Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Nemecká polievka fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 6. januára 2018
Nemecká polievka (fotorecept)
Foto: pivonka

Je to vlastne zemiaková krémová polievka. Keďže recept som našla v nemeckej brožúrke receptov, nazvala som ju nemecká, aby som ju lepšie odlíšila.

4-5
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 ks
2 ks
2 pl
3/4 liter
trošku
200 g
200 g
trošku




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky, cibuľu, mrkvu a pór nakrájame na menšie kúsky.

    Nemecká polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo zohrejeme, osmažíme cibuľu a po chvíli aj ostatnú zeleninu a zemiaky.

    Nemecká polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme zeleninový vývar, soľ a korenie. Varíme asi 15 min. Pridáme smotanu a syr.

    Nemecká polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme zovrieť a následne rozmixujeme. Pred servírovaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou. Ak je polievka prihustá, zriedime trochou smotany alebo mlieka.

    Nemecká polievka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Pekná polievočka na zimné dni. Robím krémovú zemiakovú, ale trocha inak. Vyskúšam aj túto tvoju. Vďaka za recept.
haji
Přiznám se, že zeleninovou polévku se smetanou nedělám, ale to není brzda, naopak. Recept se mi líbí a určitě ho vyzkouším.
luss44
u nás takéto krémové idú, aj dnes som varila podobnú Tvojej, len bez mrkvy a syra, ale s cesnakom. Uložím a skúsim aj takto, určite bude fajn.
strucik
Chcelo to aspoň nejaký nemecký syr, Bambino je totiž perla slovenskej kuchyne...
pivonka
Neviem, prečo mi hlásilo, že Farbuska nie je správny avatar.
jerica
@pivonka
U nás polievky sú každý deň, táto Tvoja musí byť veľmi dobrá, len to mixované, ten môj nemusí, zato ja si pochutím. Dnes sme mali rajčinovú a to nemôže byť len tak so strúhanym syrom, musela som krupicové knedličky do nej zavariť, polovička si to vyprosila .
pivonka
@Strucik , v recepte bolo uvedené, že syr má byť mäkký, žiadna značka. Tým sarkazmom by som tak neplytvala. Nebudem tu obhajovať mäkké syry, sama ich až tak neobľubujem, okrem Bambina. Ten občas kupujem a používam napríklad do tejto polievky, na chlieb, niekedy aj na halušky, ak nemám poruke dobrú bryndzu, Že by aj do tejto nátierky?
 varecha.pravda.sk/recepty/syrovo-cesnakova-natierka/69143...
strucik
@Pivonka (6.1.2018 19:58)

Nenarážal som na použitie Bambina ako takého, ale na názov receptu... Ak vidím názov "Nemecká polievka" očakávam typickú nemeckú kuchyňu a nie ľudovú tvorivosť s Bambinom.
pivonka
@Jerica , presne, ako vravíš. Moja dcéra len so syrom, ja si robím lievanku z vajíčka a trochy múky. Koľko ľudí, toľko chutí.
1x jerica
pivonka
@Strucik , ale áno, narážal. Dehonestoval si ho tým, že si ho nazval "perlou slovenskej kuchyne". Názov som vysvetlila v úvode. Viac sa k tejto téme nebudem vyjadrovať.
2x radost a haji
afataga
Tiez som pocula, ze Nemci nemaju kuchynu, iba jedlo a toto jedlo mi to potvrdzuje.
1x bubaya
bubaya
@Afataga (7.1.2018 14:10)

To nie je celkom pravda, nie je nemecká ako nemecká. Napríklad v Meklenbursku varia príšerne ovocná polievka, brrrr, alebo v Švábsku, také podivné kombinácie, ale bavorská kuchyňa, ktorú som stihla spoznať, je dobrá. Keď si pozrieš ich receptové stránky, tak je tam , ako tu, aj výborných jedál, aj príšerností.
pivonka
@ Bubaya , @ Afataga , @ Mitzy , som rada, že vás môj recept zaujal a ďakujem za komentáre. Veľmi obdivujem varecháčky, ktoré vedia úžasne nafotiť svoje diela. Tiež sa snažím, ale nie vždy to vyjde.
1x bubaya
strucik
@Bubaya (7.1.2018 20:07)

S tou švábskou kuchyňou si dovolím nesúhlasiť, netvrdím, že by mi chutilo odtiaľ úplne všetko, ale napríklad ja si stokrát radšej naložím švábske Schupfnudeln mit Sauerkraut ("skoro-naše-šúľance" s kyslou kapustou) než naše národné bryndzové halušky. A čo sa týka ich kombinácií, nezaškodilo by si o tom, prečo vlastne švábska kuchyňa je taká, aká je, najprv niečo prečítať.
bubaya
@Strucik (8.1.2018 11:52)
Od roku 2001 som v Nemecku alebo Rakúsku, takže už som si čo-to prečítala a niečo aj zjedla. Si predstav. Mňa napr. švábska kombinácia špeclov a zemiakov nijako neoslovuje, ani kyslé kutle.
1x haji
bubaya
@Pivonka (8.1.2018 11:06)

