Martinov domáci burger

mathew110 - bez fotkymathew110, 3. augusta 2015
Martinov domáci burger
Foto: mathew110

Minulý rok v auguste som kúpil gril a prvýkrát griloval na terase pre mojich najbližších a kamarátov. Nič lepšie, ako burger ma nenapadlo a Zobraziť celý popisMinulý rok v auguste som kúpil gril a prvýkrát griloval na terase pre mojich najbližších a kamarátov. Nič lepšie, ako burger ma nenapadlo a urobil som dobre - ľudia sa domáhali duple :)

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Suroviny:
1 kg
10 ks
5 ks
10 ks
1 ks
Do mäsa dáme:
6 ks
1 ks
5 PL
1 PL
1 PL
1 ks
1 PL
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Najdôležitejšie je mať pripravené mäso na izbovej teplote. Ak ho vytiahnete z chladničky, tak je potrebné nechať odstáť 30-60min. Nedoporučujem rozmrazovať, najlepšie je kúpiť a hneď urobiť. Do mäsa pridáme všetky ingrediencie. Cesnak pretlačíme a cibuľu nakrájame hodne na jemno. V rukách dobre premixujeme a koštujeme ako keby sme jedli tatarák. Dochutíme podľa potreby. Čím viac korenín tým lepšie. Mne najviac chutí červená paprika, vajíčko dodá mäsu dobrú konzistenciu, cesnakom nemusíte naozaj šetriť, cibuľa v mäsa sa dobre prepečie a pustí šťavu, zelené korenie (oregano, majoránka, bazalka, koriander, rozmarín) použite podľa chutí, určite dodá pokrmu orientálny šmrnc spolu so špetkou čili. Mäso vytvarujte podľa potreby, malo by byť ale rovnomerne široké po celom obvode. Ja som urobil pekne tlsté - nech sa baští :)

  2. 2

    Grilujeme na rozpálenom grile pomerne krátko, za pár minút môžete podávať s grilovanou zeleninou napríklad.

  3. 3

    Ja som kúpil obyčajné čerstvé žemle, potrel ich kečupom, pridal rukolu alebo šalát, položil mäso, na vrch dal horčicu (plnotučnú) a doplnil kolieskom paradajky a uhorky. Kľudne môže byť i domáca zaváraná. Sám som bol prekvapený z výsledku, ktorý bol hodne šťavnatý a chutný.

Diskusia k receptu

evanaaa
Včera som si pripravila mäso, ale mala som len bravčové, inak, dala som doň len prvých 5 surovín, čo máš ty napísané, a dnes som robila veľké akoby placky, naschváľ som ich roztlačila naplocho a aj tak po vysmažení ( ja som smažila an panvici, na oleji) mi z nich zostali malé skoro guľky......aj pri fašírkach ich tak roztláčam, aby boli väčšie a vždy sa mi spečú. Tak mi na veľké žemle zostali dosť malé akože burgery.....neviem, ako ich robiť, aby sa tak " nescvrkli". Možno, ak by som ich robila v rúre na plechu.....?
evanaaa
Ale vidím, že aj ty ich máš ako fašírky, len do malých žemieľ.
marcel83
@evanaaa Podstata je nepiect to na oleji/masti, ale na grille a tlacit na maso pri grilovani. ;) Na to to je dobry kontaktny zatvaraci grill. /postaci aj toastovac./ V oleji/masti vzdy nadskocia.
radox1
ja by som sa cibule do mäsa rozhodne vyhol,nakolko rozklada mäso,vodnatie to a prska.cibulu si davam na koliecka na zemlu.
radox1
a do mäsa ziadne koreniny okrem soli a č.korenia,aby som vedel ze jem kvalitne hovädzie a vychutnal si tu charakteristicku chut.
viera1
@evanaaa spečú sa preto,lebo máš mäso s vysokým obsahom tuku,ktorý sa tepelnou úpravou vyplaví z mäsa.Ak by si to robila z hovädzieho,tak sa ti to nestane.
evanaaa
@viera1 , ja si vždy dám robotu a mäso si ručne a trpezlivo upravujem, teda zbavujem tuku a šliach, lebo neznášam tie "flaksne", jasné, že neičo tam ostane - minimum - a tuk sa pri pražení vytopí
evanaaa
...nedokončila som, skočilo mi to.....nikdy by som nerobila fašírky napr. z bôčika a podobne, ale asi bude lepšie griľovať, ako radí aj @marcel83 , ale v rúre pod grilom, iný nemám. A niekdy to hovädzie dávam, ale kombinujem s bravčovým.....skúsim aj len čiste z hovädzieho mäsa.
Inak, nedávala som ochucovadlá, len soľ a korenie - @radox1.......