Makové rožky (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som ich slivkovým lekvárom. Najprv som si pripravila plnku, aby mi vychladla. Toto cesto sa nenecháva kysnúť, ale hneď sa s ním ďalej pracuje.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Prácu som začala plnkou. Z 200 ml vody a cukru som uvarila sirup. Prisypala som mletý mak. Za stáleho miešania som zohrievala, kým sa mak nezahustil. Hrniec som odstavila z ohňa. K maku som pridala 1 PL domáceho vanilkového cukru a z jedného citróna kôru. Citrón som si sama dopestovala, takže je bez chémie. Až teraz som si zarobila cesto. Z 250 ml vlažnej vody, droždia, ČL cukru a ČL múky som nechala nakysnúť kvások. Odvážené múky som osiala so štipkou soli a 5 pl cukru. K múke som pridala vykysnutý kvások a maslo izbovej teploty. Rozbila som dve vajíčka. Bielky som odložila, žĺtky som pridala do múky. Zamiesila som cesto. Sformovala som ho do valca, z ktorého som si odkrajovala kúsky cesta. Každý som vyvaľkala, dala makovú plnku, zvinula a sformovala rožky.
  2. Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožky som natrela najprv bielkom, plech som dala pod otvorené okno, aby bielok na rožkoch uschol. Po uschnutí bielka som rožky ešte raz natrela bielkom. Kým mi bielok po druhom natretí schol, zapla som rúru na 200 °C Piekla som ich asi 12 minút.
  3. Aby bolo na Silvestra aj niečo slané na stole, spravila som aj pagáče. Kúpila som slaninu, vyškvarila som ju, takže pagáčiky boli výborné. Pretože som robila naraz dve kysnuté cestá, nemala som dosť času robiť malé rohlíčky:-)
  4. Pár kúskov som dala do mrazničky na horšie časy:-)
  5. Na Vianoce som robila orechové záviny, no vnučka reklamovala, že som mala spraviť makové. Svoj sľub, že jej upečiem makové som splnila:-)