Mexická (sweet chilli) omáčka fotorecept

kahutKahut, 7. septembra 2017 14:46
Ďalšie recepty »

Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept)Foto: kahut

Výborná sladko-pikantná omáčka, ktora sa hodí skoro ku všetkému...

15 min
príprava
35 min
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
1 väčšia hlavička
podľa chuti (feferónky, habanero, moruga...)
2 ČL
200 ml
200 ml (alebo med)
200 g
1 PL
2 ČL mletý
500 g

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme na použitie. Čo sa týka štipľavých papričiek je to podľa chuti. Napr. 0,5 kg feferóniek, alebo mexické odrody cca 5 ks - habanero, moruga, dorset naga, jolokia... poprípade mix feferónky a mexicke papričky :)

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu, cesnak, červenu papriku a štiplavú papriku (feferóny, habanera...) očistíme.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Suroviny nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nameriame si potrebné množstvá všetkých ostatných ingrediencií podľa zoznamu. Ja som dával med, ale môže sa použiť aj klasický cukor, kombinacia cukor/med, alebo alternatívy ako napr. stévia.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A dáme k zelenine do hrnca.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame a dáme variť na mierny oheň cca 35 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po cca 35 minútach sa nám trochu zmenší objem a vyzerá to takto:

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom obsah rozmixujeme na hladko...

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozmixovanú omáčku necháme prejsť ešte 1 minútu varom, tu pozor, vrie to ako sopka, alebo ako puding- nebezpečenstvo vyprsknutia!

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plníme hneď horúce do pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme a necháme na drevenej doske vychladnúť. Ďalšia sterilizácia nie je potrebná. Omáčka vydrží minimálne rok v komore, špajze. Dlhšiu dobu nemám odskúšanú, lebo sa do ďalšieho leta vždy zjedla :).. Množstvo surovín je orientačné, niekomu vyhovuje viacej sladké, niekomu viacej slané, či štipľavé. Treba hotovú vyskúšať a dochutiť podľa seba. Omáčka sa dá inovovať napr. pridať jablko, hrušku, ríbezľový džem atd... Dobrú chuť! ;)

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist