Jablkový koláč

Obrátený koláč z lístkového cesta s jablkami

Autor receptu: redakcia

Lahodný jablkový koláčik s karamelom. Najlepšie jablká na tento koláč sú pevné a šťavnaté, s jemnou kyslastou chuťou.

8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Formu na koláč vymastíme maslom. Do panvice nasypeme kryštálový cukor, postavíme na oheň a čakáme, kým cukor skaramelizuje na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo a karamel zložíme z ohňa. Ihneď prelejeme na dno vymastenej formy.
  2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie kolieska. Nakrájané kolieska pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame. Poprášime škrobom a poukladáme do formy na karamel.
  3. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho kruh o trochu väčší, ako je forma na tart. Vykrojené cesto prenesieme na jablká a okraje zľahka pritlačíme medzi okraj formy a ovocie. Doprostred cesta ostrým nožom vyrežeme malý krížik, aby mala odkiaľ unikať para.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 40 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť a preklopíme na servírovací tanier.
  5. Podávame s kyslou smotanou ochutenou datľovým sirupom.
  6. TIP: Na pečenie obrátených koláčov nepoužívame otváracie formy, karamel a šťava z ovocia by tak mohli počas pečenia vytiecť. Vhodné sú vyššie kovové formy s nepriľnavým povrchom. Koláč tiež môžeme upiecť vo veľkej panvici s kovovou rúčkou, v ktorej pripravujeme karamel. Do karamelu poukladáme jablká aj cesto a dáme rovno piecť.