Minizáviny zo šľahačkového cesta fotorecept
Foto: olinecka
Jemné cesto, pudingová plnka. Minizáviny ako stvorené na cesty, do školy, na raňajky, desiatu, olovrant alebo len tak.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 ml vlažné |
|
250 ml (33 %) |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
11/2 ČL |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
120 g čerstvé zmäknuté |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
500 ml |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
1 1/2 PL |
|
2 PL (alebo lekvár) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL kryštálového cukru, sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový a vanilínový cukor, soľ, žĺtky. Maslo izbovej teploty pokrájame na malé kúsky, smotanu vyšľaháme. Kvások, maslo a šľahačku po častiach vmiešame do cesta.
-
3
Mixérom miesime 15 minút hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
4
Plnka: Medzitým v troche mlieka rozhabarkujeme vanilkový puding a detskú krupicu. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme mlieko s pudingovým práškom a krupicou a uvaríme hustý puding. Do pudingu vmiešame džem a necháme vychladnúť.
-
5
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka premiesime.
-
6
Cesto rozdelíme na menšie kúsky, urobíme bochníky. Necháme na doske trocha nakysnúť.
-
7
Každý bochník rukou mierne roztlačíme, rozvaľkáme na menší kruh. Do stredu dáme kôpku plnky.
-
8
Stočíme spojom nadol.
-
9
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň minizáviny. Necháme 15 minút na plechu nakysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a do cesta zvrchu nožom urobíme zárezy. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
-
10
Po upečení posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči. Naozaj výborná jemná chuť.
Ďakujem veľmi pekne za príjemný komentár.
Veru čaj alebo kávička vhodná som rada za komentik, ktorý vždy poteší.
To som rada, že sa podarili.
Ja viem Tvoje vždy obdivujem.