Nafotené to máš pekne, úvodná fotka je lákavá. Hrniec na sporáku potrebuje viac svetla, foť s bleskom. Aj ostatné recepty sú tip-top, šikovná si.
pivonka
@bubaya , Ďakujem za tvoj komentár, vidno, že sa tomu rozumieš. Ja som vo fotení ťažký amatér. Fotím s automatickým bleskom. Toto som fotila na stole a za ním je veľké 3-dielne okno smerom na juh, takže aj v zime prepúšťa dosť svetla. Zrejme to aparát vyhodnotil tak, že je svetla dosť a blesk nespustil. Mala by som fotiť všetko s bleskom? Vidíš, nerozumiem tomu a som rada za každé odborné usmernenie. Čo sa týka receptov, som rada, že sa ti páčia. Prajem ti pekný deň!
radox1
ja opytam inac.z holandska mi vozi rodina 100% cisty taveny syr,je super.da sa kupit nieco podobne u nas?
elixir
@Bubaya V Meklenburgu je veľa pokrmov z rýb, tam majú k jazerám, kanálom alebo moru odvšadiaľ na skok. :)
haji
@Afataga (9.1.2018 13:33)
Afoušku, bambino je tu na Vareche něco jako červený hadr na býka - ale jde vyměnit za j.a.k.ý.k.o.l.i.v jiný sýr, podle chuti. Mě zase těší, že někteří nutriční poradci oprášili taveňák a doporučují ho jako jedinečnou a nezaměnitelnou výživu pro mozek /i kosti/. Od děcka jsem jedla taveňák /ono nic jiného u nás velice nebylo/, i teď si ho čas od času dám - a žiju. I mozek dobrý. Zatím. Asi tak. Co mě nezabije, to mě posílí. Hezký večer! Zítra vložím slíbené.
bubaya
@Pivonka (8.1.2018 11:06)

Presne tak, ako píšeš. Keď ti ide veľa svetla do objektívu, tak bude to, čo fotíš, vždy tmavé a horšie viditeľné. Dobre je, keď máš svetlo za chrbtom, alebo zhora. Najjednoduchšie je otočiť sa k oknu chrbtom, nechať blesk na automatiku a tak fotiť. Alebo fotiť so zapnutým bleskom, prípadne zacloniť niečím to okno. Ja odfotím radšej tak i tak, a potom vyberiem lepšiu fotku.
Tvoja úvodná fotka nemá chybu, je pekná a chutná, suroviny tiež vyšli pekne, len tie hrnce sú o trochu tmavšie. Nech sa Ti darí, vo varení, aj vo fotení.
pivonka
@ Ďakujem, Bubaya, za radu, budem experimentovať. Ešte mám síce asi dva recepty nafotené, tie už ostanú tak, ale budem sa snažiť.
pivonka
Ešte niečo, @Bubaya - leď fotím večer v kuchyni bleskom, tak mám odraz svetla na jedle a to tiež nie je bohviečo. Čo s tým?
mitzy
Skúsila som uvariť, podľa tvojho receptu, trošku som si pozmenila - čo to, pridala cesnak, je to dobrá polievočka.
1x haji
pivonka
@Mitzy , som rada, že si vyskúšala a že chutila. Zaujíma ma, čo sa skrýva pod tým "trošku som si pozmenila", možno bola ešte lepšia?
2010
@Bubaya (9.1.2018 10:58)
S bleskom sa jedlo bezne neda fotit, ( da sa nepriamo, odrazom dost komplikovane nie pre amatera).
Nikdy som blesk nepouzil, ani nepouzijem netreba, staci si skontrolovat svetelnost a posunut , otocit jedlo k zdroju, najlepsie je okno polozamracene, a este odfotit viac krat. Posledne roky tym ze ide vsetko na web pouzivam len mobil, aj ked som si kupil drahy fotak je v supliku.
mitzy
@Pivonka (10.1.2018 12:52)

Nepouzila som mrkvu, lebo - minula som ju na kolac den predtym a uplne som zabudla ze nemam ked som bola v obchode :) co ma ale mrzi lebo by urobila urcite dobru chut. Dalsie zmeny : pridala som drvenu rascu a petrzlenovu vnat aj do varenia nie len na ozdobu. Malo zmien :) a naozaj prijemna chut polievky.
pivonka
@Bubaya Ďakujem! Dobre vedieť.

@Mitzy , rasca je veľmi zdravá a má sa vraj dávať všade tam, kam sa len dá a petržlenová vňať to tiež monla len zlepšiť. Som rada, že si s polievkou spokojná.