Panna cotta
Panna cotta

Marhuľová panna cotta s limetovým crème fraîche

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 18. septembra 2021
Marhuľová panna cotta s limetovým crème fraîche
Foto: Pravda - Robert Hüttner
3
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
200 g
100 ml
250 ml (33 %)
1 ks (tahitská vanilka)
2 plátky
20 g
1 ks
1 vetvička
50 g




Postup

  1. 1

    Polovicu marhúľ odoberieme do malého hrnca, pridáme 100 g kryštálového cukru a rozvaríme na kašu. Keď sú marhule rozvarené, prilejeme smotanu a zmes zohrejeme na 80 stupňov. Pridáme vyškrabané zrniečka z vanilkového struku a želatínu, ktorú sme chvíľku nechali napučať v studenej vode. Zmes dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme a nalejeme do foriem či pohárov. Necháme vychladnúť do druhého dňa.

  2. 2

    Nastrúhanú limetkovú kôru a šťavu vymiešame s vanilkovým cukrom a primiešame crème fraîche. Keďže je to vlastne kyslá smotana s vysokým obsahom tuku (30 %), alternatívou môže byť klasická kyslá smotana.

  3. 3

    Druhú polovicu marhúľ rozvaríme so zvyšným cukrom. Pridáme vetvičku rozmarínu a podlejeme vodou, aby sa cukor nepripaľoval. Uvaríme domäkka. Keď zmes trochu vychladne, rozmarín vyberieme a začneme mixovať. Postupne pridávame zmäknuté maslo a hotové pyré prepasírujeme.

  4. 4

    Panna cottu podávame s marhuľovým pyré a môžeme ozdobiť ovocím a grilovanými marhuľami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia