(Nielen) Vianočná krúpková kapustnica s hríbami a údeninou
Foto: archaa
Nasa rodinná kapustnica, ktorú robievame na Stedrý vecer a na Silvestra.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks, alebo mensí kúsok údeného mäsa |
|
250 g , odstavená |
|
500-600 ml |
|
500-600 ml alebo zeleninový |
|
150 g |
|
200 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Susené hríby si vopred namocíme, aby zmäkkli, potom pokrájame (alebo posekáme) na kúsky. Krúpky uvaríme a scedíme. Necháme zovriet stavu z kyslej kapusty a prilejeme vývar z hubového bujónu, vlozíme údeninu alebo klobásy,odstavenú kapustu a necháme varit asi pol hodiny, pridáme nasekané hríby a varíme dalsiu polhodinu (podla potreby dolievame bud stavu z kyslej kapusty ,vývar alebo vodu,podla vasej chuti, ak by sa nám tekutina odparovala).Kapustnicu ochutíme solou a mletým ciernym korením, nakoniec pridáme do nej krúpky, vnat, zamiesame a odstavíme. Samozrejme, mäsko ci klobásky môzeme potom pokrájat do polievky, my ho vyberáme a podávame so zemiakovým salátom. Z tohto mnozstva uvaríte jeden mensí hrniec polievky.
Diskusia k receptu