Papriková omáčka
Papriková omáčka

Mexická (sweet chilli) omáčka fotorecept

kahut - bez fotkykahut, 7. septembra 2017
Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept)
Foto: kahut

Výborná sladko-pikantná omáčka, ktora sa hodí skoro ku všetkému...

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
1 väčšia hlavička
podľa chuti (feferónky, habanero, moruga...)
2 ČL
200 ml
200 ml (alebo med)
200 g
1 PL
2 ČL mletý
500 g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme na použitie. Čo sa týka štipľavých papričiek je to podľa chuti. Napr. 0,5 kg feferóniek, alebo mexické odrody cca 5 ks - habanero, moruga, dorset naga, jolokia... poprípade mix feferónky a mexicke papričky :)

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu, cesnak, červenu papriku a štiplavú papriku (feferóny, habanera...) očistíme.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Suroviny nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nameriame si potrebné množstvá všetkých ostatných ingrediencií podľa zoznamu. Ja som dával med, ale môže sa použiť aj klasický cukor, kombinacia cukor/med, alebo alternatívy ako napr. stévia.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A dáme k zelenine do hrnca.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame a dáme variť na mierny oheň cca 35 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po cca 35 minútach sa nám trochu zmenší objem a vyzerá to takto:

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom obsah rozmixujeme na hladko...

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozmixovanú omáčku necháme prejsť ešte 1 minútu varom, tu pozor, vrie to ako sopka, alebo ako puding- nebezpečenstvo vyprsknutia!

    Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plníme hneď horúce do pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme a necháme na drevenej doske vychladnúť. Ďalšia sterilizácia nie je potrebná. Omáčka vydrží minimálne rok v komore, špajze. Dlhšiu dobu nemám odskúšanú, lebo sa do ďalšieho leta vždy zjedla :).. Množstvo surovín je orientačné, niekomu vyhovuje viacej sladké, niekomu viacej slané, či štipľavé. Treba hotovú vyskúšať a dochutiť podľa seba. Omáčka sa dá inovovať napr. pridať jablko, hrušku, ríbezľový džem atd... Dobrú chuť! ;)

Diskusia k receptu

sakal
Nátierku som robil a môžem len vrelo odporúčať.Ja používam len výhradne tie najstiplavejsie odrody papričiek typu moruga,dorset Naga,bhut jolokia atď. Chuť je perfektná sladko štipľavá.
1x kahut
tatranka
Krásny recept,dobre spracovaný.
Jedine čo mi vadí je paradajkový pretlak.Všetko máš ohromné, prírodné potraviny.Nedal sa ten pretlak spracovať z paradajok a tak ho pripraviť do tej zeleninovej zmesi?
Nikde som nepostrehla,že je urobený doma z paradajok.Možno to nie je hotový produkt,ale tvoj vlastný a to by bolo najlepšie.
Ináč páči sa mi táto zmes a recept som si okopírovala a určite ho urobím.Pikantné omáčky sa mi pri varení veľmi hodia.
1x kahut
kahut
@Tatranka (7.9.2017 15:37)

Dakujem za komentar, samozrejme by sa dali pouzit aj paradajky, blanšírovane, zbavené šupky, ale treba asi viacej varit, koli odpareniu vody z paradajok, je to urcite redsie, ako pretlak. Druhá vec je, ze hotový podukt, aj ked je pomerne sladky sa uz viacej nesterilizuje, a nekazi sa. Tak neviem, ci v tom rajčinovom pyre, alebo pretlaku uz nieje nejaky konzervant...
mirop
Parada, robim podobnu, nie sladku, len pikant, obvykle mix chilli ale toho roku mam nadurodu morugy, tak je pekne pekelna :)
tatranka
@Kahut (7.9.2017 18:55)

Ďakujem za odpoveď.Myslím,že si mi odpovedal celkom múdro.No ja som myslela urobiť ten pretlak v predstihu,pokiaľ robievaš túto pikantnú pochutinu.
Ja to vyskúšam tak ako píšem a dám vedieť,lebo sa mi recept páči.
1x kahut
hadik
@Torticka (7.9.2017 20:41)

Neviem, ale ja poznám len tohto Feriho:

Príde zlodej (volajme ho trebárs Laci) do bytu a papagáj mu vraví: "Feri ťa vidí, Feri ťa vidí." Zlodej zakryje klietku s papagájom a pokračuje vo vykrádaní bytu. Po chvíli sa papagáj opäť ozve: "Feri, nie je papagáj, Feri je pitbull..."
torticka
Tak tento Feri to zrovna nie je. Ale zasmiala som sa. Ja myslim chlapiska s prezyvkou Sracz, teda Ferka. Daj este nejaky frk.@Hadik (7.9.2017 21:26)

frezia68
Dobre,že som tu nakukla,už je ten výborný recept uložený, určite vyskúšam a ďakujem :-).
1x kahut
kecemis
Velmi pekne popisane. Robievam takmer tak isto, ale nedavam sojovu omacku. Asi najvacsi rozdiel je, ze ja davam 2ks manga a tak mozem zredukovat cukor.
1x kahut
zinnajdha
našla som... "nad úroda" habanera, škorpióna trinidadu a caroliny reaper spôsobili, že na takéto omáčky prišiel čas až teraz. Ostatné som mlela alebo som narobila korálky. Aj tak ich je na koreni ešte zo dvadsať. Táto čili omáčka je už v hrnci. Som rada, že ostatné papričky môžem dať aj do mrazničky..Ďakujem za inšpiráciu.
haji
@Zinnajdha (18.12.2018 16:29)
Sušené z nití sundám a nacpu do sklenic s víčkem. To proto, aby zpět nevlhly. Pak jen ustříhnu nůžkami kolik potřebuju. Mám dobře pět let starou zásobu nadúrody kozích rohů a pořád dobrý. Uznávám, že kozí roh se nedá postavit vedle tvých ekraziťáků, ale princip by šel v pohodě aplikovat.