Makový závin

Makovník

Autor receptu: redakcia

80 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu kvásku rozpustíme 1 PL cukru v 4 PL vlažného mlieka. Potom vmiešame rozdrobené droždie a trochu múky, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 10 minút.
  2. Pomaly rozpustíme maslo. Potom do kvásku primiešame zvyšok mlieka, zvyšný cukor, vajce, žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli, zvyšok múky a vypracujeme hladké cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Predhrejeme rúru na 190 °C.
  4. Medzitým na makovú náplň uvaríme mletý mak v mlieku so škoricou a s cukrom.
  5. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm, potrieme makovou plnkou, voľne zrolujeme a necháme ešte 1/2 hodiny kysnúť.
  6. Závin položíme na plech s papierom na pečenie, niekoľkokrát popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 190 °C približne 40 minút.