Jablkový koláč
Obrátený koláč z lístkového cesta s jablkami
Autor receptu: redakcia
Lahodný jablkový koláčik s karamelom. Najlepšie jablká na tento koláč sú pevné a šťavnaté, s jemnou kyslastou chuťou.
8 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Formu na koláč vymastíme maslom. Do panvice nasypeme kryštálový cukor, postavíme na oheň a čakáme, kým cukor skaramelizuje na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo a karamel zložíme z ohňa. Ihneď prelejeme na dno vymastenej formy.
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie kolieska. Nakrájané kolieska pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame. Poprášime škrobom a poukladáme do formy na karamel.
- Cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho kruh o trochu väčší, ako je forma na tart. Vykrojené cesto prenesieme na jablká
a okraje zľahka pritlačíme medzi okraj formy a ovocie. Doprostred cesta ostrým nožom vyrežeme malý krížik, aby mala odkiaľ unikať para.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 40 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť a preklopíme na servírovací tanier.
- Podávame s kyslou smotanou ochutenou datľovým sirupom.
- TIP: Na pečenie obrátených koláčov nepoužívame otváracie formy, karamel a šťava z ovocia by tak mohli počas pečenia vytiecť. Vhodné sú vyššie kovové formy s nepriľnavým povrchom. Koláč tiež môžeme upiecť vo veľkej panvici s kovovou rúčkou, v ktorej pripravujeme karamel. Do karamelu poukladáme jablká aj cesto a dáme rovno piecť.