Nivové guľky na tri spôsoby

mariamka - fotkamariamka, 13. júna 2013
Nivové guľky na tri spôsoby
Foto: mariamka

Pôvodne som chcela robiť iba guľky obaľované pikantným kokosom podľa českého Prostřeno. Napokon som z jedného základu urobila tri rôzne variácie, podobné a predsa Zobraziť celý popisPôvodne som chcela robiť iba guľky obaľované pikantným kokosom podľa českého Prostřeno. Napokon som z jedného základu urobila tri rôzne variácie, podobné a predsa každá trošku iná farebne aj chuťovo. Výborne poslúžia ako chuťovka k vínu, pivku, na jednohubky alebo ako súčasť obložených mís. Vyskúšajte.

Suroviny

150 g alebo iný plesňový syr
150 g
50 g
Na obalenie:




Postup

  1. 1

    Základ tvorí niva, tvrdý syr a maslo v pomere 1:1:0,3.

    Nivové guľky na tri spôsoby - obrázok 1
  2. 2

    Postup je veľmi jednoduchý: Syry postrúhame alebo zmixujeme, pridáme zmäknuté maslo, ak je hmota hustá, môžeme pridať trošku mlieka. Dochutíme MČK, soľou (ak treba). Ten môj krpatý kutrátor je ozaj na nezaplatenie.

    Nivové guľky na tri spôsoby - obrázok 2
  3. 3

    Základnú hmotu som rozdelila na tri časti. jednu som nechala pôvodnú, neochutenú, do druhej prišla worchesterová omáčka a do tretej citrónová šťava. Dáme stuhnúť do chladu, medzitým si pripravíme zmesi na obaľovanie. Zľava: kôpor+drvená rasca, kokos+kari+chilli, dolu kurkuma+petržlenová+zelerová vňať.

    Nivové guľky na tri spôsoby - obrázok 3
  4. 4

    Zo stuhnutej hmoty tvarujeme guľky veľkosti menšieho orecha a obaľujeme v pripravených zmesiach: základné v zmesi kokosovej múčky, chilli a karí, worchestrové v zmesi kurkumy, zelerovej a petržlenovej vňate, citrónové v kôpre a drvenej rasci. Necháme stuhnúť v chladničke. Podávame samostatne, k vínu, alebo na pečive ako jednohubky. Zhora: Kari-chilli-kokos, v strede: Citrónová šťava-rasca-kôpor, dolu: Worchester-kurkuma-zelerová, petržlenová vňať.

    Nivové guľky na tri spôsoby - obrázok 4
  5. 5

    Môj malý degustátor skonštatoval, že sú výborné a s tým hroznom sa to dokonale hodí, okrem toho doporučujem olivy alebo cherry paradajky, resp. čo komu chutí. Však sú rozkošné? :)

    Nivové guľky na tri spôsoby - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
juuj tu sa to gulkovatie,vyzeraju dobre,ten kokos je tam zaujimavy...k vinu,pivku moze byt..Niva vyrazna s neudenym syrom sa nebije,mozu spolu existovat...odlozim recept na silvestra:-)))
elixir
Vzala by som si jednu či dve, aj tri, aj s tým hroznom... syry s koreniami a ovocím sú výborné. :) V takejto podobe som ešte neskúšala.
marianne
nedopisala som,ze moj muz taketo robi na toho Silvestra:-)),ale len s Nivy..
slavka2012
Vynikajuci napad, tvoje gulky sa mi naozaj pacia, aj obaly z netrdicnych zmesi korenin, vsetky kombinacie ma zaujali lakaju cim sor vyskusat a ochutnan:-).KK
tiginko
robievam z tých dvoch syrov, masla a cesnaku pomazánku , nikdy ma ale nanapadlo ju šúľať do guliek. Máš ich super, mne sa veľmi páčia také neučesané, hipisácko-naturalistické. Príchute môžu byť tiež zaujímavé, uložím medzi pochutiny, snáď na ne nezabudnem, keď sa budú hodiť. To si na @angast ovu počesť uguľkala?
mariamka
@tiginko uz som to dlhsiu dobu studovala vraj niva sa bije s cesnakom az cibulou, tak som to nechcela prekombinovat.. no jo co uz s nim takto to vyslo ze dostal miesto bukrety po gulkach :))
mariamka
@tiginko zabudla som .. mne sa zas paci ako si ich nazvala "neučesaní-natur-hipisaci".. takto nejak rano vyzeram vratane tych farieb :))
jerica
kokos nemusím , ale recept je pre mňa zaujímavý , na mise je to určite lákadlo :-)
musím uznať , fakt dobrý recept k vínečku :-)
tiginko
to ma prekvapuje, lebo nám zase k nive veľmi pasuje cesnak, cibuľa ani nie. Aj omáčku na špenátové halušky robievam nivovo-cesnakovú. Ale možno to bude tým, že my sme všeobecne blázni do cesnaku...
jerica
to sa oplatilo uložiť KK , koment ubehol ako Sagan v cielovej rovine.
mariamka
@tiginko zas je pravda ze som cerpala z cz stranok a oni maju ponekud jine chute :) to my slovaci viac vydrzime, mozno som mala urobit stvorboj :)) tie spenatove aj ja tak robim a tam je to super, ale za surova ktovie, treba vyskusat :)
jerica
Ver,vyberám si recepty, ale tento sa mi páči , so syrom zbožňujem :-) šunku darujem susedom :-(
klarushka
skutočne nádherný a zaujímavý recept s netradičnými kombináciami, ďakujem
martamm
Mariamka, toto je naozaj fantázia, uložené, syry sú mňamkové a som veľmi zvedavá na tie chute :)
angast
Krásnu a chutnú bombonieru si vytvorila. Také pekné guľky som ešte nemal. K dobrému vínečku budú výborne pasovať. Perfektnéééé !!!
mariamka
dakujem @klarushka @martamm ,, chvilku som studovala tie kombinacie a koreniny, co asi s cim pasuje, aby som zas nestvorila daku divocinu :) som rada, ze sa rcp paci :)
afataga
pekne si to ugulkala :-) dufam, ze zas na to nekydnes nieco ruzove :-)
mariamka
na to nie, to by bolo skoda :) ale k tomu nejake rosé kludne :) dik..
staja
Ukážkové sú, výborné. Ale nie je tam hrozno, to sú olivy, nie?
staja
Asi som slepá, to malé zelené vidím a to veľké červené nie :)
lusinkab
:-) tak toto si teda krasne vyzdobila. Jednoduche a pritom velmi efektne :-) uz je v KK
afataga
@staja asi by si mala ist k ocnemu :-) to co vyzera ako redkvicka bude asi to hrozno
tiginko
možno jej to pripadalo ako umelohmotné ozdoby, tak ich odignorovala :-)
sonulienka
parádne si sa pozabávala ale stálo to za to sú perfektné ukladám do KK
izabella929
haha,,,som nevedela , čím si obalila tie zelené...) vyzerajú akoby mi padli rovno do pokosenej trávy..-)) ale bašta to musí byť skvelááá.-))skvele vymyslené...
mariamka
@izabelka :)) ved aj kopor je trava, niekto vravi dokonca burina :)) vobec som sa s tym neparala, ponala som to tak rustikalne, ja som za prirodzenost,, (skoro som napisala nieco ine :))) dakujem.. @elysa tiez :)
karolka
Nivové ja môžem..., o dva týždne máme rodinné stretnutie pri guľáši, uvidíme, čím prekvapíme
janger
Nooo, veru su rozkosne :-). A ake zaujimave kombinacie...Ten kokos- kari - chili, to musim niekedy ochutnat.
mariamka
dodatocne dakujem @karolka @janger :)... ony su aj celkom trvacne,, dnes som posledne dorazila s rohlikom, ten kokos je vazne zaujimavy,,
angast
Máš pravdu mariamka. Kokose sú zaujímavé. Tuším bol aj film "Kokose
na snehu " , alebo niečo podobné.
mariamka
@angast ty mas tusim na "gulky" notifikaciu.. ale mas pravdu kokose funguju na snehu aj takto ..
irenaw
tak pre mňa budú tie teplé s ružovým oným a pre môjho guľky v tráve, či kôpri, či niečom zelenom... ;-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia