Jablkový koláč
Jablkový koláč

Obrátený koláč z lístkového cesta s jablkami

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 26. novembra 2022
Obrátený koláč z lístkového cesta s jablkami
Foto: Kulinární studio MAFRA

Lahodný jablkový koláčik s karamelom. Najlepšie jablká na tento koláč sú pevné a šťavnaté, s jemnou kyslastou chuťou.

8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Na korpus:
400 g
Na plnku:
250 g
100 g
1 kg
1 ks
1 PL
Na krém:
400 g
5 PL




Postup

  1. 1

    Formu na koláč vymastíme maslom. Do panvice nasypeme kryštálový cukor, postavíme na oheň a čakáme, kým cukor skaramelizuje na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo a karamel zložíme z ohňa. Ihneď prelejeme na dno vymastenej formy.

  2. 2

    Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie kolieska. Nakrájané kolieska pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame. Poprášime škrobom a poukladáme do formy na karamel.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho kruh o trochu väčší, ako je forma na tart. Vykrojené cesto prenesieme na jablká a okraje zľahka pritlačíme medzi okraj formy a ovocie. Doprostred cesta ostrým nožom vyrežeme malý krížik, aby mala odkiaľ unikať para.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 40 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť a preklopíme na servírovací tanier.

  5. 5

    Podávame s kyslou smotanou ochutenou datľovým sirupom.

  6. 6

    TIP: Na pečenie obrátených koláčov nepoužívame otváracie formy, karamel a šťava z ovocia by tak mohli počas pečenia vytiecť. Vhodné sú vyššie kovové formy s nepriľnavým povrchom. Koláč tiež môžeme upiecť vo veľkej panvici s kovovou rúčkou, v ktorej pripravujeme karamel. Do karamelu poukladáme jablká aj cesto a dáme rovno piecť.

Diskusia k receptu