Makovo-jablkové šatôčky

medovnicek - fotkamedovnicek, 27. augusta 2012

Aj tento recept som objavila v staršom čísle časopisu Rytmus života. Cesto ma veľmi milo prekvapilo.

Suroviny

I cesto:
200 g
100 ml studená
20 g
štipka
1 PL
Maslové cesto:
200 g
20 g
Makovo jablková náplň:
200 g
2 PL
160 ml
1 KL
80 g
2 ks strúhané
Okrem toho na potretie:
2 ks
Na ozdobu:
polovice




Postup

  1. 1

    Múku si dáme do misy, vyhĺbime do nej jamku, pridáme zmäknuté maslo, soľ a pomaličky prilejeme vodu a ocot.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu vychladiť - mala som ho v chladničke.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 2
  3. 3

    Maslové cesto: Studené maslo z chladničky nastrúhame a premiešame s hladkou múkou. Cesto dôkladne vypracujeme, vytvoríme z neho obdĺžnikový bochník, ktorý uložíme tiež do chladničky.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 3
  4. 4

    Pri ďalšom spracovaní je veľmi dôležité, aby obe cestá mali rovnakú teplotu.

  5. 5

    Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme prvé cesto na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 3 mm. Do stredu položíme maslové cesto a okraje prvého cesta preložíme cez maslové - zložíme ho do obálky. (Na fotografii to ešte nie je dokončené)

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 5
  6. 6

    Valčekom cesto rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik, ktorý preložíme z jednej strany

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 6
  7. 7

    z druhej strany

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 7
  8. 8

    A zložíme tak, aby vznikli tri vrstvy

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 8
  9. 9

    Prekladáme na tri krát

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 9
  10. 10

    Tu je už celé preložené

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 10
  11. 11

    Tento postup zopakujeme ešte štyri krát. Pripravené cesto dáme ešte aspoň na jednu hodinu do chladničky.

  12. 12

    Medzitým si pripravíme náplň. Mlieko dáme variť s cukrom, keď vrie, pridáme mletý mak, vmiešame maslo a pomleté vlašské orechy. Povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme po strúhané jablká.

  13. 13

    Po hodine cesto vyvaľkáme na tenkú placku.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 13
  14. 14

    Rozkrájame na štvorce 8 x 8 cm - ja som krájala na 6 x 6 cm.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 14
  15. 15

    Do stredu dáme pripravenú náplň.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 15
  16. 16

    Dva protiľahlé cípy spojíme k sebe

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 16
  17. 17

    Aby sa cípy neotvárali, potrieme ich žĺtkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 17
  18. 18

    Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a na každú šatôčku položíme polovicu vlašského orecha.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 18
  19. 19

    Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 12 minút (doba pečenia záleží od tej -ktorej rúry). Hotové ich pocukrujeme. Mala som ich 27.

    Makovo-jablkové šatôčky  - obrázok 19

Diskusia k receptu

tatranka
Páči sa mi a obdivujem gazdinky,ktoré si robia sami maslové cesto.Tiež ho robievam,ale len na krémeš.Inač nakupujem hotové.Je to veľká pomoc.Tvoje koláčiky budú určite veľmi chutné,voňavé,chrumkavé.
medulienka122
boli časy, keď som si maslové cesto robila sama, teraz si to uľahčujem kupovaným, aj tak je dobré, a ty ich máš , medovnicek, krásne a podľa plnky aj určite chutné
tiziana
tú dlhú prípravu koláčikov by som vynechala a dala by som si tie úžasne upečené šatôčky, sú moc lákavé :D
medovnicek
@izabella929 veľmi pekne ďakujem a máš pravdu boli chutné, teda aspoň tí čo ochutnali chválili
@tatranka veľmi pekne ďakujem, mala som v mrazničke celé maslo, ktoré už bolo načase nejako spracovať, bol to dobrý recept s obrázkovým postupom, tak sa aj mne cesto vydarilo a odteraz ho budem častejšie robiť, lebo sa mi s ním veľmi dobre pracovalo a aj chuťovo som bola spokojná
@medulienka122 veď aj ja často siahnem po kúpenom polotovare, hlavne keď ma tlačí čas, ale teraz som mala nedeľňajší obed predchystaný, tak som sa mohla realizovať
@tiziana ono to síce dlhšie trvá, ale ten výsledok potom stojí za to:)
@mariaklara @lusinkab veľmi pekne ďakujem
@sonulienka od tak šikovnej kuchárky ma pochvala obzvlášť teší:)
marylan
Krásny fotopostup, je to úžasná pomôcka aj začiatočníkom. Veľmi sa mi páči a ide sa na to. Ďakujem.
afataga
no na to sa neda povedat nic ine, len ze krasne, uzasne :-) len trocha zlozita priprava na mna
rea1
@medovnicek , vsetko to vyzera krasne, mlsne a lakavo, len ja som leniva robit si to cesto doma. :-( a bez toho, aby som sa ta dotkla, hoci tie satocky vyzeraju naozaj famozne a mnamozne, mne sa na tom vsetkom uplne najviac paci to radielko. uz som ho viackrat na fotkach k tvojim receptom obzerala. :-)) skade ze ho mas? lebo nove nevyzera. :-)))
orchidea
sú krásne...ale ja by som ich upiekla len z hotového lístkového cesta, doma robené som ešte neskúšala, bojím sa toho a ani neviem prečo..:)))
margaretka28
Páči sa mi recept,len ja by som musela robiť z 2 dávok,aj to neviem či by mali dosť,lebo takéto ľúbia u nás doma.:-)
tetrisss
Vyzeraju uplne "nazjedenie", urcite vyskusam, su tam same dobre veci.
verona0510
Krááááásne a určite výborné. Ten postup je naozaj perfektne nafotený, ši šikulka, ukladám a pri najbližšej príležitosti vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia