Pudingové koláče
Minizáviny zo šľahačkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemné cesto, pudingová plnka. Minizáviny ako
stvorené na cesty, do školy, na raňajky,
desiatu, olovrant alebo len tak.
14-15 ks porcií |
50 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL kryštálového cukru, sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový a vanilínový cukor, soľ, žĺtky. Maslo izbovej teploty pokrájame na malé kúsky, smotanu vyšľaháme. Kvások, maslo a šľahačku po častiach vmiešame do cesta.
- Mixérom miesime 15 minút hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
- Plnka: Medzitým v troche mlieka rozhabarkujeme vanilkový puding a detskú krupicu. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme mlieko s pudingovým práškom a krupicou a uvaríme hustý puding. Do pudingu vmiešame džem a necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka premiesime.
- Cesto rozdelíme na menšie kúsky, urobíme bochníky. Necháme na doske trocha nakysnúť.
- Každý bochník rukou mierne roztlačíme, rozvaľkáme na menší kruh. Do stredu dáme kôpku plnky.
- Stočíme spojom nadol.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň minizáviny. Necháme 15 minút na plechu nakysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a do cesta zvrchu nožom urobíme zárezy. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
- Po upečení posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.