Makový závin

Makový závin bez vajca (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Aj bez vajca je závin dobrý, robievam ho často.

12
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V menšej miske si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dl vlažného mlieka. Do veľkej misy dáme múku, kryštálový cukor, olej, soľ, vykysnutý kvások a mlieko, ktoré nám zostalo. Vymiesime cesto, ktoré necháme 35 - 40 minút kysnúť zakryté pod utierkou.
  2. Tu je už vykysnuté cesto.
  3. Plnka: Pomletý mak zmiešame s postrúhaným jablkom aj so šťavou, s cukrom vanilkovým, škoricovým a jahodovým džemom. Vznikne nám plnka.
  4. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát do tvaru obdĺžnika a naplníme plnkou, ktorú rovnomerne nanesieme, ale okraje necháme voľné (tak ako je na obrázku). Začneme stáčať smerom k sebe do tvaru závinu.
  5. Kraje podohneme smerom dovnútra. Závin dáme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Po vrchu ho potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút.
  6. Hotový závin potrieme po vrchu ešte zahorúca olejom. Potom chvíľu počkáme a povrch posypeme práškovým cukrom.
  7. Nakrájame ho na kúsky.