Foto: medovnicek
Aj tento recept som objavila v staršom čísle časopisu Rytmus života. Cesto ma veľmi milo prekvapilo.
Suroviny
I cesto: | |
200 g |
|
100 ml studená |
|
20 g |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Maslové cesto: | |
200 g |
|
20 g |
|
Makovo jablková náplň: | |
200 g |
|
2 PL |
|
160 ml |
|
1 KL |
|
80 g |
|
2 ks strúhané |
|
Okrem toho na potretie: | |
2 ks |
|
Na ozdobu: | |
polovice |
|
Postup
-
1
Múku si dáme do misy, vyhĺbime do nej jamku, pridáme zmäknuté maslo, soľ a pomaličky prilejeme vodu a ocot.
-
2
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu vychladiť - mala som ho v chladničke.
-
3
Maslové cesto: Studené maslo z chladničky nastrúhame a premiešame s hladkou múkou. Cesto dôkladne vypracujeme, vytvoríme z neho obdĺžnikový bochník, ktorý uložíme tiež do chladničky.
-
4
Pri ďalšom spracovaní je veľmi dôležité, aby obe cestá mali rovnakú teplotu.
- 5
Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme prvé cesto na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 3 mm. Do stredu položíme maslové cesto a okraje prvého cesta preložíme cez maslové - zložíme ho do obálky. (Na fotografii to ešte nie je dokončené)
- 6
Valčekom cesto rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik, ktorý preložíme z jednej strany
- 7
z druhej strany
- 8
A zložíme tak, aby vznikli tri vrstvy
- 9
Prekladáme na tri krát
- 10
Tu je už celé preložené
- 11
Tento postup zopakujeme ešte štyri krát. Pripravené cesto dáme ešte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- 12
Medzitým si pripravíme náplň. Mlieko dáme variť s cukrom, keď vrie, pridáme mletý mak, vmiešame maslo a pomleté vlašské orechy. Povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme po strúhané jablká.
- 13
Po hodine cesto vyvaľkáme na tenkú placku.
- 14
Rozkrájame na štvorce 8 x 8 cm - ja som krájala na 6 x 6 cm.
- 15
Do stredu dáme pripravenú náplň.
- 16
Dva protiľahlé cípy spojíme k sebe
- 17
Aby sa cípy neotvárali, potrieme ich žĺtkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 18
Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a na každú šatôčku položíme polovicu vlašského orecha.
- 19
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 12 minút (doba pečenia záleží od tej -ktorej rúry). Hotové ich pocukrujeme. Mala som ich 27.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
@tatranka veľmi pekne ďakujem, mala som v mrazničke celé maslo, ktoré už bolo načase nejako spracovať, bol to dobrý recept s obrázkovým postupom, tak sa aj mne cesto vydarilo a odteraz ho budem častejšie robiť, lebo sa mi s ním veľmi dobre pracovalo a aj chuťovo som bola spokojná
@medulienka122 veď aj ja často siahnem po kúpenom polotovare, hlavne keď ma tlačí čas, ale teraz som mala nedeľňajší obed predchystaný, tak som sa mohla realizovať
@tiziana ono to síce dlhšie trvá, ale ten výsledok potom stojí za to:)
@mariaklara @lusinkab veľmi pekne ďakujem
@sonulienka od tak šikovnej kuchárky ma pochvala obzvlášť teší:)
Sú to veľmi dobrí pomocníci, vrelo ich každému odporúčam