Mäsové guľky
Mäsové guľky

Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. marca 2019

Jednoduchý obed z guliek z bravčového mäsa v kapustovo-paradajkovej omáčke. Čo je výnimočné, celé jedlo som pripravila len na kávovej lyžičke masla, bez pridania ďalšieho tuku.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g
1 a 1/2 ks
1 strúčik
1 KL
1 PL
1/4 hlávky (čerstvá)
100 ml
250 ml
200 ml
podľa chuti
štipka
1 ks starší
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko som umyla a nakrájala na malé kocky. Na elektrickom mlynčeku som ho pomlela.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K pomletému mäsu som pridala na drobno nakrájaný cesnak a pol hlávky cibule, rožok namočený a vyžmýkaný, vajce, soľ, korenie, štipku rasce a všetko som spolu pomiešala.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z mäsa som mokrými rukami tvorila malé guľky.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapustu som nakrájala.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do rajnice som dala nakrájanú cibuľu a cukor. Na slabom plameni som nechala postupne roztápať cukor a pri tom sa aj cibuľa piekla, obsahuje vodu, nepotrebuje tuk na upečenie.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz som pridala 1 KL masla, spolu ešte chvíľku podusila.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K cibuli som pridala kapustu...

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do polomäkka.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz som ju podliala polovicou vína a nechala pozvoľna dusiť, potom som ju znovu podliala zbytkom vína.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz je podusená a môžem pridať ďalšie suroviny.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som paradajkovú šťavu a premiešala s kapustou.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podliala som zeleninovým vývarom, dochutila soľou a korením podľa potreby. Doliala som toľko vývaru, aby sa mi zmestili aj guľky do omáčky.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som plyn a keď začala omáčka vrieť, vložila som všetky guľky a po chvíli znížila plameň a pomaly sa guľky varili.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď sa jedlo pomaly varilo, pridala som rozmrvenú domácu majoránku.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Keď všetky guľky vyplávali na povrch, znamenalo to že sú uvarené.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávala som ich s čerstvým chlebíkom. Keď sa nám chlebík zunuje, pripravím k omáčke s guľkami varené zemiaky. Prajem vám dobrú chuť.

    Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Jedlo nehodnotím, ale ten tanier na poslednej fotke teda vkusný nie je, okraje poobíjané a vyzerá akýsi špinavý. Takto by som jedlo neservírovala.
Toto jedlo mám strašne rád. Tiež ho robievam. To víno ma ešte nenapadlo dať. Vyskúšam to aj s ním. Vďaka za pripomenutie. Moc dobré si navarila - aj dva taniere by som zlopol ako malinu.
A v bode 9 v recepte opäť v hlavnej úlohe hrniec s obitým smaltom. Čo už, veď trochu oxidov železa reakciou obnaženého povrchu s vínom a teplotou je taký malý bonus v obohatení jedla v podaní @izabella929. V tomto recepte  varecha.pravda.sk/recepty/bravcovo-hovadzi-segedinsky-gul...
v bode 3 je ten istý hrniec s obitým smaltom pomenovaný ako rajnica. Rajnica je nízka nádoba určená na varenie a na fote v bode 3 to rajnica určite nie je. V dnešnej dobe sa prezentovať hrncom s obitým smaltom vhodným do zberného dvora, či zberných surovín je naozaj nevkusné.
@Pochlebovac (15.3.2019 11:53)
Ahoj člověče. Já jsem v podstatě dědek, který strávil velký kus života v kuchyni. Uvařil jsem určitě víc jak 100 000 jídel a jen k těm otlučeným hrncům. Používám podobné. Jednakjsem si na ně zvykl a vím co od nich mohu čekat. Jestli připalují, jak drží teplotu a navíc třeba k nim mám i vzpomínky. Ale ten hrnec není důležitý. Důležitý je výsledek. Věř mně. Nechci a nemohu Tě poučovat, ale soustřeď se na jídlo. Baříme i v kotlíku a na vojně jsem vařil i v plechovce a jak jsme byli rádi že to máme. Ahoj a měj parádní den.
@Izka : Pekný recept a krásny servis.Len som sem nakukla a na komentáre,aké má @Pochlebova č,už som aj zabudla.Možná ani variť nevie, tak rýpe, ako aj @Gerberka.Ak by hodnotili jedlo a kritikou recept vylepšili,tak chápem.Možná nepoznajú vzťah aj k starším veciam,aj ja ho mám.Najmä k tým,ktoré som zdedila,alebo mám milé spomienky.Nič si z toho nerob,nezaslúžia pozornosť.
Izka, za Tebe mluvi pekne recepty, hodne peknych komentaru k receptum a z tech dvou komentaru mluvi zavist pod heslem kdo umi ten umi a kdo neumi tak cumi a hlavne rype. At se Ti dari.

Pridaj komentár k receptu: