Nakladaný baklažán

Marinovaný grilovaný baklažán v oleji a octe

Autor receptu: mariana1982

Obľúbené predjedlo z južného Talianska, vhodné aj ako ľahká večera na chlieb. Možno ste ho jedli na dovolenke v južných štátoch Európy. Tento rok sa mi prvýkrát urodil baklažán mimo skleníka, tak som si povedala, že si rcp naštudujem a vyskúšam.

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Baklažán zbavíme stopky a nakrájame na 0,5 cm kolieska alebo pozdĺžne, šupu ponecháme. Nasolíme ho z oboch strán a dáme do sita, sito do nádoby a tu prikryjeme (ja ho pokladiem do hrnca na parák na knedle). Necháme ho takto stáť 12 hodín, aby pustil šťavu. Potom ho ugrilujeme na grilovacej panvici z oboch strán. Kto nemá, ugriluje ho z oboch strán na plechu v rúre. Plech pomažeme trochu olejom, aby sa neprilepil. Necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si pripravíme zmes, do ktorej ho budeme namáčať. Zmiešame olej s octom tak, aby sa dobre zmiešal, pridáme oregano. Niekto pridáva aj petržlenové listy ale originál rcp je len s oreganom. Takisto niekto vynecháva ocot, ale mne to chutí s octom. Zmes má byt jemne kyslastá. Pomer surovín je orientačný.
  3. Baklažán namáčame do tejto zmesi a ukladáme do 7 dcl šróbovacieho pohára. Jednotlive vrstvy prekladáme cesnakom nakrájaným na plátky (s cesnakom to nepreháňajte, podporuje horkosť baklažánu) a nakrájanou čili papričkou. Poriadne baklažán utlačíme, aby nezostali v pohári vzduchové bubliny, ktoré by spôsobili pleseň. Vrch zalejeme olejom, aby bol baklažán ponorený. Na druhý deň dolejeme olej, vždy dbáme, aby bol vrch zaliaty olejom. Pohár zavrieme a uložíme do chladničky na týždeň, aby sa chute spojili. Potom môžeme konzumovať ako prílohu, predjedlo, alebo len tak na taliansky chlieb (u nás sa mu podobá bageta). Olej čo v pohári zostane po skonzumovaní baklažánu môžeme použiť do šalátu.
  4. V Taliansku zvyknú túto zaváraninu aj sterilizovať na zimu, len tak aby viečko chytilo, ale to som ešte neskúšala.