Môj americký jahodový koláč
Foto: lea123321
Zatúžili sme po chuti leta
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
300-350 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
115 g (alebo rastlinný tuk, napr. Hera) |
|
1/2 bal. |
|
1/4 KL |
|
120 ml |
|
Navrch: | |
na potretie (alebo mlieko) |
|
2 ČL |
|
na posypanie |
|
Náplň: | |
2 ČL kopcovité |
|
400-500 g (alebo iné ovocie podľa chuti) |
|
podľa chuti |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. V druhej nádobe zmiešame suroviny na náplň - ovocie podľa chuti, tento som robila z mrazených jahôd z Tesca (robila som ho už aj ako čučoriedkový, jablkový), ovocie sa nijako tepelne neupravuje, netreba vopred ani rozmazovať, nakrájať ľubovoľne, jahody nekrájam, jablká buď na plátky, alebo malé kocky...
- 2
Koláč pečiem vo forme na americký koláč, ide to aj v klasickej okrúhlej. Cesto rozdelím na dve časti - jednu z nich - trošku väčšiu (tá ide dole). Vyvaľkám, vložím do plechu, kraje rukami utlačím do bokov, dám ovocnú náplň, druhé cesto opäť vyvaľkám a dám na vrch (dá sa s ním aj pohrať, vykrajovať rôzne tvary, pásiky a vytvoriť mriežku...) Pred pečením potrieť buď vajíčkom alebo mliekom, na vrch rozložiť 2 lyžičky masla a posypať vanilkovým cukrom. Koláč pečieme 40 minút na 180-200 °C. Podávame ozdobený šľahačkou.
- 3
Jablkový so škoricou
- 4
Čučoriedkový
Tiež jahodový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu