Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť fotorecept
Foto: lowy
Skúšali sme veľa receptov na meteník a vždy tomu niečo chýbalo. Nakoniec sme sa rozhodli pre kombináciu toho najchutnejšieho a vyšlo to. Tento Zobraziť celý popisSkúšali sme veľa receptov na meteník a vždy tomu niečo chýbalo. Nakoniec sme sa rozhodli pre kombináciu toho najchutnejšieho a vyšlo to. Tento recept si určite pridáte do svojej zbierky a nepochybujem, že bude s vami od prvého momentu na celý život. Je výborný na posedenie pri pive, alebo pri sledovaní športových prenosov. My ho robíme ale aj len tak, keď dostaneme chuť na niečo slovenské :) Výborný je aj s bryndzovou pomazánkou. Mňam, keď to píšem, už sa mi aj zbierajú slinky.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
200 g |
|
400 g |
|
1 ks veľká |
|
1 ks |
|
500 ml |
|
1 bal. |
|
3 stredne veľké štipky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
400-500 g (2 veľké hrste) |
|
250 g prerastená |
|
Na potretie: | |
2 strúčiky |
|
|
|
70 g |
|
Na potretie plechu: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Dáme si predhriať rúru na 220 stupňov (robím to hneď na začiatku, aby som potom nemusel čakať, pretože základ je hotový raz-dva).
- 2
Cibuľu pokrájame fakt na jemno! Všetky suroviny okrem slaniny zmiešame vo väčšej mise. Normálne sa s tým nepárať, všetko dokopy. Kapustu nekrájať ani neumývať - najlepšia je taká fajne mokrá. Len dať pozor na miešanie. PORIADNE premiešať aspoň 5 minút. Toto je dôležité, aby sa suroviny poriadne spojili. My robíme bez rasce, manželka ju nemusí :), aj bez nej je meteník vynikajúci.
- 3
Vymastíme plech, pekne aj okraje. Doporučujem použiť bravčovú masť ako je v popise surovín, pretože tá dodá meteníku na chuti. Poznámka: Tento recept je na veľký plech.
- 4
Kapustové cesto vylejeme na plech a rovnomerne uhladíme. Navrch rozložíme na kocky pokrájanú slaninu a trošička ju vtlačíme do cesta.
- 5
Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 220 °C a pečieme - u nás je to vždy 45 minút. Viď foto ako má meteník vyzerať na konci pečenia.
- 6
Hneď ako ho dáme do rúry si pripravíme maslo na potretie. Rozpustíme ho v malom kastróliku a ešte do teplého masla pridáme pretlačený cesnak. Maslo tak bude mať čas primäť esenciu cesnaku kým sa neupečie meteník.
- 7
Takto by mal vyzerať keď ho vyberiete z rúry. Na ešte horúci vylejeme buď iba maslo (to je pre tých čo chcú jemnejšiu chuť bez cesnaku) alebo maslo s cesnakom. Rovnomerne rozotrieme po celej ploche.
- 8
Necháme dôjsť 15 minút, ale už nie v rúre. Meteník chladnutím spevnie, preto sa vám bude zdať možno vo vnútri ešte nedorobený, ale to je iba klam. Určite ste chceli ochutnať ešte moc horúci... Hehe, aj nám sa to stalo, pretože vonia fantasticky, ja viem. Dobrú chuť a kľudne komentujte a vylepšujte... S pozdravom rodina Löwy :)
Tiež kapustový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zdravím, z cerstvej kapusty by to uz nebol metenik..tam ta kysla kapusta tvori zaklad chuti. Robia sa z cerstvej kapustniky potom je to tiez liptovsky recept :)