Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. júla 2013
Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept)
Foto: pusta

Trvalo mi veľmi dlho, kým som nabrala odvahu na prípravu steaku. Napokon som vybrala video, na ktorom varil argentínsky šéfkuchár a pustila som sa Zobraziť celý popisTrvalo mi veľmi dlho, kým som nabrala odvahu na prípravu steaku. Napokon som vybrala video, na ktorom varil argentínsky šéfkuchár a pustila som sa do toho. Falošnú sviečkovú som najprv nechala odležať 10 dní v chladničke a potom som postupovala tak ako som to videla. Celkom sa mi vydaril, mám rada prepečenejší steak, preto som pripravila jeden ako "Medium" a druhý ako "Medium well done", s výsledkom som bola celkom spokojná, prihliadnuc k tomu, že to bolo po prvýkrát. Podávala som s Chimichurri.

4
porcie
10 dní minút
príprava
4 - 5´+ 4 - 5 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
1 dávka pre 4 osoby
2 ks na osobu




Postup

  1. 1

    Mäso som neumyla, len som odrezala blany, na pevno som ho zabalila do potravinárskej fresh folie a odložila odpočívať na 10 dní do chladničky, ktorú som nastavila na 4 stupne C. Mäsko za tento čas dozreje a skrehne, dlhšie netreba, lebo bolo z mladého býčka od známeho mäsiara. Dočítala som sa aj o dlhšej dobe zrenia, a síce 16 dní, avšak pri teplote 2 stupne C. Tento spôsob sa odborne nazýva "vlhké zretie". Ak by ste túto dobu aj predĺžili, mäso už ďalej zrieť nebude, takže je to zbytočné. Ak nemáte odvahu na zretie mäsa doma, tak požiadajte svojho mäsiara, aby vám dal už patrične odležané mäso. Správne odležané a dozreté mäso získava až pravú chuť.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prešlo 10 dní, mäsko bolo správne odležané, vôbec nepáchlo, ale pekne voňalo. Umyla som ho, osušila papierovou utierkou a...

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala naprieč vláken na steaky o hrúbke asi 2,5 cm. Ak by ste mäso krájali pozdĺž vláken, zostane tuhé aj po opečení. Hovorím o nepravom steaku z toho dôvodu, že pravé steaky sa pripravujú z pravej hovädzej sviečkovej, roštenky a iných častí hovädzieho mäsa, ktoré sú určené na prípravu steakov. Poznámka: Ak mäso po tejto dobe nepríjemne páchne, je pokazené, dalej ho v žiadnom prípade nepoužívajte, nepomôže ani dlhšia tepelná úprava.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na silný plameň som postavila suchú panvicu, aby sa rozpálila. Na videu šéfkuchár používal teflonovú panvicu, ja som použila ťažkú titanovú.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked bola náležite rozpálená, pridala som 2 CL olivového oleja a ked bol horúci aj olej,...

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vložila som pripravené steaky, ktoré som pred vložením nesolila, ani nekorenila. Panvica krásne zasyčala pri vložení mäska.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked sa začali opekať, tak som ich na povrchu osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Mäso som pred prípravou nemarinovala a ani ničím neochutila.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V predstihu som predvarila očistenú mrkvu vo vriacej osolenej vode - len 12 minút, aby zostala al dente, vybrala som ju a nechala úplne vychladnúť. Tiež som predvarila očistené zemiaky v šupke - asi 10 minút, nechala som ich úplne vychladnúť, prekrojila som ich na polovicu a na záver opiekla vo výpeku zo steakov s malým prídavkom oleja.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravenú mrkvu som pridala k steakom a opekala som ju za postupného otáčania z každej strany, bude ako príloha. Mám rada prepečené steaky, preto som jeden opekala z jednej strany asi 4 - 5 minút na Medium, čo je označenie pre stredne prepečný steak a druhý som opekala asi 5 - 6 minút na Medium well done, ktorý je takmer prepečený.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z druhej strany som opekala rovnaký čas, steaky som obrátila pomocou drevenej špachtle, do mäsa sa nesmie pichať vidličkou, alebo čímkoľvek ostrým, šikovné je na otočenie použiť kuchynské kliešte. Teraz som ich až osolila a okorenila aj z druhej strany. Po otočení steakov som plameň stiahla pod panvicou asi na 3/4-tiny.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové steaky som servírovala s agentínskou Chimichurri korenenou bylinkovou omáčkou a opečenou mrkvou. Opečené zemiaky v šupke som podávala zvlášť. Recept na Chimichurri omáčku som pridala včera.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu sú hotové steaky prekrojené a pekne vidno ich prepečenosť. Na budúce budem už niečo ostrieľanejšia a smelšia, určite ich spravím čoskoro znovu. Chimichurri omáčka bola skvelou prílohou, vynikajúco doplnila úžasnú chuť steakov. Vrelo odporúčam vyskúšať toto vynikajúce jedlo. Môžete ich pripraviť podľa toho, ako ich máte radi Vy, či už ako Blue rare, Medium rare, Welldone alebo tak, ako som ich pripravila ja.

    Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

iwuska
hovadzinu mozem v kazdej podobe, akurat z obrazka nevidim ani jeden medium, ani len medium well, ale dva well done kusy masa :)
iwuska
ale Pusta, to neber ako vycitku, len to tak na fotkach vyzera. mam obdiv, ze si to tak nechala odlezat a tiez, ze si sa pustila do ineho masa, ako svieckovice, ja som zatial v tomto nesmela a preto steaky obycajne len v restauracii. akurat minule som sa odhodlala na flank steak, no urobila som ho blue rare a zjedla asi dobry 300 gramovy kus, takze cely den mi bolo tazko :)
pusta
@iwuska , nie sú to práve najvydarenejšie fotografie a práve tie vydarenejšie kúsky, tie si vzal môj priateľ. :-)))
aj tak som rada, že si tam objavila dva aspoň well done :-))))
vychádzala som z tohoto hodnotenia, ktorému si myslím, že zodpovedá aj moje Medium, aj Medium well done:

 www.kajman.net/gastroteoria/44-vseobecna/67-steaky-dru...


veľmi pekne ti dakujem za konštruktívnu kritiku, nechcem sa vyhovárať na to, že som to robila po prvýkrát.
veľmi si mi pomohla.
ešte malá poznámka: mala som radšej fotogrrafovať "an face", fotila som mobilom. na živo to bolo ok, teda Medium a Medium well done.
pusta
@iwuska , neberiem to tak :-))) práve naopak a ešte raz dakujem.
nevieš si ani predstaviť, bola som od strachu celá pok.kaná :D stála som pri tom so stopkami v rukách.
však na budúce budem smelšia a dám si viac záležať na fotkách. :-)))))
polovacka
pusta : Tento druh masa by som skor urobil na sposob rozcenky ( na horucom oleji falosna svieckova viacej stvrdne , olivovy olej je potrebne zmiesat z maslom ) skus to maso po opeceni podliat hovadzim vyvarom a podusit , taktiez maso pred opecenim poprepichovat vydlickov alebo jemne naklepat , vyvar je potrebne zahustit smotanov a pridat zo dve lyzice hud / pomlete huby , rozmarin sa nedava na ozdobu ale sa naseka do omacky - doda prijemnu chut a vonu / neber to ako kritiku , je to iba moj nazor a doporucanie
luss44
mäsko vyzerá chutne, ale viac ma zaujala tá omáčka, už som ju preštudovala :) ingrediencie bežne dostupné, páčila by sa mi ku grilovanej rybke, ako ľahký obed
polovacka
iwuska: teplota Steaku ,, Medium Well Done ,, takato teplota Steaku nie je ( Rare , Medium Rare , Medium , Medium Well , Well Done )
iwuska
@polovacka - sama som si to vsimla, ale v linku, ktory pusta hodila je tento vyraz pouzity, cize to uz je len take slovickarenie, tak isto, ako niekde pouzivaju "blue", inde "raw", respektive vsetky mozne stupne medzi "raw", "medium" a "well done" sa podla roznych zdrojov rozchadzaju. ja osobne si myslim, ze clovek uz az tak strasne ani nezbada, ci je steak medium, alebo medium well, prinajmensom nie bezny konzument, ktory ho ma raz za uhorsky rok :)
pusta
@polova čka, toto je Nepravý steak z falošnej sviečkovej podľa argentínskeho šéfkuchára, postupovala som presne podľa videa. vyslovene sa nesmie do mäsa pichať vidličkou ani pred, ani počas opekania. nenaklepáva sa ničím, ani dlaňou. ničím sa nepodlieva.
čo sa týka delenia steakov, názory sa rozchádzajú. použila som delenie, aké je v priloženom linku.
mäso nie je ničím marinované, ani ochutené pred úpravou.
rozmarí, ktorý je na obrázku vonkoncom nie je priložený na ozdobu steakov, ale je zastrčený do argentínskej Chimichurri omáčky, v ktorej je aj zvlášť na jemno nasekaný. Chimichurry omáčka je prílohou k tomuto steaku, pripravenému podľa argentínskeho šéfkuchára a aj omáčka je podľa jeho receptu. tiež som pridala link. pozri si ho, prosím.
Falošnú sviečkovú som predtým nechala zrieť v chladničke 10 dní, steak bol krehký, nebol tuhý, šťavy bolo len málo a prírodnej.
Chimichurri omáčka bola vynikajúcom chuťovým doprovodom.
v bode č.3 v postupe píšem, že pravé steaky sa pripravujú z pravej sviečkovej alebo z roštenky a iných častí hovädzieho mäsa určeného na steaky.
jasne že, akl by som robila pravý steak, najmúdrejšie by bolo mať teplomer na mäso a zapichnutý do mäsa, aby som odsledovala a dodržala správnu teplotu v jadre.
pri Nepravom steaku som teplomer nepoužila.
neberiem to od teba ako neželanú kritiku, ale dobre mienenú radu, za ktorú ti úprimne dakujem.
až sa odvvážim doma na pravý steak napr. z roštenky, tvoje užitočné rady využijem a veľmi rada sa chopím tvojich výborných doporučení.
veľmi pekne dakujem za tvoje otvorené pripomienky ešte raz :-)))
pusta
@luss44 , som rada, že sa ti mäsko páči a zaujala ťa Chimichurry omáčka, ktorá pri Nepravom steaku má svoju opodstatnenú úlohu.
iste dá sa využiť aj pri rybách, pri hydine aakomkoľvek grilovanom mäse či na rýchlo opečenom mäse. je vynikajúcou prílohou.
dakujem.
pusta
@polovacka , som veľmi rada, že môžem diskutovať so skúsenejšími, ktorí už steaky robili.
ak máš nejaký link z iného delenia a podľa teplôt, ktoré majú byť počas úpravy v jadre steaku, poprosím, prilož formou linku.
dakujem.
pusta
@iwuska , áno, pozrela som si viac zdrojov a rozchádzajú sa, tak ako vravíš.
nie som profík, neviem podrobnejšie oponovať, som len občasný konzument, ktorý by spominané nuansy nepostrehol. taká je pravda o mne :-)))
srac
... nepravý, či pravý, alebo ľavý, falošná a či úprimná, pravdu povediac, @pusta milá, mne je to jedno, aj 5 je pár, "nekem az teliesen mindegy" = "šumy_fuk"! Od Teba by som si dal, a rád! Ide mi hlavne o tú slasť z pochutnania si na správne prepečenom mäse! Balada, úžas, polahoda, komplet perfektná práca! Blahoželám!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, veľmi som nemala odvahu pustiť sa do steaku, premohla som strach a podarilo sa. na budúce to bude iste ešte lepšie.
Teba, môj vzácny priateľ, by som veľmi rada ponúkla a ešte k tomu pravým steakom napr. z roštenky :-))))
toto je len nesmelý prvý pokus z falošnej sviečkovice, ale dobrý. bolo ako vravíš, správne prepečené, lahoda, balada...chutilo:P
dakujem ti za perfektné hodnotenie.
slavka2012
V Argentine v tradicnych restauraciach i v rodinach sa grilovane maso konzumuje dobre prepecene. Je z mladych bykov, takze je aj krehke. Griluje sa pomaly, najcastejsie sa iba posoli a potrie citronom.na chimmichurri ma kazda rodina svoj recept, moze sa robit aj zo susenych bylin, ktore sa nechaju napucat vo vlaznej vode a potom sa posolia a prida sa do nich olivovy olej a vinny ocot. Pekne si navarila I naservirovala.
pusta
@sl ávka2012, viem, že sa v Argentíne hovädzie mäso prevažne griluje, na vidu to argntínsky šéfkuchár pripravoval na teflonovej panvici a zabudla som spomenúť, že použil kvalitné argentínske mäsko z mladého býka, konkrétne falošnú sviečkovú. On ho opekal 5 minút. ja som čas trošku upravila na Medium a Medium well done.
mala som falošnú sviečkovú od nás, ale mäso bolo krehké, nechala som ho zrieť 10 dní v chladničke. Nepravé steaky neboli tuhé.
tiež ma mátalo použiť grilovaciu panvicu, ale som sa chcela prísne držať jeho receptu.
ty si zrejme myslela gril. :-))) Pre tento účel prípravy hovädzieho mäsa sú v Argentíne veľké chovné farmy hovädzieho dobytka.
nevedela som, že Chimichurri omáčka sa môže robiť aj zo sušených byliniek, som rada, že s io tom napísala. v omáčke spomenul ešte miesto limetovej šťavy možnosť použiť citrónovú šťavu alebo balsamikový ocot.
veľmi si cením, že si rozšírila svojim pekným príspevkom moje vedomosti ako aj vedomosti iných. :-)))
dakujem ti za uznanie i pochvalu.
vážim si to od teba veľmi.
mramar
ja som si také krásne "odležané" mäsko kúpila minule v mäsiarni. Bolo jemné, ružové. Keď som ho doma rozkrojila, ružový bol iba okraj (asi od dusíka). Nakrájala som ho na hrubšie stejky, pokvapkala olejom a nechala odležať na druhého dňa. To ste mali vidieť, vlastne cítiť. Škoda, že sa to nedá nahrať. Smrdelo to neskutočne a putovalo to rovno do kontajnera. Ani som to nemohla ísť reklamovať, lebo bola sobota poobede a nemala som odvahu držať to do pondelka v byte.
Ale ináč - takého stejky z dobrej hovädzinky správne ugrilované milujeme.
pusta
@mramar , ak osobne nepoznáš toho mäsiara a nemáš dôvod dôverovať mu, potom je je dobré kúpiť si čerstvé mäso, ktoré ohmatáš, vidíš, ovoniaš a doma v chladničke si ho ty sama necháš odležať tých 10 dní pri teplote chladničky 3 - 4 st. C, na tesno zabalené do fresh folie a po rozbalení ho ešte zmyslami rovnako skontroluješ.
ked máš istotu, že všetko je ok, môžeš grilovať.
držím ti palce, aby si uspela.
pusta
@polovacka , dakujem za prejavenú dôveru a za tvoj e-mail, určite sa ti ozvem. :-))))
prepáč mi, ale dnes to nebude, mám čosi dôležité v rodine.
evanaaa
Aj ja mám v mrazničke tri pláítky faloš. sviečkovej a neviem, čo s nimi, ale teraz, vďaka tebe, @pusta , už viem, že ich nemám hneď v deň vytiahnutia robiť, tak ich nechám teda odležať. Dúfam, ža sa podaria ( veď neboli lacné) . A ten pán @polovacka ako som si už všimla tiež pri inom mäsovom recepte radil do mäsa pichať, tuším pred pečením, zaujímalo by ma, odkiaľ to má a prečo nevysvetlí, načo je to treba., len mudruje.
jerica
@pusta ja falošnú sviečkovú nekupujem, je to suché ako trieska, mám radšej z pliecka židovku, tá ma nesklame, netvrdím , že táto tvoja nie je dobrá , iba mám takú skúsenosť s falošnou sviečkovou. To som sa naučila ešte od našej rodiny mäsiarov. Tvoje recepty sú vynikajúce,ale mne dobre známe, tak sme varievali aj ú nás , jednoducho "stará, ale dobrá škola"
pusta
@jarka , jasne, že máš pravdu. lenže ja som robila Nepravé steaky a ten účel to splnilo.
na pravý steak by som použila mäso, aké je v linku o 16:34 včera.
pochopiteľne, že poznáš moje recepty, sú "prešpurácke", to znamená: nemecké, madarské, slovenské + židovské, české ev. poľské, teda národností, ktoré v ba žili dlho-dlho vedľa seba a učili sa jeden od druhého tie najlepšie veci variť z každého kuchyne navzájom.
pusta
@evanaaa , no vidíš a vdaka tomuto receptu máš výbornú inšpiráciu a vieš, čo s tým máš robiť.
dakujem za pochvalu.
jamarlen
dnes sme robili podľa tohto rcp., potvrdené aj videom od "ako sa to robí sk" z falošnej sviečkovej. iba s varenými zemiakmi, aby nič neprekrývalo chuť hoviadka….mohlo by byť aj každý deň, ktovie, kedy by sme sa prejedli:)
pusta
@jamarlen , príjemne si ma prekvapil a veľmi potešil :-)))
mám veľkú radosť z toho, že vám tak chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia