Musaka z mletého mäsa a zemiakov, bez zálievky - Мусака с кайма и картофи, без заливка
Foto: alex37
Všetci vedia, že receptov na musaku je neúrekom. Robí sa v Turecku, Grécku aj Bulharsku. Táto musaka je zvláštna tým, že sa na ňu Zobraziť celý popisVšetci vedia, že receptov na musaku je neúrekom. Robí sa v Turecku, Grécku aj Bulharsku. Táto musaka je zvláštna tým, že sa na ňu nerobí zálievka z kyslého mlieka a vajíčok ako je zvykom. Je to musaka mojej svokry, prispôsobená domácim pomerom kde, jeden má rád zálievku, druhý nie, tak to vyriešila a týmto spôsobom. Musaka je naozaj niečo ako u nás kapustnica, robí sa skoro v každej domácnosti podľa vlastného receptu.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Množstvo surovín je na jeden veľký plech, ja som použila tradičný bulharský okrúhly a robím priamo v ňom na šporáku. Takže na lyžici masti opražíme cibuľu do sklovita, pridáme mleté mäso /použila som zmes hovädzieho a bravčového, to je najlepšie, ale dá sa robiť aj z jedného druhu, trebárs aj mletého kuracieho/ keď sa mäso zatiahne pridáme soľ, čierne korenie, čubricu /ak niekto nemusí, môže dať korenie ktoré mu vyhovuje/ a zeleninu zase podľa toho, kto čo má rád...ja som dala šampiňóny, mrkvu, zelenú fazuľku- mrazenú. Použiť sa môže ako čerstvá tak aj mrazená zelenina. Nakoniec pridáme buď čerstvé rajčiny, alebo rajčinový pretlak ako v mojom prípade, cca 3 lyžice. Do tejto zmesy pridáme na drobno nakrájané zemiaky, a zalejeme vriacou vodou aby bola zmes ponorená. Výborná je aj petržlenová vňať na povrchu, ale ja nemôžem dať lebo nie každému chutí :(. Určite sa však netreba báť koreniť :-)
- 2
Kto by chcel predsa len zaliať zálievkou, tak stačí vymiešať biely jogurt /200g/ s 2 vajíčkam a 2 lyžicami hl. mýky, nanáša sa rovnomerne na upečenú musaku a dopeká sa kým nechytí hnedastú farbu /cca 15min./. Musaka je hotová, keď sú zemiaky mäkké.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@peppa.. ďakujem, si zlatá :-) nikdy nie je neskoro :-)
@radox1... :-) budem pridávať recepty aby si mohol trénovať ;-)
@zuzkabluzka...d íky
@margaretka28..d ík
@mariamka... ďakujem Ti, aspoň si zatrénujeme tú azbuku :-)
človek nikdy nevie čo sa mu kedy v živote zíde :-)
Калинка, калинка, калинка моя!
В саду ягода малинка, малинка моя!
poznám pár ľudí čo ho absolvovali na živo, a vraj je to zážitok na celý život. Určite by tie piesne boli všetky známe :-)
mne azbuka vôbec neprekáža, naopak. podaktorí prejavili svoj analfabetizmus v rôznych abecedách, ako aj nevzdelanosť a zaostalosť.
k názvu receptu zákonite patrí aj názov v orginále :-)
nakoniec vo svete sa ani náhodou nepoužíva výlučne iba latinská abeceda :-)
no a ku "Kalinke" - krásna pieseň, ale ruská, nie bulharská :-)
5***** za výborný recept ti dávam.
možno ťa prekvapím, ale azbuka sa používa vo svete viac, ako by sa zdalo a hlavne v obchodnom svete a v kultúre.
mám veľmi rada bulharské recepty, veľmi zdravé a často jednoduché aj rýchle a predovšetkým veľmi chutné, pozdravujem vašu drahú babičku a dakujem jej i tebe :-)
poprosím, smelo pridávaj aj iné vynikajúce receptíky.
dakujem a pekný deň ti prajem :-)
dobry den, Alex, chcela by som Vas poprosit, ci nemate dobry originalny recept na bulharske KIOPOLO. Moj manzel tuzi po starej dobrej voni tohoto unikatneho jedla. Velmi by ste potesili aj mna.....krasny receptik, ukladam do KK. Zelam krasne dni.