Makový závin bez vajca fotorecept
Foto: luwinka
Aj bez vajca je závin dobrý, robievam ho často.
porcií
na 200 °C
Suroviny
350 g |
|
2 PL |
|
21 g |
|
12 PL |
|
200 ml vlažné |
|
štipka |
|
z 1/2 citróna |
|
Plnka: | |
100 g mletý |
|
1 ks väčšie postrúhané |
|
1 bal. |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
V menšej miske si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dl vlažného mlieka. Do veľkej misy dáme múku, kryštálový cukor, olej, soľ, vykysnutý kvások a mlieko, ktoré nám zostalo. Vymiesime cesto, ktoré necháme 35 - 40 minút kysnúť zakryté pod utierkou.
-
2
Tu je už vykysnuté cesto.
-
3
Plnka: Pomletý mak zmiešame s postrúhaným jablkom aj so šťavou, s cukrom vanilkovým, škoricovým a jahodovým džemom. Vznikne nám plnka.
-
4
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát do tvaru obdĺžnika a naplníme plnkou, ktorú rovnomerne nanesieme, ale okraje necháme voľné (tak ako je na obrázku). Začneme stáčať smerom k sebe do tvaru závinu.
-
5
Kraje podohneme smerom dovnútra. Závin dáme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Po vrchu ho potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút.
-
6
Hotový závin potrieme po vrchu ešte zahorúca olejom. Potom chvíľu počkáme a povrch posypeme práškovým cukrom.
- 7
Nakrájame ho na kúsky.
- 7
Myslím že záleží aj na veľkosti lyžice , mám aj menšie doma. Túto čo som použila je trošku väčšia a vyšlo mi tých 12 lyžíc oleja. Ak by sa ti to zdalo veľa , tak uber kľudne daj o 2 lyžice menej toho oleja.