Nakladaný baklažán
Nakladaný baklažán

Marinovaný grilovaný baklažán v oleji a octe

mariana1982 - bez fotkymariana1982, 25. júla 2017

Obľúbené predjedlo z južného Talianska, vhodné aj ako ľahká večera na chlieb. Možno ste ho jedli na dovolenke v južných štátoch Európy. Tento rok Zobraziť celý popisObľúbené predjedlo z južného Talianska, vhodné aj ako ľahká večera na chlieb. Možno ste ho jedli na dovolenke v južných štátoch Európy. Tento rok sa mi prvýkrát urodil baklažán mimo skleníka, tak som si povedala, že si rcp naštudujem a vyskúšam.

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
1 dcl
2 dcl
2 strúčiky
50 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Baklažán zbavíme stopky a nakrájame na 0,5 cm kolieska alebo pozdĺžne, šupu ponecháme. Nasolíme ho z oboch strán a dáme do sita, sito do nádoby a tu prikryjeme (ja ho pokladiem do hrnca na parák na knedle). Necháme ho takto stáť 12 hodín, aby pustil šťavu. Potom ho ugrilujeme na grilovacej panvici z oboch strán. Kto nemá, ugriluje ho z oboch strán na plechu v rúre. Plech pomažeme trochu olejom, aby sa neprilepil. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zmes, do ktorej ho budeme namáčať. Zmiešame olej s octom tak, aby sa dobre zmiešal, pridáme oregano. Niekto pridáva aj petržlenové listy ale originál rcp je len s oreganom. Takisto niekto vynecháva ocot, ale mne to chutí s octom. Zmes má byt jemne kyslastá. Pomer surovín je orientačný.

  3. 3

    Baklažán namáčame do tejto zmesi a ukladáme do 7 dcl šróbovacieho pohára. Jednotlive vrstvy prekladáme cesnakom nakrájaným na plátky (s cesnakom to nepreháňajte, podporuje horkosť baklažánu) a nakrájanou čili papričkou. Poriadne baklažán utlačíme, aby nezostali v pohári vzduchové bubliny, ktoré by spôsobili pleseň. Vrch zalejeme olejom, aby bol baklažán ponorený. Na druhý deň dolejeme olej, vždy dbáme, aby bol vrch zaliaty olejom. Pohár zavrieme a uložíme do chladničky na týždeň, aby sa chute spojili. Potom môžeme konzumovať ako prílohu, predjedlo, alebo len tak na taliansky chlieb (u nás sa mu podobá bageta). Olej čo v pohári zostane po skonzumovaní baklažánu môžeme použiť do šalátu.

  4. 4

    V Taliansku zvyknú túto zaváraninu aj sterilizovať na zimu, len tak aby viečko chytilo, ale to som ešte neskúšala.

Diskusia k receptu

kecupicek
Som rada, že som natrafila na tento recept. Ukazuje sa bohatá úroda baklažánov, tak si urobím zavárané na zimu. Je to skutočne výborná maškrta ku grilovaným mäskám. Nedávala som ocot, ale vyskúšam.
mariana1982
@Kukulienka71 (26.7.2017 08:57)

mozes dat aj menej oleja a viac to utlacit, ja davam len cisto olivovy preto nim setrim. a tiez davam vela oregana, susene alebo cerstve, to je jedno. Tak nech ti chuti :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia