Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka fotorecept
Foto: pusta
Chimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, Zobraziť celý popisChimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, kde je jej pôvod,ale aj v Uruguaji a známa aj inde. Má viac variantov, vybrala som argentínsku verziu z videa. Pôvod názvu je sporný, prvá zmienka je v r. 1783, argentínsky gurmán Miguel Brasso ju prisudzuje Britom, ked väzni pomiešali žiadosť o korenie s anglickým a španielskym slovom, tiež baskickým osadníkom v 19.st.
porcie
príprava
Suroviny
1/2 ks stredne veľká |
|
3 strúčiky |
|
1 - 2 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 zväzku |
|
1 ks - menšia vetvička |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
z 1/2 ks alebo /citrónová alebo balsamikový ocot |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Červenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky, potom na jemné kocky a...
-
2
...dala do misy.
-
3
Cesnak som pokrájala na plátky a potom som ho posekala na drobmno a...
-
4
...pridala k cibuli.
-
5
Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska aj s vňaťou,...
-
6
...rozmarín na jemno..
-
7
...a pridala do misy.
-
8
Pridala som na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.
-
9
Kápiu som pokrájala na prúžky, potom na malé kocky a ...
-
10
...pridala k zmesi.
-
11
Okorrenila som čerstvo mletým čiernym korením.
-
12
Pripravila som si bobkový list, pokrájaný na jemno...
-
13
som ho pridala k zmesi, tiež soľ.
-
14
Pridala som aj oregano a sladkú červenú mletú papriku.
-
15
Limetu som prekrojila na polovice a vytlačila som z nej šťavu.
-
16
K pripravenej zmesi som pridala limetovú šťavu, olivový olej a všetko som spolu dobre premiešala, odložila som na 1 hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.
-
17
Argentínska omáčka Chimichurri je zložená z jemne pokrájaných byliniek a zeleniny, doplnená korením, kápiou, soľou, zmiešaná s limetovou alebo citrónovou šťavou a olivovým olejom. Kápia sa považuje zaa ovocie. Chimichurri omáčka má príjemnú sviežu, jemne nasládlu a vyvážene korenistú chuť použitého korenia a ostatných prísad, je vynikajúcim doplnkom grilovaného hovädzieho mäsa a steakov, krásne zvýrazní ich chuť. Úžasne zvýrazní chuť aj iného grilovaného alebo na rýchlo opečeného mäsa, hydiny i rýb, nielen hovädzieho. Odporúčam vyskúšať túto delikatessu ako skvelú prílohu.
Ja mám klasickú kuchyňu,na ktorej už málokedy niečo zmením.A ak to aj urobím,vidím,že manžel máva sem tam trochu problém.Nevyčíta,ale je zvyknutý na to staré a pravidelne naservírované.Si šikovná.
dakujem.
ked máš ťažkosti, tak ho z Chimichurri kľudne vyber alebo pred krájaním odstráň tuhú stonku z prostriedku a potom na jemno pokrájaj.
veľmi pekne dakujem za úžasné uznanie, ktorého sa mi od teba dostalo.
alepoviem ti, že tá chuť Chimichurri je taká báječná a sú tam prevažne také suroviny, ktoré sú obľúbené aj u nás doma, že si myslím, že biude chutiť aj manželovi a nielen jemu.
tiež varím u nás klasickú kuchyňu, ale milujem špeciality z celého sveta, mám dobrú chuťovú predstavivosť a podľa nej vyberám, čo by nám šmakovalo a veru šmakuje. :-)
som rada, ak sa ti páčia moje dielka a ešte radšej, ak ti niečo dajú a obohatia ťa :-)
dakujem ti za uznanie.
vážim si to a teší ma to.
tá chuť naozaj spieva :-))))
dakujem za uznanie.
aj my si často len tak zobneme lyžičkou, aj na ten chlebík sa ujde.
viac poznatkov sa mi tam nezmestilo, v podstate veľmi viac som ani nezistila, ale ešte niečo tam je. snád lenešte toto: po britskej invázii do Rio de la Plata dali väzni dohromady anglické a španielske slovo ako " che mi kari" je skratka pre "che mi salsa" = "Daj mi kari" =voľný preklad: Daj mi korenie, skomolene Chimichurri.
iný zdroj uvádza, že vzniklo z mena "Jimmy Curry" alebo "Jimmy McCurry".
s bobkovým listom narábam presne tak, ako ty :-)))
verím,že aj iní si obľúbia túto vynikajúcu omáčku, ako napr. ty a ja a očakávam, že sa možno ozvú alebo vyskúšajú aj tí, čo grilujú.naozaj láka každého gurmána :-)))
dakujem za tvoje krásne zhodnotenie.
dakujem.
Chimichurri omáčka veľmi chutila ku steakom, ale tak, ako si aj ty skúsila, bola vynikajúca a bohate stačila aj len s chlebíkom sama o sebe a ľahký obed bol hotovo.
dakujem za pochvalu.