Medailónky z bravčovej panenky vo vínovo-horčicovo-smotanovej omáčke fotorecept
Foto: pusta
Z bravčovej panenky sa dajú spraviť veľmi chutné medailónky s výbornou jemnou omáčkou.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Nastrúhala som syr Cheddar a pokrájala som červenú cibuľu na kocky.
-
2
Bravčovú panenku som najprv pripravila ako som podrobne popísala v recepte zo dňa 22. decembra 2014, potom som u pokrájala na medailonky o hrúbke asi 2 cm. pridávam link na tento recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/bravcova-panenka-v-listkovom-ceste-s-vinovou-r/55874-recept.html#koment0
-
3
V panvici som rozpálila olivový olej, v ktorom som nechala rozpustiť maslo a medailónky som prudko opiekla z každej strany len 1/2 minúty, aby sa nevysušila, bude sa ešte piecť.
-
4
Medailónky som vybrala na tanier a nechala úplne vychladnúť,...
-
5
...do pekáčika som naliala časť tuku, v ktorom sa medailónky opiekli, na tento tuk som položila pripravené medailónky,...
-
6
...prikryla som ich silnejšími plátkami jabĺk,...
-
7
...na ktoré som dala hrubšiu vrstvu nastrúhaného Cheddaru,...
-
8
....pridala som pokrájané zemiaky a vložila som neprikryté do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, zapla som funkciu grill horný ohrev.
-
9
Zatiaľ dsom pripravila omáčku, na zvyšnom výpeku som do sklovita orestovala cibuľu, pridala som plnotučnú horčicu, ktorú som orestovala asi 2 minúty,...
-
10
....priliala som Chardonnay, priviedla do varu,...
-
11
...prudkým varom som ho zredukovala na polovicu, pričom som usilovne odškrabávala chutný výpek, aby sa rozpustil a dodal na chuti.
-
12
Priliala som sladkú smotanu, nechala som len krátko prevrieť,...
-
13
...ked sa všetko spojilo, pridala som studené maslo, nechala som ho za stáleho miešania rozpustiť, vypla som plameň a vynikajúca omáčka bola hotová.
-
14
Medailonky som grillovala len zhora pri teplote 180 stupňov C, kým sa nerozpustil a neroztiekol syr, ktorý na povrchu medailónkov vytvoril zlatistú čiapočku, čo u mňa trvalo 15 minút, medailónky som vybrala na tanier a zemiaky som ešte vrátila dopiecť do rúry.
-
15
Horúce medailónky som podávala na "zrkadle" z omáčky, ktorú som posypala čerstvo pokrájanou pažítkou, ako príloha poslúžili pečené zemiaky na masle, potom sme si už len pochutnávali na tejto dobrote :-) aj na Vianoce môže byť netradičná delikatessa na stole. Dobrú chuť prajem!
-
16
záber zblízka: je krásne vidieť jednotlivé vrstvy, pekne roztečený syr, hladkú omáčku vynikajúcej chuti, medailónky sú šťavnaté, veľmi chutné v tejto úprave, táto osvedčená kombinácia, syr, jablko a mäsko, úžasne ladí so skvelou omáčkou, spolu tvoria sviatočné slávnostné jedlo, ktoré je navyše rýchlo hotové.
k nemu tvoje hodnotenie...
pohľad zblízka: je krásne vidieť jednotlivé vrstvy náplne a že panenka je prepečená na stupeň "Medium", je to trošku pracný sviatočný recept, ale vynaložená námaha sa bohate odmení úžasným chuťovým zážitkom.
a následne ju pokrájať aj s lístkovým cestom a dokončiť týmto spôsobom v recepte, ktorý si tu pridala???? dobre som to pochopila? mám za to, že bravčová panenka,sa dá týmto spôsobom pripraviť aj bez predošlého receptu, či sa mýlim?
myslím, že práve ty si veľmi dobre pochopila, že ide o spracovanie samotnej panenky, kým ju pokrájaš na medailónky. :-)
ak náhodou predsa len nie, tak sa ospravedlňujem, že som neuviedla ešte aj konkrétne body z postupu
Prajem Ti pekné sviatočné dni.
úžasne mi chutilo :-) dakujem.
5* dávam.
Ukladám do KK.
5*
som rada, že ti tak úžasne chutilo.:-)))
tvoje uznanie si veľmi vážim :-)
dakujem ti za pochvalu a za 5*.
dakujem za pochvalu a 5*
,, bod 4...na 1 PL husacej masti som panenku prudko opiekla z každej strany, kým sa nevytvorila na povrchu hnedá kôrčička, len asi 2 minúty, nesmie sa prepiecť viac, iba na povrchu, vybrala som ju na tanier, nechala vychladnúť a dala som ju do chladničky, aby stuhla".
To naozaj nevidíš na svojej fotke číslo 2, tu v tomto recepte, že panenka nie je len zprudka opečená, že má kraje ku stredu prepečené? že kraje má biele, čiže teplom už prepečené, ale stred je nedopečený?
prečo to robíš???? aj počas sviatkov klameš a zavádzaš, robíš si tu srandu aj z tých, touto prezentáciou, ktorí variť vedia, vedia, ako vyzerá pokrájaná panenka, len zprudka opečená, maximálne 2 minúty, ako uvádzaš...
