Mandarínkové rezy z minulého storočia fotorecept
Foto: kukulienka71
Typicky „socíkový“ recept z dostupných surovín.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
6 ks |
|
220 g |
|
120 g |
|
120 g |
|
2 PL (prášok) |
|
2 ČL |
|
2 malé bal. |
|
1,5 dl |
|
40 g (Zlatý klas, Gustin) |
|
Poleva: | |
80 g |
|
0,5 dl |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Toto je jeden z prvých receptov, ktoré som si napísala do zbierky a pripravujem ho dodnes. Je to obľúbený zákusok staršej dcéry, spája sa jej s domovom :-) Upiekla som ho včera k nášmu spoločnému sviatku - Dňu žien.
-
2
Ako prvé scedím mandarínkové kompóty do nádoby s mierkou a šťavu doplním vodou do objemu 4 dl. Múku preosejem spolu s kakaom a premiešam dokopy s práškom do pečiva.
-
3
Maslo pomaly roztopím a kým chladne, vyšľahám do peny celé vajcia s cukrom. Za tie roky si už niektoré kroky zjednodušujem - ako napr. nešľahám zmäknuté maslo a neoddeľujem vajcia. K vaječnej pene prilejem vlažné maslo a ešte premiešam.
-
4
Prisypem múku a hmoty dôkladne spojím už len ručne metličkou.
-
5
Cesto vylejem do papierom na pečenie vyloženého plechu 32x35 cm a pečiem v rúre predhriatej na 180 °C cca 15 minút. Upečené cesto sa oddeľuje od papiera, no nie je vysušené.
-
6
Naukladám mandarínky po celej ploche. Kto chce hustejšie, dá 3 plechovky. Ja robím vždy len z dvoch. Kompótovú šťavu s vodou prelejem do nádoby na varenie, postavím na oheň a hneď v nej rozmiešam škrob. Dá sa ešte prisladiť. Za stáleho miešania privediem k varu, vtedy zhustne a hneď vypnem zdroj tepla. Nalejem rovnomerne na koláč.
-
7
V rajničke v mlieku roztopím maslo a čokoládu. Polejem ňou zákusok. Nedávam viac polevy, lebo potlačí celkový chuťový dojem z ovocia. Cesto je tiež kakaové, tak poleva len na celkové doladenie a možno aj efekt:-)
-
8
Nechám úplne vychladnúť a vtedy je najlepší. Na druhý deň nezvykol ostať.
Ďakujem za milý komentár, veru niekedy aj ja vidím recepty na dávno robené kolačiky, inšpiracie nikdy nie je dosť.
Ja sa nečudujem, veď tých receptov je strašne veľa, všetky nemôžeme poznať a preto je dobrá aj Varecha😉 je to fakt jednoduchý zákusok a dá sa táto dávka aj v menšom plechu, bude vyšší.
Najťažšie na ňom je urobiť vzor s čoko polevou😄 ale vážne, ako sa tu vraví: zvládne ho i začiatočník. Ďakujem ti.
Ďakujem pekne.
Ďakujem za názor, @olinecka . Kto má rád želé, kľudne môže dať to. Ja osobne som sa s ním dodnes neskamarátila, hlavne s tými priezračnými. Mám tu recept na iné mandarínkové rezy, tam ide želatína do smotany, tam mi až tak nevadila, lebo ju nevidno😄možno som zvláštna, ale ani huspeninu neľúbim a pritom viem, že je prospešná.