Makovo-jablkové šatôčky
Autor receptu: medovnicek
Aj tento recept som objavila v staršom čísle časopisu Rytmus života. Cesto ma veľmi milo prekvapilo.
Postup
- Múku si dáme do misy, vyhĺbime do nej jamku, pridáme zmäknuté maslo, soľ a pomaličky prilejeme vodu a ocot.
- Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu vychladiť - mala som ho v chladničke.
- Maslové cesto: Studené maslo z chladničky nastrúhame a premiešame s hladkou múkou. Cesto dôkladne vypracujeme, vytvoríme z neho obdĺžnikový bochník, ktorý uložíme tiež do chladničky.
- Pri ďalšom spracovaní je veľmi dôležité, aby obe cestá mali rovnakú teplotu.
- Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme prvé cesto na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 3 mm. Do stredu položíme maslové cesto a okraje prvého cesta preložíme cez maslové - zložíme ho do obálky. (Na fotografii to ešte nie je dokončené)
- Valčekom cesto rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik, ktorý preložíme z jednej strany
- z druhej strany
- A zložíme tak, aby vznikli tri vrstvy
- Prekladáme na tri krát
- Tu je už celé preložené
- Tento postup zopakujeme ešte štyri krát. Pripravené cesto dáme ešte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravíme náplň. Mlieko dáme variť s cukrom, keď vrie, pridáme mletý mak, vmiešame maslo a pomleté vlašské orechy. Povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme po strúhané jablká.
- Po hodine cesto vyvaľkáme na tenkú placku.
- Rozkrájame na štvorce 8 x 8 cm - ja som krájala na 6 x 6 cm.
- Do stredu dáme pripravenú náplň.
- Dva protiľahlé cípy spojíme k sebe
- Aby sa cípy neotvárali, potrieme ich žĺtkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a na každú šatôčku položíme polovicu vlašského orecha.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 12 minút (doba pečenia záleží od tej -ktorej rúry). Hotové ich pocukrujeme. Mala som ich 27.