Mečiar na grile (Espadon au barbecue) (fotorecept)

Autor receptu: amelie

V našej rodine je to asi najobľúbenejší "kus mäsa" na grilovanie. Vyskúšala som už veľa spôsobov na jeho prípravu a tento naozaj stojí za hriech.

2 - 3
porcie
10 + 120 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Štipľavú papriku posekáme nadrobno, ošúpeme zázvor, zo strúčikov dobrého cesnaku stiahneme šupku, prekrojíme po dĺžke a odstránime nestráviteľný prostriedok. Zázvor a cesnak postrúhame alebo prelisujeme a na lopáriku ich rozotrieme so soľou - asi 1/2 plochej lyžičky.
  2. Stejk z mečiara rozkrojíme v mieste chrbtice napoly, potrieme zdola aj zhora kašičkou z papriky, cesnaku a zázvoru. Biele víno alebo šťavu z citrónu zmiešame s olivovým olejom, trošku nalejeme na dno nádoby, v ktorej sa bude ryba marinovať a zalejeme zvyškom. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme na 2 hodiny do chladničky.
  3. Z listov šalátu a paradajok si pripravíme jednoduchý šalát, pred podávaním ho osolíme a premiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Namarinovaného mečiara vložíme do zatváracej mriežky, aby sa pri grilovaní nerozpadol. Grilujeme ho najprv 1 minútu z jednej strany, potom mriežku obrátime a rybu opekáme 1 minútu z opačnej strany. Nakoniec stejk ogrilujeme z každej strany ešte 2 minúty. Ryba nesmie vyschnúť ani sa pripáliť. Ak zostala marináda, potierame ňou mečiara vždy na strane obrátenej nahor. Na rošte opečieme huby a pozdĺžne nakrájané plátky baklažanu, ktoré sme predtým pokvapkali olejom a trochu osolili. Môžeme grilovať aj inú zeleninu podľa chuti.
  4. Mečiara podávame so šalátom a s grilovanou zeleninou. "Chleboví" ľudia si môžu opiecť aj kúsky bagety.