Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej fotorecept
Foto: pusta
Trvalo mi veľmi dlho, kým som nabrala odvahu na prípravu steaku. Napokon som vybrala video, na ktorom varil argentínsky šéfkuchár a pustila som sa Zobraziť celý popisTrvalo mi veľmi dlho, kým som nabrala odvahu na prípravu steaku. Napokon som vybrala video, na ktorom varil argentínsky šéfkuchár a pustila som sa do toho. Falošnú sviečkovú som najprv nechala odležať 10 dní v chladničke a potom som postupovala tak ako som to videla. Celkom sa mi vydaril, mám rada prepečenejší steak, preto som pripravila jeden ako "Medium" a druhý ako "Medium well done", s výsledkom som bola celkom spokojná, prihliadnuc k tomu, že to bolo po prvýkrát. Podávala som s Chimichurri.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso som neumyla, len som odrezala blany, na pevno som ho zabalila do potravinárskej fresh folie a odložila odpočívať na 10 dní do chladničky, ktorú som nastavila na 4 stupne C. Mäsko za tento čas dozreje a skrehne, dlhšie netreba, lebo bolo z mladého býčka od známeho mäsiara. Dočítala som sa aj o dlhšej dobe zrenia, a síce 16 dní, avšak pri teplote 2 stupne C. Tento spôsob sa odborne nazýva "vlhké zretie". Ak by ste túto dobu aj predĺžili, mäso už ďalej zrieť nebude, takže je to zbytočné. Ak nemáte odvahu na zretie mäsa doma, tak požiadajte svojho mäsiara, aby vám dal už patrične odležané mäso. Správne odležané a dozreté mäso získava až pravú chuť.
-
2
Prešlo 10 dní, mäsko bolo správne odležané, vôbec nepáchlo, ale pekne voňalo. Umyla som ho, osušila papierovou utierkou a...
-
3
...pokrájala naprieč vláken na steaky o hrúbke asi 2,5 cm. Ak by ste mäso krájali pozdĺž vláken, zostane tuhé aj po opečení. Hovorím o nepravom steaku z toho dôvodu, že pravé steaky sa pripravujú z pravej hovädzej sviečkovej, roštenky a iných častí hovädzieho mäsa, ktoré sú určené na prípravu steakov. Poznámka: Ak mäso po tejto dobe nepríjemne páchne, je pokazené, dalej ho v žiadnom prípade nepoužívajte, nepomôže ani dlhšia tepelná úprava.
-
4
Na silný plameň som postavila suchú panvicu, aby sa rozpálila. Na videu šéfkuchár používal teflonovú panvicu, ja som použila ťažkú titanovú.
-
5
Ked bola náležite rozpálená, pridala som 2 CL olivového oleja a ked bol horúci aj olej,...
-
6
...vložila som pripravené steaky, ktoré som pred vložením nesolila, ani nekorenila. Panvica krásne zasyčala pri vložení mäska.
-
7
Ked sa začali opekať, tak som ich na povrchu osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Mäso som pred prípravou nemarinovala a ani ničím neochutila.
-
8
V predstihu som predvarila očistenú mrkvu vo vriacej osolenej vode - len 12 minút, aby zostala al dente, vybrala som ju a nechala úplne vychladnúť. Tiež som predvarila očistené zemiaky v šupke - asi 10 minút, nechala som ich úplne vychladnúť, prekrojila som ich na polovicu a na záver opiekla vo výpeku zo steakov s malým prídavkom oleja.
-
9
Pripravenú mrkvu som pridala k steakom a opekala som ju za postupného otáčania z každej strany, bude ako príloha. Mám rada prepečené steaky, preto som jeden opekala z jednej strany asi 4 - 5 minút na Medium, čo je označenie pre stredne prepečný steak a druhý som opekala asi 5 - 6 minút na Medium well done, ktorý je takmer prepečený.
-
10
Z druhej strany som opekala rovnaký čas, steaky som obrátila pomocou drevenej špachtle, do mäsa sa nesmie pichať vidličkou, alebo čímkoľvek ostrým, šikovné je na otočenie použiť kuchynské kliešte. Teraz som ich až osolila a okorenila aj z druhej strany. Po otočení steakov som plameň stiahla pod panvicou asi na 3/4-tiny.
-
11
Hotové steaky som servírovala s agentínskou Chimichurri korenenou bylinkovou omáčkou a opečenou mrkvou. Opečené zemiaky v šupke som podávala zvlášť. Recept na Chimichurri omáčku som pridala včera.
-
12
Tu sú hotové steaky prekrojené a pekne vidno ich prepečenosť. Na budúce budem už niečo ostrieľanejšia a smelšia, určite ich spravím čoskoro znovu. Chimichurri omáčka bola skvelou prílohou, vynikajúco doplnila úžasnú chuť steakov. Vrelo odporúčam vyskúšať toto vynikajúce jedlo. Môžete ich pripraviť podľa toho, ako ich máte radi Vy, či už ako Blue rare, Medium rare, Welldone alebo tak, ako som ich pripravila ja.
aj tak som rada, že si tam objavila dva aspoň well done :-))))
vychádzala som z tohoto hodnotenia, ktorému si myslím, že zodpovedá aj moje Medium, aj Medium well done:
www.kajman.net/gastroteoria/44-vseobecna/67-steaky-dru...
veľmi pekne ti dakujem za konštruktívnu kritiku, nechcem sa vyhovárať na to, že som to robila po prvýkrát.
veľmi si mi pomohla.
ešte malá poznámka: mala som radšej fotogrrafovať "an face", fotila som mobilom. na živo to bolo ok, teda Medium a Medium well done.
nevieš si ani predstaviť, bola som od strachu celá pok.kaná :D stála som pri tom so stopkami v rukách.
však na budúce budem smelšia a dám si viac záležať na fotkách. :-)))))
varecha.pravda.sk/recepty/chimichurri-argentinska-korenen...
čo sa týka delenia steakov, názory sa rozchádzajú. použila som delenie, aké je v priloženom linku.
mäso nie je ničím marinované, ani ochutené pred úpravou.
rozmarí, ktorý je na obrázku vonkoncom nie je priložený na ozdobu steakov, ale je zastrčený do argentínskej Chimichurri omáčky, v ktorej je aj zvlášť na jemno nasekaný. Chimichurry omáčka je prílohou k tomuto steaku, pripravenému podľa argentínskeho šéfkuchára a aj omáčka je podľa jeho receptu. tiež som pridala link. pozri si ho, prosím.
Falošnú sviečkovú som predtým nechala zrieť v chladničke 10 dní, steak bol krehký, nebol tuhý, šťavy bolo len málo a prírodnej.
Chimichurri omáčka bola vynikajúcom chuťovým doprovodom.
v bode č.3 v postupe píšem, že pravé steaky sa pripravujú z pravej sviečkovej alebo z roštenky a iných častí hovädzieho mäsa určeného na steaky.
jasne že, akl by som robila pravý steak, najmúdrejšie by bolo mať teplomer na mäso a zapichnutý do mäsa, aby som odsledovala a dodržala správnu teplotu v jadre.
pri Nepravom steaku som teplomer nepoužila.
neberiem to od teba ako neželanú kritiku, ale dobre mienenú radu, za ktorú ti úprimne dakujem.
až sa odvvážim doma na pravý steak napr. z roštenky, tvoje užitočné rady využijem a veľmi rada sa chopím tvojich výborných doporučení.
veľmi pekne dakujem za tvoje otvorené pripomienky ešte raz :-)))
iste dá sa využiť aj pri rybách, pri hydine aakomkoľvek grilovanom mäse či na rýchlo opečenom mäse. je vynikajúcou prílohou.
dakujem.
ak máš nejaký link z iného delenia a podľa teplôt, ktoré majú byť počas úpravy v jadre steaku, poprosím, prilož formou linku.
dakujem.
nie som profík, neviem podrobnejšie oponovať, som len občasný konzument, ktorý by spominané nuansy nepostrehol. taká je pravda o mne :-)))
beeffeast.webnode.cz/steaky-steaky-steaky/...
Teba, môj vzácny priateľ, by som veľmi rada ponúkla a ešte k tomu pravým steakom napr. z roštenky :-))))
toto je len nesmelý prvý pokus z falošnej sviečkovice, ale dobrý. bolo ako vravíš, správne prepečené, lahoda, balada...chutilo:P
dakujem ti za perfektné hodnotenie.
mala som falošnú sviečkovú od nás, ale mäso bolo krehké, nechala som ho zrieť 10 dní v chladničke. Nepravé steaky neboli tuhé.
tiež ma mátalo použiť grilovaciu panvicu, ale som sa chcela prísne držať jeho receptu.
ty si zrejme myslela gril. :-))) Pre tento účel prípravy hovädzieho mäsa sú v Argentíne veľké chovné farmy hovädzieho dobytka.
nevedela som, že Chimichurri omáčka sa môže robiť aj zo sušených byliniek, som rada, že s io tom napísala. v omáčke spomenul ešte miesto limetovej šťavy možnosť použiť citrónovú šťavu alebo balsamikový ocot.
veľmi si cením, že si rozšírila svojim pekným príspevkom moje vedomosti ako aj vedomosti iných. :-)))
dakujem ti za uznanie i pochvalu.
vážim si to od teba veľmi.
Ale ináč - takého stejky z dobrej hovädzinky správne ugrilované milujeme.
ked máš istotu, že všetko je ok, môžeš grilovať.
držím ti palce, aby si uspela.
prepáč mi, ale dnes to nebude, mám čosi dôležité v rodine.
na pravý steak by som použila mäso, aké je v linku o 16:34 včera.
pochopiteľne, že poznáš moje recepty, sú "prešpurácke", to znamená: nemecké, madarské, slovenské + židovské, české ev. poľské, teda národností, ktoré v ba žili dlho-dlho vedľa seba a učili sa jeden od druhého tie najlepšie veci variť z každého kuchyne navzájom.
dakujem za pochvalu.
mám veľkú radosť z toho, že vám tak chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.