1) keby si mala novú čerstvú panenku a nie neprepečenú z predošlého receptu, kde si radoxa presviedčala, že je prepečená, tak by si veľmi rada odfotila tu do tohto receptu nový kus, čerstvej panenky, tak je to u teba zvykom
za 2) ulož si foto č.2 na plochu, priblíž si ju a sama uvidíš olúpané mäso od cesta, zostatky niečoho čím si ju potierala.
Smutné, veľmi smutné.
keby som ju olúpala, zrejme by na nej boli zvyšky husacej paštéty alebo by chýbal z obal z časti obal s horčicou, ako vidíš je neporušený a čerstvý.
ja som tu neklamal, z nás dvoch klameš Ty alebo potrebuješ riadne silné okuliare.
snažíš sa zaviesť začínajúcich tvojim vlastným klamstvom.
nemienim ti už nič vysvetľovať... hovor si, čo ti zlomyseľná sila len prinesie na jazyk. veľmi si ma sklamala, vlastne ani nie, takáto si v skutočnosti, žiaľ.
Pekné sviatky ti prajem!!!
bod 4...na 1 PL husacej masti som panenku prudko opiekla z každej strany, kým sa nevytvorila na povrchu hnedá kôrčička, len asi 2 minúty, nesmie sa prepiecť viac, iba na povrchu,"
na foto číslo 2 je prepečená viac, ako len na povrchu, to sa ako dá taká vrstva prepiecť na panvici za 2 minúty? to sa dá len v lístkovom ceste veru.
a že na čo by si fotila znovu?? lebo ty všetko fotíš a pridávaš...
Vedel by som o jednom predsavzatí pre @pustu do roku 2015 - zrušiť accesspoint od providera :D
ty si link zopakovala, upresnila som, ktoré body som mala konkrétne na mysli v odpovedi na tvoj komentár dnes o 00, 00 hodine v mojej odpovedi dnes o 05,32 hodine.
predpokladám, že každý vie čítať a písať, má aspoň túto gramotnosť i vyššiu, tak prečo by som to mala opakovať.
ak ti samozrejme nešlo o niečo iné, a to rozfúkať diskusiu smerom, ako si mala v úmysle.
nie, nepodarí sa ti to so mnou :-)
som rada, že sa ti môj recept páči :-)))
dakujem za tvoje milé hodnotenie.
Prajem ti pokiaľ možno pokojné sviatočné dni u nás!
Vrátim o 3 mesiacov dotial nehadajte,ste sikovna vzdelana iba chýbaVám prijat kritiku, to je Vaše mínus.
Prajem Vám ajvaše osoby doma pekné sviatky Zábavu v novy rok.
neboj, nehádam sa s nikým, aj keby to ako chceli.
čo sa týka kritiky, viem ju prijať, ked je oprávnená a konštruktívna, nerobí mi problém priznať chybu verejne, na zlomyseľné osočovanie nereagujem, recept viem obhájiť a to je rozdiel.
aj ja tebe prajem krásne sviatky a šťastný úspešný Nový rok 2015 v dobrom zdraví a v pohode :-)
Uži si krásne láskyplné chvíle s rodinou, my si ich užívame spolu :-)
dakujem za tvoje milé a úprimné slová :-)))
@havino fakt si chceš kaziť tento pekný čas touto p1? Určite nie....
Načo sa hádať, rýpať. Užívajme si tento krásny zasnežený, prednovoročný deň, dni. Mne sa recept páči.*****
no taaaak,aj ty máš svoj fanklub a aj ja som tam :-)))
nemáš fakt do čoho zapárať DDDDD
nič som nerecyklovala. všetko je robené čerstvé a to z kusu, ktorý som si odložila. vieš dobre kalkulovať, tak si to pekne prepočítaj.
celé, čo som spravila rovnako, sú len body č. 3, 4. a 5 z predchádzajúceho receptu. to som považovala za zbytočné znovu pridávať. predohru vcelku, ako si to ty nazvala, som zopakovala iba, no a čo má byť???
to je moje rozhodnutie v tomto recepte, ty si môžeš spraviť tak ako sama uznáš za vhodné, ale nemôžeš mi prikázať ako som to mala či mohla robiť ja a nútiť ma k falošnému vynútenému priznaniu, nemyslíš???
volov robíte zo seba vy sami!!! nie ja ich robím z vás, ok?
je to môj vlastný postup, tak som to chcela
ty predsa máš hotelovú školu, tak by si to mala vedieť lepšie ako iní.
čudujem sa ti veľmi, tak sa mi zdá, že si teraz spravila len populistický krok, aby si od svojich doterajších neprajníkov mala pokoj, ked budeš útočiť na mňa.
ja @havina neosočujem, ona nespravodlivo osočuje mňa, otvorene som napísala, čo si o tej jej "kampani" myslím a mohla by som aj viac.
aj také sa stáva :-)
nepotrebujem zatĺkať, nemám čo zatĺkať a nie som na to odkázaná.
aj tebe som napísala otvorene len to, čo si o tebe myslím.
prebehla si k svojim doterajším nepriateľom - rada by som sa mýlila, už to sledujem dlhší čas a neverila by si, čo všetko sa potvrdilo a vysvitlo.
prajem ti veľa úspechov a šťastný Nový rok 2015.
nemá ťa čo a prečo zdvíhať zo stoličky.
napísala som pravdu.
napísala som, že si z hotelky lebo:
1. vieš vynikajúco kalkulovať, takže vieš si vypočítať, koľko mi zostalo z celej panenky, z 1000 g mi zostalo 400 gramov, z toho som spravila medailonky, väčšia časť bola v predchádzajúcom recepte.
3. ty sama vieš veľmi dobre, že som nemohla nič lúpať z predchádzajúceho receptu, jednak sa zjedlo doma všetko hned vtedy, jednak som nič nemohla lúpať a recyklovať,keby áno, tak by tam museli byť zvyšky lístkového cesta a zvyšky husacej paštéty, horčica by nemohla byť stuhnutá v súvislej neporušenej vrstve, ked som celé vybrala z chladničky.
4. toto by neuniklo tvojej pozornosti už len preto, že tú hotelovú školu máš.
5. neklamala som, nehnevaj sa, nevynucuj odo mňa krivé priznanie.
vždy som ťa považovala za férovú a správala som sa k tebe maximálne slušne a čestne, dokonca aj teraz po tvojom neoprávnenom útoku.
áno, časom vysvitne veľa vecí, ktorým som nechcela veriť, dušovala som sa, že to určite nie je pravda, lenže podopreli ich nezvratnými dôkazmi, pred ktorými smekám.
prepáč, ale nemáš v ničom pravdu, je mi to ľúto.
nemám k tomu viac čo dodať, pokiaľ nebudem nútená, ak máš ešte niečo, napíš mi do TS, otvorím ju.
nemám v úmysle si kaziť záver roka a tobôž sa s niekym vybavovať.
prajem ti nech sa ti dobre darí!!!
lenže @havino vo svojom komente 27.12. 2014 o 00,00 h tvrdí toto:
..."
a následne ju pokrájať aj s lístkovým cestom a dokončiť týmto spôsobom v recepte, ktorý si tu pridala????..."
potom 27.11. 2014 o 13, 31 toto:
....@havino , 27. decembra 2014 o 13:31
toto je už do neba volajúce klamstvo od teba..."
..." keby si mala novú čerstvú panenku a nie neprepečenú z predošlého receptu, kde si radoxa presviedčala, že je prepečená, tak by si veľmi rada odfotila tu do tohto receptu nový kus, čerstvej panenky, tak je to u teba zvykom..."
a toto:
"...a sama uvidíš olúpané mäso od cesta, zostatky niečoho čím si ju potierala."...
prepáč, @kukulienka71 , 1. ale toto je hrubé osočovanie, napadnutie a klamstvo od @havino
2. ja som mala aj tretí kus panenky, ktorý som upravila rovnako a odložila, všetky tri kusy sa mi naraz nevošli na panvicu, ten posledný kus som za čerstva nefotila. nebol zo stredu práve, čiže je plochší - ten som spracovala na druhý deň ako medailonky.
tie porcie boli dosť veľké a stačili nám všetkým trom.
3. máš pravdu, spomenúť som to mohla, prepáč, nenapadlo ma to ani vo sne, nemala som prečo tak urobiť, lebo nebol žiaden dôvod.
neklamala som nikoho.
môžem v bode 2 doplniť, ak sa ti to vidí jasnejšie.
dakujem za tvoj komentár.
bola som ochotná doplniť recept o túto informáciu, ako vidím je to úplne bezvýznamné.
tebe len na objasnenie, tá tvoja tánička sa zmenila od tvojho receptu Chlebíčky v pohári, ked teba a aj mňa napadla istá nemenovaná varecháčka, podotýkam, že jej dobrá priateľka a odvtedy beží napádanie jej ostatnými dobrými kamarátmi húfne, nemusím ich menovať ani tebe, všetky cesty sa zbiehajú do Žiliny a medzi priateľmi dotyčnej osoby :-)))))
nie, nezamotávam sa. nemusela som vôbec rozmýšľať.
mala som 1000 gramov čerstvej panenky, 2 kusy som pripravila v jeden deň a tretí som pripravila v další deň.
no predstav si to, nefotila som ho...a čo má byť???
preto sa ešte svet nezborí a nie je to žiaden dôkaz
napísala som pravdu.
nevravím, že teba, to nie, ty sa k čerstvej panenke ľahko dostaneš, ale ostatných žerie do nepríčetnosti jednak čerstvá panenka a najmä to, že mojimi milými hosťami boli práve @pampusik a @norbertklubert , dvaja uznávaní šéfkuchári a pochvalne sa o mne vyjadrili :-)))
a nech ich to len žerie dalej :-)
netrápi ma to!