Nátierka z čiernej šošovice, munga a mrkvy

mitzy - fotkamitzy, 30. januára 2017
Nátierka z čiernej šošovice, munga a mrkvy
Foto: mitzy

chutná zdravá nátierka na pečivo

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
50 g
70 g
300 ml
3 ks
1 struk
25 g
1 ČL
 štipka
 štipka
 štipka
1 KL
5 kvapiek
1/4 ks




Postup

  1. 1

    Mungo namočíme na noc. Čiernu šošovicu namočíme na hodinku dopredu. Mrkvu, šalotku, cesnak a jarnú cibuľku očistíme a pokrájame.

    Nátierka z čiernej šošovice, munga a mrkvy - obrázok 1
  2. 2

    Na masle speníme šalotku. Miesto masla môžeme použiť aj slnečnicový olej. Pridáme mrkvu, premiešame a pridáme scedenú čiernu šošovicu s mungom. Varíme v 300 ml vody za občasného premiešania cca 20 minút, kým sa voda neodparí a strukoviny nezmäknú. Počas varenia pridáme soľ a korenie na dochutenie. Potom vychladenú zmes rozmixujeme, pridáme pár kvapiek citrónu a vmiešame jarnú cibuľku.

    Nátierka z čiernej šošovice, munga a mrkvy - obrázok 2
  3. 3

    Nátierka sa môže jesť ako studená, tak teplá. Dobrú chuť :)

    Nátierka z čiernej šošovice, munga a mrkvy - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Jeden se pořád učí, o černé čočce jsem neměla potuchy. Bezva nápad, neotřelá surovina, prostě krásná práce s výborným výsledkem. Dělávám paštiku - nátierku ze sójových bobů. Vyzkouším i tvůj receptík, díky, milá @Mitzy !! Zdravím všechny kočky a kocoury co jich kolem sebe máš!!
1x mitzy
mitzy
@Haji (30.1.2017 12:56)

šošovica je to parádna, stačí jej chvíľka na namočenie a krátko sa varí, takže eňo ňuňo lážo plážo v kuchyni a viac času na rodinku a mačacie slečny :) pridávam link: z DM drogérie:


a ďakujem za pozdravy, štvornohé kočice spia aj malé dvojnohé kočičiatko, tak tu brázdim vody internetovej kuchyne :)
1x haji
haji
@Mitzy (30.1.2017 13:08)
Jsi úžasná, díky za foto i info. Už jsem prokutala internet, bo mi to nedalo. Velmi mě pobavilo přirovnání ke kaviáru. Vizuelně, chválabohu. Je to jedno z mála z rybích produktů, které nemusím.
Tak ti osazenstvo chrupe a je božský klid. U nás mrzne jako bláznivé, nejradši bych se obtočila kolem radiátoru a usnula spravedlivým zimním spánkem a probudíc se až na jaře. Mávám k tvé loďce, hezké odpoledne!!
1x mitzy
bubaya
Ja tieto fazuľky len nechávam naklíčiť a potom to baštíme, alebo sypeme na šaláty, a je to veľmi dobré. Nenapadlo ma z toho nič iné robiť, ani som, priznám sa, po tom nepátrala. Vďaka Ti, Mitzy, aj ostatným varecháčkam, ktorí si tú prácu dajú za mňa. Vyzerá to veľmi chutne, vyskúšam.
1x mitzy
mitzy
:) ty si veselá kopa @Haji (30.1.2017 13:43) celkom si ťa viem predstaviť obtočenú okolo radiátoru a spiacu až do jari. V marci by si mala plnú poštovú schránku listov, ktoré by boli mokré od roztopeného snehu. Neváhala by si a rozvešala by si ich na ovocný strom.. Okolo ktorého by si sa potom samozrejme obtočila a čítala si už vyschnuté listy. Posielam ti teda jeden, napísaný večným perom, aby sa nerozpil
1x haji
mitzy
Mungo je aj v polievke dobrota :) @Bubaya (30.1.2017 15:16) ale áno - naklíčené len tak, sú tiež super.

monty469
Čierna šošovica sa ešte v mojej kuchyni nevyskytla, ale je už najvyšší čas to zmeniť. Tvoja nátierka je iste veľmi dobrá :-)
babkamt
Tiež som o čiernej šošovici nepočula. Rada by som nátierku ochutnala.
mitzy
@Monty469 (31.1.2017 08:31)
Naozaj skús, ja som ňou posypala napríklad aj cestoviny s hlivovou omáčkou. Je to výborná šošovička-aj nutrične aj vizuálne ;)
mitzy
@Babkamt (31.1.2017 09:44)

Mám rada šošovicové nátierky aj z klasickej hnedej. Chcem skúsiť aj z červenej, lebo tú používam len na šaláty alebo dozdobenie jedla :) skús určite niekedy vyskúšať.
katka78
Nátierka musí byť výborná, čiernu šošovicu mám (kúpila som v "Moja samoška"), príležitostne vyskúšam. Vďaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia