Paradajková polievka
Paradajková polievka

Moja rajčinová polievka

macka78 - fotkamacka78, 15. januára 2019
Moja rajčinová polievka
Foto: macka78

Paradajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami. Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia paradajka, tým väčšie množstvo lykopénu obsahuje. Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah nájdeme v šupke paradajky.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (kríčkové)
1 veľká plechovka
1 l
1 ks
3 strúčiky
cca 1 KL
3 ks
3 ks
na doladenie chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú nakrájanú cibuľu dáme na rozpálený olej, neskôr pridáme cesnak a málinko chilli (môžme vynechať), orestujeme a pridáme čerstvé nakrájané cherry (musia byť dozreté) a rajčiny z konzervy.

  2. 2

    Bazalku, oregano, cejlónsku škoricu som dala od oka, tak medzi prsty, ako keď pridávate mleté korenie. A už len hodíme klinčeky, bobkové listy a farebné korenie (ktoré po uvarení polievky vytiahneme). Varíme cca 20 minút.

  3. 3

    Po vybratí celých korenín polievku rozmixujeme, precedíme cez sitko a dochutíme trstinovým cukrom. Podávame s čerstvou bazalkou a ľubovoľným syrom. Ja som posypala parmezánom, ale lepšia je mozzarella....

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Povedený receptík, o chuti nepochybuji, takové kombinace miluju, s klinčekmi, bobkovým listom a škoricou, hmm
Na tanieri vyzerá fantasticky, teraz, aby sa ťa to nedotklo, napíšem len môj názor, neviem si predstaviť v rajčinovej polievke cesnak a toľko korenín, pre mňa s tými koreninami, by to bolo skôr ako výborný pikantný privarok k divine, samozrejme trochu zahustené. Takto sa stráca chuť a vôňa rajčin. Budem rada, keď to zoberieš, že to myslím v dobrom.
@Jerica (15.1.2019 15:36)

Ahoj Jerica, vôbec sa tie chute nebijú a ten cesnak, keď sa na začiatku orestuje, nebudeš vôbec cítiť, keď polievku rozmixuješ. Polievka vôbec nestratila chuť rajčín aj napriek prísadám, ktoré som uviedla... samozrejme koreniny pridávame zmierou, tak medzi prsty ako som uviedla...
Ja varim rajc. polievku, ze v nej povarim osuoanu cibulu v celku a do surovej cibule napicham hrebicky, asi 4 ks.. Hrebicky sa vyberu spolu s cibulou. Bez hrebickov by som si nevedela predstavit rajc. polievku alebo paradajkovy zos k varenemu masu.
Ja tiež používam do paradajkových omáčiek škoricu, tú dávam do zásmažky, ale aj klinčeky a cukor, teda sladidlo, lebo kyslosť paradajok si vyžaduje takéto doladenie a preto je aj tvoja polievka chutná. Len tie bylinky a niektoré korenie nepoužívam.....

Pridaj komentár k receptu: