Nepravý steak z falošnej hovädzej sviečkovej (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Trvalo mi veľmi dlho, kým som nabrala odvahu na prípravu steaku. Napokon som vybrala video, na ktorom varil argentínsky šéfkuchár a pustila som sa do toho. Falošnú sviečkovú som najprv nechala odležať 10 dní v chladničke a potom som postupovala tak ako som to videla. Celkom sa mi vydaril, mám rada prepečenejší steak, preto som pripravila jeden ako "Medium" a druhý ako "Medium well done", s výsledkom som bola celkom spokojná, prihliadnuc k tomu, že to bolo po prvýkrát. Podávala som s Chimichurri.

4
porcie
10 dní minút
príprava
4 - 5´+ 4 - 5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso som neumyla, len som odrezala blany, na pevno som ho zabalila do potravinárskej fresh folie a odložila odpočívať na 10 dní do chladničky, ktorú som nastavila na 4 stupne C. Mäsko za tento čas dozreje a skrehne, dlhšie netreba, lebo bolo z mladého býčka od známeho mäsiara. Dočítala som sa aj o dlhšej dobe zrenia, a síce 16 dní, avšak pri teplote 2 stupne C. Tento spôsob sa odborne nazýva "vlhké zretie". Ak by ste túto dobu aj predĺžili, mäso už ďalej zrieť nebude, takže je to zbytočné. Ak nemáte odvahu na zretie mäsa doma, tak požiadajte svojho mäsiara, aby vám dal už patrične odležané mäso. Správne odležané a dozreté mäso získava až pravú chuť.
  2. Prešlo 10 dní, mäsko bolo správne odležané, vôbec nepáchlo, ale pekne voňalo. Umyla som ho, osušila papierovou utierkou a...
  3. ...pokrájala naprieč vláken na steaky o hrúbke asi 2,5 cm. Ak by ste mäso krájali pozdĺž vláken, zostane tuhé aj po opečení. Hovorím o nepravom steaku z toho dôvodu, že pravé steaky sa pripravujú z pravej hovädzej sviečkovej, roštenky a iných častí hovädzieho mäsa, ktoré sú určené na prípravu steakov. Poznámka: Ak mäso po tejto dobe nepríjemne páchne, je pokazené, dalej ho v žiadnom prípade nepoužívajte, nepomôže ani dlhšia tepelná úprava.
  4. Na silný plameň som postavila suchú panvicu, aby sa rozpálila. Na videu šéfkuchár používal teflonovú panvicu, ja som použila ťažkú titanovú.
  5. Ked bola náležite rozpálená, pridala som 2 CL olivového oleja a ked bol horúci aj olej,...
  6. ...vložila som pripravené steaky, ktoré som pred vložením nesolila, ani nekorenila. Panvica krásne zasyčala pri vložení mäska.
  7. Ked sa začali opekať, tak som ich na povrchu osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Mäso som pred prípravou nemarinovala a ani ničím neochutila.
  8. V predstihu som predvarila očistenú mrkvu vo vriacej osolenej vode - len 12 minút, aby zostala al dente, vybrala som ju a nechala úplne vychladnúť. Tiež som predvarila očistené zemiaky v šupke - asi 10 minút, nechala som ich úplne vychladnúť, prekrojila som ich na polovicu a na záver opiekla vo výpeku zo steakov s malým prídavkom oleja.
  9. Pripravenú mrkvu som pridala k steakom a opekala som ju za postupného otáčania z každej strany, bude ako príloha. Mám rada prepečené steaky, preto som jeden opekala z jednej strany asi 4 - 5 minút na Medium, čo je označenie pre stredne prepečný steak a druhý som opekala asi 5 - 6 minút na Medium well done, ktorý je takmer prepečený.
  10. Z druhej strany som opekala rovnaký čas, steaky som obrátila pomocou drevenej špachtle, do mäsa sa nesmie pichať vidličkou, alebo čímkoľvek ostrým, šikovné je na otočenie použiť kuchynské kliešte. Teraz som ich až osolila a okorenila aj z druhej strany. Po otočení steakov som plameň stiahla pod panvicou asi na 3/4-tiny.
  11. Hotové steaky som servírovala s agentínskou Chimichurri korenenou bylinkovou omáčkou a opečenou mrkvou. Opečené zemiaky v šupke som podávala zvlášť. Recept na Chimichurri omáčku som pridala včera.
  12. Tu sú hotové steaky prekrojené a pekne vidno ich prepečenosť. Na budúce budem už niečo ostrieľanejšia a smelšia, určite ich spravím čoskoro znovu. Chimichurri omáčka bola skvelou prílohou, vynikajúco doplnila úžasnú chuť steakov. Vrelo odporúčam vyskúšať toto vynikajúce jedlo. Môžete ich pripraviť podľa toho, ako ich máte radi Vy, či už ako Blue rare, Medium rare, Welldone alebo tak, ako som ich pripravila ja.