Medovníky (fotorecept)

Autor receptu: babi

Podľa tohto receptu sa pečú v našej rodine medovníky už niekoľko generácií.

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor a všetky ostatné sypké prísady zmiešame a preosejeme do misy.
  2. Rozpustíme opatrne med a do teplého pridáme Heru. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Nesmie vrieť!!!!!
  3. Keď má táto tekutá zmes správnu teplotu - ( teplá) - vmiešame vajce.
  4. Potom tekutú zmes vlejeme pomaly do sypkej zmesi , premiešame najprv s varechou a potom môžeme použiť ručný hnetač.
  5. Takto "predmiešané" cesto dáme na dosku a dobre vypracujeme. Keď je všetko spojené musíme cesto dobre "obúchať" o dosku , kým nie je pekne lesklé. Obúchanie: celé cesto chytím do ruky a silno hádžem na dosku asi s pol metrovej výšky, pričom ho vždy otáčam, aby sa obúchalo zo všetkých strán. Túto fintu ma naučila ešte moja stará mama a ja ju používam dodnes. Osvedčila sa mi.
  6. Potom cesto zabalíme do mikr. sáčku, alebo potr. fólie a necháme v chlade do druhého dňa. Pred pečením treba cesto vybrať a nechať pri izbovej teplote asi 2hod. Lepšie sa pracuje s teplým cestom. Postupne z cesta odkrajujeme a vyvalkáme na hrúbku asi 5mm. Vykrajujeme rôzne tvary. Natrieme sladkou smotanou s cukrom , ozdobíme podľa vlastnej fantázie (nemusíme) a pečieme asi 8-10min /180°C
  7. Upečené medovníky je najlepšie odložiť do papierovej krabice a nechať 1-2 týždne odstáť. Len pozor, aby niečo ostalo aj na Štedrý večer. Radšej ju treba schovať. Dobrú chuť.