Nivové guľky na tri spôsoby

Autor receptu: mariamka

Pôvodne som chcela robiť iba guľky obaľované pikantným kokosom podľa českého Prostřeno. Napokon som z jedného základu urobila tri rôzne variácie, podobné a predsa každá trošku iná farebne aj chuťovo. Výborne poslúžia ako chuťovka k vínu, pivku, na jednohubky alebo ako súčasť obložených mís. Vyskúšajte.

Postup

  1. Základ tvorí niva, tvrdý syr a maslo v pomere 1:1:0,3.
  2. Postup je veľmi jednoduchý: Syry postrúhame alebo zmixujeme, pridáme zmäknuté maslo, ak je hmota hustá, môžeme pridať trošku mlieka. Dochutíme MČK, soľou (ak treba). Ten môj krpatý kutrátor je ozaj na nezaplatenie.
  3. Základnú hmotu som rozdelila na tri časti. jednu som nechala pôvodnú, neochutenú, do druhej prišla worchesterová omáčka a do tretej citrónová šťava. Dáme stuhnúť do chladu, medzitým si pripravíme zmesi na obaľovanie. Zľava: kôpor+drvená rasca, kokos+kari+chilli, dolu kurkuma+petržlenová+zelerová vňať.
  4. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme guľky veľkosti menšieho orecha a obaľujeme v pripravených zmesiach: základné v zmesi kokosovej múčky, chilli a karí, worchestrové v zmesi kurkumy, zelerovej a petržlenovej vňate, citrónové v kôpre a drvenej rasci. Necháme stuhnúť v chladničke. Podávame samostatne, k vínu, alebo na pečive ako jednohubky. Zhora: Kari-chilli-kokos, v strede: Citrónová šťava-rasca-kôpor, dolu: Worchester-kurkuma-zelerová, petržlenová vňať.
  5. Môj malý degustátor skonštatoval, že sú výborné a s tým hroznom sa to dokonale hodí, okrem toho doporučujem olivy alebo cherry paradajky, resp. čo komu chutí. Však sú rozkošné? :)