdĺžne prerezala, zdobiacim vreckom som nastriekala najprv pudingovú plnku, naukladala som trochu ovocia - lesnú zmes (pre osvieženie) a na ovocie som nastriekala ešte vyšľahanú šľahačku. Priklopila som vrchnou časťou veterníka a posypala práškovým cukrom.
- 10
Plnky môžu byť rôzne, záleží len od chutí a fantázii sa medze nekladú :). Dúfam, že som niekoho inšpirovala. ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu