Jahodový koláč
Môj americký jahodový koláč
Autor receptu: lea123321
Zatúžili sme po chuti leta
8 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 180-200 °C |
Postup
- Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. V druhej nádobe zmiešame suroviny na náplň - ovocie podľa chuti, tento som robila z mrazených jahôd z Tesca (robila som ho už aj ako čučoriedkový, jablkový), ovocie sa nijako tepelne neupravuje, netreba vopred ani rozmazovať, nakrájať ľubovoľne, jahody nekrájam, jablká buď na plátky, alebo malé kocky...
- Koláč pečiem vo forme na americký koláč, ide to aj v klasickej okrúhlej. Cesto rozdelím na dve časti - jednu z nich - trošku väčšiu (tá ide dole). Vyvaľkám, vložím do plechu, kraje rukami utlačím do bokov, dám ovocnú náplň, druhé cesto opäť vyvaľkám a dám na vrch (dá sa s ním aj pohrať, vykrajovať rôzne tvary, pásiky a vytvoriť mriežku...)
Pred pečením potrieť buď vajíčkom alebo mliekom, na vrch rozložiť 2 lyžičky masla a posypať vanilkovým cukrom. Koláč pečieme 40 minút na 180-200 °C. Podávame ozdobený šľahačkou.
- Jablkový so škoricou
- Čučoriedkový