Mexická (sweet chilli) omáčka fotorecept
Foto: kahut
Výborná sladko-pikantná omáčka, ktora sa hodí skoro ku všetkému...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
0,5 kg |
|
1 väčšia hlavička |
|
podľa chuti (feferónky, habanero, moruga...) |
|
2 ČL |
|
200 ml |
|
200 ml (alebo med) |
|
200 g |
|
1 PL |
|
2 ČL mletý |
|
500 g |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny si pripravíme na použitie. Čo sa týka štipľavých papričiek je to podľa chuti. Napr. 0,5 kg feferóniek, alebo mexické odrody cca 5 ks - habanero, moruga, dorset naga, jolokia... poprípade mix feferónky a mexicke papričky :)
-
2
Cibuľu, cesnak, červenu papriku a štiplavú papriku (feferóny, habanera...) očistíme.
-
3
Suroviny nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca.
-
4
Nameriame si potrebné množstvá všetkých ostatných ingrediencií podľa zoznamu. Ja som dával med, ale môže sa použiť aj klasický cukor, kombinacia cukor/med, alebo alternatívy ako napr. stévia.
-
5
A dáme k zelenine do hrnca.
-
6
Premiešame a dáme variť na mierny oheň cca 35 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
-
7
Po cca 35 minútach sa nám trochu zmenší objem a vyzerá to takto:
-
8
Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom obsah rozmixujeme na hladko...
-
9
Rozmixovanú omáčku necháme prejsť ešte 1 minútu varom, tu pozor, vrie to ako sopka, alebo ako puding- nebezpečenstvo vyprsknutia!
-
10
Plníme hneď horúce do pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme a necháme na drevenej doske vychladnúť. Ďalšia sterilizácia nie je potrebná. Omáčka vydrží minimálne rok v komore, špajze. Dlhšiu dobu nemám odskúšanú, lebo sa do ďalšieho leta vždy zjedla :).. Množstvo surovín je orientačné, niekomu vyhovuje viacej sladké, niekomu viacej slané, či štipľavé. Treba hotovú vyskúšať a dochutiť podľa seba. Omáčka sa dá inovovať napr. pridať jablko, hrušku, ríbezľový džem atd... Dobrú chuť! ;)
Jedine čo mi vadí je paradajkový pretlak.Všetko máš ohromné, prírodné potraviny.Nedal sa ten pretlak spracovať z paradajok a tak ho pripraviť do tej zeleninovej zmesi?
Nikde som nepostrehla,že je urobený doma z paradajok.Možno to nie je hotový produkt,ale tvoj vlastný a to by bolo najlepšie.
Ináč páči sa mi táto zmes a recept som si okopírovala a určite ho urobím.Pikantné omáčky sa mi pri varení veľmi hodia.
ja tam davam menej cukru, viac chilli a miesto octu citr. stavu
Ďakujem za odporúčanie na link chilli džem.Veru už ho mám v KK.
Dakujem za komentar, samozrejme by sa dali pouzit aj paradajky, blanšírovane, zbavené šupky, ale treba asi viacej varit, koli odpareniu vody z paradajok, je to urcite redsie, ako pretlak. Druhá vec je, ze hotový podukt, aj ked je pomerne sladky sa uz viacej nesterilizuje, a nekazi sa. Tak neviem, ci v tom rajčinovom pyre, alebo pretlaku uz nieje nejaky konzervant...
nemas za co a daj citr. stavu, chilli a cukru podla seba
Ďakujem za odpoveď.Myslím,že si mi odpovedal celkom múdro.No ja som myslela urobiť ten pretlak v predstihu,pokiaľ robievaš túto pikantnú pochutinu.
Ja to vyskúšam tak ako píšem a dám vedieť,lebo sa mi recept páči.
Neviem, ale ja poznám len tohto Feriho:
Príde zlodej (volajme ho trebárs Laci) do bytu a papagáj mu vraví: "Feri ťa vidí, Feri ťa vidí." Zlodej zakryje klietku s papagájom a pokračuje vo vykrádaní bytu. Po chvíli sa papagáj opäť ozve: "Feri, nie je papagáj, Feri je pitbull..."
Toto bude asi Fériké drágam.
Sušené z nití sundám a nacpu do sklenic s víčkem. To proto, aby zpět nevlhly. Pak jen ustříhnu nůžkami kolik potřebuju. Mám dobře pět let starou zásobu nadúrody kozích rohů a pořád dobrý. Uznávám, že kozí roh se nedá postavit vedle tvých ekraziťáků, ale princip by šel v pohodě aplikovat.