Medovníky fotorecept

babi - fotkababi, 11. decembra 2012
Medovníky (fotorecept)
Foto: babi

Podľa tohto receptu sa pečú v našej rodine medovníky už niekoľko generácií.

Suroviny

500 g
150 - 200 g
1/2 PL
1/2 sáčku
1/2 sáčku
1/2 ČL
150  g (rozpustený)
100 g (alebo maslo)
1 ks (čerstvé celé)
Na potretie:
 (alebo smotana na varenie)




Postup

  1. 1

    Múku, cukor a všetky ostatné sypké prísady zmiešame a preosejeme do misy.

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme opatrne med a do teplého pridáme Heru. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Nesmie vrieť!!!!!

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď má táto tekutá zmes správnu teplotu - ( teplá) - vmiešame vajce.

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom tekutú zmes vlejeme pomaly do sypkej zmesi , premiešame najprv s varechou a potom môžeme použiť ručný hnetač.

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto "predmiešané" cesto dáme na dosku a dobre vypracujeme. Keď je všetko spojené musíme cesto dobre "obúchať" o dosku , kým nie je pekne lesklé. Obúchanie: celé cesto chytím do ruky a silno hádžem na dosku asi s pol metrovej výšky, pričom ho vždy otáčam, aby sa obúchalo zo všetkých strán. Túto fintu ma naučila ešte moja stará mama a ja ju používam dodnes. Osvedčila sa mi.

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto zabalíme do mikr. sáčku, alebo potr. fólie a necháme v chlade do druhého dňa. Pred pečením treba cesto vybrať a nechať pri izbovej teplote asi 2hod. Lepšie sa pracuje s teplým cestom. Postupne z cesta odkrajujeme a vyvalkáme na hrúbku asi 5mm. Vykrajujeme rôzne tvary. Natrieme sladkou smotanou s cukrom , ozdobíme podľa vlastnej fantázie (nemusíme) a pečieme asi 8-10min /180°C

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené medovníky je najlepšie odložiť do papierovej krabice a nechať 1-2 týždne odstáť. Len pozor, aby niečo ostalo aj na Štedrý večer. Radšej ju treba schovať. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

pipina222
Mne sa to velmi paci, len sa chcem spytat, preco je to "obuchanie" take dolezite?
babi
pipina222 je to dôležité pre správne spojenie jednotlivých surovín ,cesto získa pekný lesklý povrch a správnu konzistenciu. Takto ma to naučila moja stará mama a vtedy kuchárky vedeli rôzne finty.
honestka
@pipina222 : pridam sa k @babi :
to bouchanie ma zmysel taky isty ako pri sa robilo pri originalnej tahanej strudle, ze cesto sa buchalo z dovodov, aby sa do neho dostala elasticnost a aby v nom neboli bubliny, ktore by ti v medovnickoch mohli robit galabitu.
Dnes, ked su uz muky rozneho druhu mlete novou technikou to snad nie je take dolezite, /ale kedze nikdy nevies aku muku mas, nie je to na skodu/.
Stare recepty su hodnotne prave tymi osvedcenymi radami ako hovori babi a kazda kucharka ich vtedy mala, lebo to bol ritual, ktory sa dedil v rodinach.
babi
@honestka ,pekne si to vysvetlila, je to presne tak ako píšeš.
Teším sa, že ťa tu vidím a dúfam, že sa ti vodí dobre. Veľmi, veľmi držím palce!!!!!!!!!!!
pipina222
Buchala som, buchala, ale asi som niekde skor urobila chybu, lebo cesto sa mi lamalo a mrvilo. Zeby som malo hnietla? :) Kazdopadne rozvalkat sa dalo, takze sme aj vykrajovali, dokonca sa nam aj pekne upiekli. Len su zatial tvrde - a to je dobre, inak by ich uz decka pojedli :) Aj mojmu muzovi nesmierne chutia. Mozno urobim este raz a bez chyby :)))
1x regri
babi
@pipina222 , ano, oni sú zo začiatku tvrdé, treba ich dať do papierovej krabice pri izbovej teplote , prípadne k nim pridaj jedno celé malé jablko. Ja to netobím, ale čítala som , že to niekto dáva. Neviem, kde si mohla spraviť chybu ak si dodržala recept. Nedala si veľa múky?
pipina222
Nakoniec zmakli a boli fantastickeeee!!!!! Urcite ich urobim aj o rok! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia