Moja rajčinová polievka Foto: macka78

Paradajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami. Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia paradajka, tým väčšie množstvo lykopénu obsahuje. Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah nájdeme v šupke paradajky.

10 min
príprava
20 min
tepelná úprava

Suroviny

500 g (kríčkové)
1 veľká plechovka
1 l
1 ks
3 strúčiky
cca 1 KL
3 ks
3 ks
na doladenie chuti
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Očistenú nakrájanú cibuľu dáme na rozpálený olej, neskôr pridáme cesnak a málinko chilli (môžme vynechať), orestujeme a pridáme čerstvé nakrájané cherry (musia byť dozreté) a rajčiny z konzervy.

  2. 2

    Bazalku, oregano, cejlónsku škoricu som dala od oka, tak medzi prsty, ako keď pridávate mleté korenie. A už len hodíme klinčeky, bobkové listy a farebné korenie (ktoré po uvarení polievky vytiahneme). Varíme cca 20 minút.

  3. 3

    Po vybratí celých korenín polievku rozmixujeme, precedíme cez sitko a dochutíme trstinovým cukrom. Podávame s čerstvou bazalkou a ľubovoľným syrom. Ja som posypala parmezánom, ale lepšia je mozzarella....

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist