Makový závin
Makovník
Autor receptu: redakcia
80 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup- Na prípravu kvásku rozpustíme 1 PL cukru v 4 PL vlažného mlieka. Potom vmiešame rozdrobené droždie a trochu múky, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 10 minút.
- Pomaly rozpustíme maslo. Potom do kvásku primiešame zvyšok mlieka, zvyšný cukor, vajce, žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli, zvyšok múky a vypracujeme hladké cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- Medzitým na makovú náplň uvaríme mletý mak v mlieku so škoricou a s cukrom.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej
doske na hrúbku 1/2 cm, potrieme makovou plnkou, voľne zrolujeme a necháme ešte 1/2 hodiny kysnúť.
- Závin položíme na plech s papierom na pečenie, niekoľkokrát popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným
vajíčkom a pečieme pri 190 °C približne
40 minút.
|