Makovo-jablkové šatôčky

Autor receptu: medovnicek

Aj tento recept som objavila v staršom čísle časopisu Rytmus života. Cesto ma veľmi milo prekvapilo.

Suroviny

Postup

  1. Múku si dáme do misy, vyhĺbime do nej jamku, pridáme zmäknuté maslo, soľ a pomaličky prilejeme vodu a ocot.
  2. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu vychladiť - mala som ho v chladničke.
  3. Maslové cesto: Studené maslo z chladničky nastrúhame a premiešame s hladkou múkou. Cesto dôkladne vypracujeme, vytvoríme z neho obdĺžnikový bochník, ktorý uložíme tiež do chladničky.
  4. Pri ďalšom spracovaní je veľmi dôležité, aby obe cestá mali rovnakú teplotu.
  5. Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme prvé cesto na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 3 mm. Do stredu položíme maslové cesto a okraje prvého cesta preložíme cez maslové - zložíme ho do obálky. (Na fotografii to ešte nie je dokončené)
  6. Valčekom cesto rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik, ktorý preložíme z jednej strany
  7. z druhej strany
  8. A zložíme tak, aby vznikli tri vrstvy
  9. Prekladáme na tri krát
  10. Tu je už celé preložené
  11. Tento postup zopakujeme ešte štyri krát. Pripravené cesto dáme ešte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  12. Medzitým si pripravíme náplň. Mlieko dáme variť s cukrom, keď vrie, pridáme mletý mak, vmiešame maslo a pomleté vlašské orechy. Povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme po strúhané jablká.
  13. Po hodine cesto vyvaľkáme na tenkú placku.
  14. Rozkrájame na štvorce 8 x 8 cm - ja som krájala na 6 x 6 cm.
  15. Do stredu dáme pripravenú náplň.
  16. Dva protiľahlé cípy spojíme k sebe
  17. Aby sa cípy neotvárali, potrieme ich žĺtkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  18. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a na každú šatôčku položíme polovicu vlašského orecha.
  19. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 12 minút (doba pečenia záleží od tej -ktorej rúry). Hotové ich pocukrujeme. Mala som ich 27.