Makové rezy

mojaradostMojaradost, 63 ročná žena, Ulany nad Zitavou, 1. novembra 2017 19:58
Ďalšie jej recepty »

Kto má rád mak, určite si príde na svoje. Citrónová poleva dodá rezom výbornú sviežu chuť:))

35
porcií
30 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

300 g
150 g
120 g
3 ks
1/2 balíčka
50 ml
Plnka:
170 g
170 g
50 g
1/2 balíčka
200 ml
50 g
4 ks
Cukrová poleva:
300 g
2 PL
3 PL
Na potretie cesta:
Na zdobenie:
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Cesto: V nádobe zmiesime preosiatu múku s práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, žĺtky a mlieko. Rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť natenko rozvaľkáme a pomocou valčeka preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Rozmer 30 x 40 cm. Potrieme ho slivkovým lekvárom, rozotrieme makovú plnku a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta.

  2. 2

    Cesto popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 25 - 30 minút, kým nebude mať zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a polejeme cukrovou polevou, ktorú necháme zaschnúť. Nakoniec ozdobíme tmavou čokoládovou polevou. Necháme postáť prikryté potravinárskou fóliou, aby cesto zmäklo. Najlepšie do druhého dňa. Pokrájame horúcim nožom na rezy.

  3. 3

    Maková plnka: V nádobe zmiešame mletý mak, cukor, múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a mlieko. Môžeme pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu a zľahka primiešame vareškou do pripravenej zmesi.

  4. 4

    Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, za stáleho miešania prilievame horúce mlieko a po kvapkách citrónovú šťavu. Nakoniec prifarbíme červeným potravinárskym farbivom.

  5. 5

    Už chýba len kávička, dobrú chuť!

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist