Foto: babi
Podľa tohto receptu sa pečú v našej rodine medovníky už niekoľko generácií.
Suroviny
500 g |
|
150 - 200 g |
|
1/2 PL |
|
1/2 sáčku |
|
1/2 sáčku |
|
1/2 ČL |
|
150 g (rozpustený) |
|
100 g (alebo maslo) |
|
1 ks (čerstvé celé) |
|
Na potretie: | |
(alebo smotana na varenie) |
|
|
Postup
-
1
Múku, cukor a všetky ostatné sypké prísady zmiešame a preosejeme do misy.
-
2
Rozpustíme opatrne med a do teplého pridáme Heru. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Nesmie vrieť!!!!!
-
3
Keď má táto tekutá zmes správnu teplotu - ( teplá) - vmiešame vajce.
-
4
Potom tekutú zmes vlejeme pomaly do sypkej zmesi , premiešame najprv s varechou a potom môžeme použiť ručný hnetač.
-
5
Takto "predmiešané" cesto dáme na dosku a dobre vypracujeme. Keď je všetko spojené musíme cesto dobre "obúchať" o dosku , kým nie je pekne lesklé. Obúchanie: celé cesto chytím do ruky a silno hádžem na dosku asi s pol metrovej výšky, pričom ho vždy otáčam, aby sa obúchalo zo všetkých strán. Túto fintu ma naučila ešte moja stará mama a ja ju používam dodnes. Osvedčila sa mi.
-
6
Potom cesto zabalíme do mikr. sáčku, alebo potr. fólie a necháme v chlade do druhého dňa. Pred pečením treba cesto vybrať a nechať pri izbovej teplote asi 2hod. Lepšie sa pracuje s teplým cestom. Postupne z cesta odkrajujeme a vyvalkáme na hrúbku asi 5mm. Vykrajujeme rôzne tvary. Natrieme sladkou smotanou s cukrom , ozdobíme podľa vlastnej fantázie (nemusíme) a pečieme asi 8-10min /180°C
-
7
Upečené medovníky je najlepšie odložiť do papierovej krabice a nechať 1-2 týždne odstáť. Len pozor, aby niečo ostalo aj na Štedrý večer. Radšej ju treba schovať. Dobrú chuť.
to bouchanie ma zmysel taky isty ako pri sa robilo pri originalnej tahanej strudle, ze cesto sa buchalo z dovodov, aby sa do neho dostala elasticnost a aby v nom neboli bubliny, ktore by ti v medovnickoch mohli robit galabitu.
Dnes, ked su uz muky rozneho druhu mlete novou technikou to snad nie je take dolezite, /ale kedze nikdy nevies aku muku mas, nie je to na skodu/.
Stare recepty su hodnotne prave tymi osvedcenymi radami ako hovori babi a kazda kucharka ich vtedy mala, lebo to bol ritual, ktory sa dedil v rodinach.
Teším sa, že ťa tu vidím a dúfam, že sa ti vodí dobre. Veľmi, veľmi držím palce!!!!!!!!!!!