Jahodový koláč

Môj americký jahodový koláč

Autor receptu: lea123321

Zatúžili sme po chuti leta

8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. V druhej nádobe zmiešame suroviny na náplň - ovocie podľa chuti, tento som robila z mrazených jahôd z Tesca (robila som ho už aj ako čučoriedkový, jablkový), ovocie sa nijako tepelne neupravuje, netreba vopred ani rozmazovať, nakrájať ľubovoľne, jahody nekrájam, jablká buď na plátky, alebo malé kocky...
  2. Koláč pečiem vo forme na americký koláč, ide to aj v klasickej okrúhlej. Cesto rozdelím na dve časti - jednu z nich - trošku väčšiu (tá ide dole). Vyvaľkám, vložím do plechu, kraje rukami utlačím do bokov, dám ovocnú náplň, druhé cesto opäť vyvaľkám a dám na vrch (dá sa s ním aj pohrať, vykrajovať rôzne tvary, pásiky a vytvoriť mriežku...) Pred pečením potrieť buď vajíčkom alebo mliekom, na vrch rozložiť 2 lyžičky masla a posypať vanilkovým cukrom. Koláč pečieme 40 minút na 180-200 °C. Podávame ozdobený šľahačkou.
  3. Jablkový so škoricou
  4. Čučoriedkový