Podľa tohto receptu sa pečú v našej rodine medovníky už niekoľko generácií.
Suroviny
500 g |
|
150 - 200 g |
|
1/2 PL |
|
1/2 sáčku |
|
1/2 sáčku |
|
1/2 ČL |
|
150 g (rozpustený) |
|
100 g (alebo maslo) |
|
1 ks (čerstvé celé) |
|
Na potretie: | |
(alebo smotana na varenie) |
|
|
Postup
-
1
Múku, cukor a všetky ostatné sypké prísady zmiešame a preosejeme do misy.
-
2
Rozpustíme opatrne med a do teplého pridáme Heru. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Nesmie vrieť!!!!!
-
3
Keď má táto tekutá zmes správnu teplotu - ( teplá) - vmiešame vajce.
-
4
Potom tekutú zmes vlejeme pomaly do sypkej zmesi , premiešame najprv s varechou a potom môžeme použiť ručný hnetač.
-
5
Takto "predmiešané" cesto dáme na dosku a dobre vypracujeme. Keď je všetko spojené musíme cesto dobre "obúchať" o dosku , kým nie je pekne lesklé. Obúchanie: celé cesto chytím do ruky a silno hádžem na dosku asi s pol metrovej výšky, pričom ho vždy otáčam, aby sa obúchalo zo všetkých strán. Túto fintu ma naučila ešte moja stará mama a ja ju používam dodnes. Osvedčila sa mi.
-
6
Potom cesto zabalíme do mikr. sáčku, alebo potr. fólie a necháme v chlade do druhého dňa. Pred pečením treba cesto vybrať a nechať pri izbovej teplote asi 2hod. Lepšie sa pracuje s teplým cestom. Postupne z cesta odkrajujeme a vyvalkáme na hrúbku asi 5mm. Vykrajujeme rôzne tvary. Natrieme sladkou smotanou s cukrom , ozdobíme podľa vlastnej fantázie (nemusíme) a pečieme asi 8-10min /180°C
-
7
Upečené medovníky je najlepšie odložiť do papierovej krabice a nechať 1-2 týždne odstáť. Len pozor, aby niečo ostalo aj na Štedrý večer. Radšej ju treba schovať. Dobrú chuť.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
to bouchanie ma zmysel taky isty ako pri sa robilo pri originalnej tahanej strudle, ze cesto sa buchalo z dovodov, aby sa do neho dostala elasticnost a aby v nom neboli bubliny, ktore by ti v medovnickoch mohli robit galabitu.
Dnes, ked su uz muky rozneho druhu mlete novou technikou to snad nie je take dolezite, /ale kedze nikdy nevies aku muku mas, nie je to na skodu/.
Stare recepty su hodnotne prave tymi osvedcenymi radami ako hovori babi a kazda kucharka ich vtedy mala, lebo to bol ritual, ktory sa dedil v rodinach.
Teším sa, že ťa tu vidím a dúfam, že sa ti vodí dobre. Veľmi, veľmi držím palce!!!!!!!!!!!