Foto: babkamt
Tento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som Zobraziť celý popisTento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som ich slivkovým lekvárom. Najprv som si pripravila plnku, aby mi vychladla. Toto cesto sa nenecháva kysnúť, ale hneď sa s ním ďalej pracuje.
na 200 °C
Suroviny
350 g |
|
350 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
250 ml teplá |
|
5 PL |
|
42 g |
|
Plnka: | |
400 g mletý |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
1 PL domáci |
|
z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Prácu som začala plnkou. Z 200 ml vody a cukru som uvarila sirup. Prisypala som mletý mak. Za stáleho miešania som zohrievala, kým sa mak nezahustil. Hrniec som odstavila z ohňa. K maku som pridala 1 PL domáceho vanilkového cukru a z jedného citróna kôru. Citrón som si sama dopestovala, takže je bez chémie. Až teraz som si zarobila cesto. Z 250 ml vlažnej vody, droždia, ČL cukru a ČL múky som nechala nakysnúť kvások. Odvážené múky som osiala so štipkou soli a 5 pl cukru. K múke som pridala vykysnutý kvások a maslo izbovej teploty. Rozbila som dve vajíčka. Bielky som odložila, žĺtky som pridala do múky. Zamiesila som cesto. Sformovala som ho do valca, z ktorého som si odkrajovala kúsky cesta. Každý som vyvaľkala, dala makovú plnku, zvinula a sformovala rožky.
-
2
Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožky som natrela najprv bielkom, plech som dala pod otvorené okno, aby bielok na rožkoch uschol. Po uschnutí bielka som rožky ešte raz natrela bielkom. Kým mi bielok po druhom natretí schol, zapla som rúru na 200 °C Piekla som ich asi 12 minút.
-
3
Aby bolo na Silvestra aj niečo slané na stole, spravila som aj pagáče. Kúpila som slaninu, vyškvarila som ju, takže pagáčiky boli výborné. Pretože som robila naraz dve kysnuté cestá, nemala som dosť času robiť malé rohlíčky:-)
-
4
Pár kúskov som dala do mrazničky na horšie časy:-)
-
5
Na Vianoce som robila orechové záviny, no vnučka reklamovala, že som mala spraviť makové. Svoj sľub, že jej upečiem makové som splnila:-)
@Kukulienka71 ty si moja krvná skupina. Keď ma niečo upúta, hneď bežím do kuchyne a recept zrealizujem. @Sovka62 recept na toto cesto mi dala priateľka Lola pred 16 rokmi. Listovala som v mojej písanke, natrafila som naň. Povedala som si, že nastal čas ho znovu urobiť. @Karolka mám tu uverejnených viac receptov na pagáče. Zadaj do vyhľadávača pagáče babkamt a budeš ich mať všetky pokope. Hádam ti niektorý bude vyhovovať. @Luss44 mám tu jeden recept na koláčik, v ktorom je husacia masť. A je to dobrý koláčik. Verím, že aj ten tvoj je dobrý. Ja som tento rok piekla na sviatky menej, takže nám nič nezostalo.
Je to pravda, čo píšeš. Rožky mizli závratnou rýchlosťou. @Monty469 pôvodne som ich ani nechcela uverejniť, takže som prípravu cesta ani nefotila. No upečené boli také pekné, že mi to nedalo:-) @Aroooo ďakujem, že si sa rozhodla rožky v budúcnosti upiecť.
Veď aj sú od babičky:-) Rožky boli nielen pekné, ale aj chutné.
Teší ma, že vyskúšaš. Potom sa ozvi, či sa ti vydarili. Biely mak som ešte nemala. Mak je zdravý a u nás obľúbený. Pekný deň ti prajem. Dopijem kávu a ja idem do môjho súkromného fitka - odhŕňať na dvore a na ulici sneh. Konečne napadal aj u nás.
Milá @Havino , ja rada rada skúšam tvoje osvedčené recepty. Po realizácii receptu sa ozvi, či si bola spokojná. Rohlíky po natretí treba nechať zaschnúť. Rožky som natrela a venovala som sa vykrajovaniu pagáčikov. U nás sa rýchlo rozchytali. Dúfam, že budú chutiť aj vám. Posielam ti srdečný pozdrav.
Krásné makové rožky ti vyšly! Mám na ně takovou chuť, že když přivřu oči, tak i to mramorování vidííím!! Krásný večer @Kukulienka !
Teším sa, že si recept vyskúšala a poslala aj fotku. To, že ich nemáš mramorované na chuti nič nemení. Hlavne, že chutili. Pekný deň ti prajem.