Makové rožky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 9. januára 2017
Makové rožky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som ich slivkovým lekvárom. Najprv som si pripravila plnku, aby mi vychladla. Toto cesto sa nenecháva kysnúť, ale hneď sa s ním ďalej pracuje.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
350 g
250 g
2 ks
 štipka
250 ml teplá
5 PL
42 g
Plnka:
400 g mletý
200 ml
 podľa chuti
1 PL domáci
z 1 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prácu som začala plnkou. Z 200 ml vody a cukru som uvarila sirup. Prisypala som mletý mak. Za stáleho miešania som zohrievala, kým sa mak nezahustil. Hrniec som odstavila z ohňa. K maku som pridala 1 PL domáceho vanilkového cukru a z jedného citróna kôru. Citrón som si sama dopestovala, takže je bez chémie. Až teraz som si zarobila cesto. Z 250 ml vlažnej vody, droždia, ČL cukru a ČL múky som nechala nakysnúť kvások. Odvážené múky som osiala so štipkou soli a 5 pl cukru. K múke som pridala vykysnutý kvások a maslo izbovej teploty. Rozbila som dve vajíčka. Bielky som odložila, žĺtky som pridala do múky. Zamiesila som cesto. Sformovala som ho do valca, z ktorého som si odkrajovala kúsky cesta. Každý som vyvaľkala, dala makovú plnku, zvinula a sformovala rožky.

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožky som natrela najprv bielkom, plech som dala pod otvorené okno, aby bielok na rožkoch uschol. Po uschnutí bielka som rožky ešte raz natrela bielkom. Kým mi bielok po druhom natretí schol, zapla som rúru na 200 °C Piekla som ich asi 12 minút.

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aby bolo na Silvestra aj niečo slané na stole, spravila som aj pagáče. Kúpila som slaninu, vyškvarila som ju, takže pagáčiky boli výborné. Pretože som robila naraz dve kysnuté cestá, nemala som dosť času robiť malé rohlíčky:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pár kúskov som dala do mrazničky na horšie časy:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na Vianoce som robila orechové záviny, no vnučka reklamovala, že som mala spraviť makové. Svoj sľub, že jej upečiem makové som splnila:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Slintám jako Pavlovovi psi. Nádherné rožky, makové, voňavé, zlaté! Jsi šikovnica šikovná, milá @Babkamt , krásná práce, fota, postup. Díky za receptík!
Krásna práca a isto chutné, aj keď nie miniatúrne. Prosím Ťa, natierala si iba bielkom? Krásna farba po upečení.
Makové sme dávnejšie nemali, tvoj recept s lákavými fotkami to asi rýchlo zmení:-) páči sa mi, že si nemala čas na menšie rohlíčky, takéto sú viac praktické;-) Šikulka!
Excelentné! Som prekvapená, aké krásne mramorovanie vzniklo pri natieraní bielkom, už som ho na natieranie použila aj ja (lebo čo sním, keď do cesta idú len žĺtky?), ale nie na takéto mramorované. Ani by som neverila, že sa to takto podarí. Takže recept ukladám, napečiem makových i orechových, už sa na ne teším. Ďakujem.
krásne si napiekla, dala by som si. Babka robievala podobné, ale s masťou v ceste, musím si ich spraviť hneď, ako domíňame suché od vianoc. Rcp je už uložený a počká.
Priatelia, ďakujem za nahliadnutie do receptu. Toľko milých slov som ani nečakala. Rozmýšľala som sa nad tým natretím rožkov, aby som vás nezavádzala.Dva krát som ich natrela bielkom. Kým schli, venovala som sa pagáčom. Pagáče som natrela rozhabarkovaným celým vajcom. Zvyšok, čo mi zostal, nebolo ho veľa, som ako šetrná gazdinka natrela na vrch rožkov.
@Kukulienka71 ty si moja krvná skupina. Keď ma niečo upúta, hneď bežím do kuchyne a recept zrealizujem. @Sovka62 recept na toto cesto mi dala priateľka Lola pred 16 rokmi. Listovala som v mojej písanke, natrafila som naň. Povedala som si, že nastal čas ho znovu urobiť. @Karolka mám tu uverejnených viac receptov na pagáče. Zadaj do vyhľadávača pagáče babkamt a budeš ich mať všetky pokope. Hádam ti niektorý bude vyhovovať. @Luss44 mám tu jeden recept na koláčik, v ktorom je husacia masť. A je to dobrý koláčik. Verím, že aj ten tvoj je dobrý. Ja som tento rok piekla na sviatky menej, takže nám nič nezostalo.
@Mracik9 (10.1.2017 14:17)

Je to pravda, čo píšeš. Rožky mizli závratnou rýchlosťou. @Monty469 pôvodne som ich ani nechcela uverejniť, takže som prípravu cesta ani nefotila. No upečené boli také pekné, že mi to nedalo:-) @Aroooo ďakujem, že si sa rozhodla rožky v budúcnosti upiecť.
nostalgia,rustikálne akurát do ruky .....vyskúšam hneď cez víkend,na trhu som kúpila po rokoch biely mak ( mak je veľmi zdravý ) ,ďakujéééém .-)
@Marcy (11.1.2017 21:18)

Teší ma, že vyskúšaš. Potom sa ozvi, či sa ti vydarili. Biely mak som ešte nemala. Mak je zdravý a u nás obľúbený. Pekný deň ti prajem. Dopijem kávu a ja idem do môjho súkromného fitka - odhŕňať na dvore a na ulici sneh. Konečne napadal aj u nás.
nádherné sú @babkamt , nádherné, aj ja rada a dosť často miešam múky, cesto je citeľné chutnejšie,kyprejšie, mám jeden recept na rožky, kde len bielkom potieram, ale takéto mramorovanie, ani raz som nemala, ja ich urobím ked nás bude viac, nedá sa zabudnúť, ohromne sú lákavé

Milá @Havino , ja rada rada skúšam tvoje osvedčené recepty. Po realizácii receptu sa ozvi, či si bola spokojná. Rohlíky po natretí treba nechať zaschnúť. Rožky som natrela a venovala som sa vykrajovaniu pagáčikov. U nás sa rýchlo rozchytali. Dúfam, že budú chutiť aj vám. Posielam ti srdečný pozdrav.

Pridaj komentár k receptu: