Kto má rád mak, určite si príde na svoje. Citrónová poleva dodá rezom výbornú sviežu chuť:))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 300 g |
|
| 150 g |
|
| 120 g |
|
| 3 ks |
|
| 1/2 balíčka |
|
| 50 ml |
|
| Plnka: | |
| 170 g |
|
| 170 g |
|
| 50 g |
|
| 1/2 balíčka |
|
| 200 ml |
|
| 50 g |
|
| 4 ks |
|
| Cukrová poleva: | |
| 300 g |
|
| 2 PL |
|
| 3 PL |
|
|
|
|
| Na potretie cesta: | |
|
|
|
| Na zdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: V nádobe zmiesime preosiatu múku s práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, žĺtky a mlieko. Rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť natenko rozvaľkáme a pomocou valčeka preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Rozmer 30 x 40 cm. Potrieme ho slivkovým lekvárom, rozotrieme makovú plnku a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta.
- 2
Cesto popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 25 - 30 minút, kým nebude mať zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a polejeme cukrovou polevou, ktorú necháme zaschnúť. Nakoniec ozdobíme tmavou čokoládovou polevou. Necháme postáť prikryté potravinárskou fóliou, aby cesto zmäklo. Najlepšie do druhého dňa. Pokrájame horúcim nožom na rezy.
- 3
Maková plnka: V nádobe zmiešame mletý mak, cukor, múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a mlieko. Môžeme pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu a zľahka primiešame vareškou do pripravenej zmesi.
- 4
Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, za stáleho miešania prilievame horúce mlieko a po kvapkách citrónovú šťavu. Nakoniec prifarbíme červeným potravinárskym farbivom.
- 5
Už chýba len kávička, dobrú chuť!
Tiež makový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Ďakujem, teším sa, že sa Vám páčia:))
Nie je problém upiecť koláčik...
Ďakujem veľmi pekne, mak máme proste radi:))
krásny zákusok, poznám niektoré Vaše, máte ich veľmi vydarené:))
Veľká vďaka za komentárik:))
Ďakujem pekne:))